Шановні працівники охорони здоров’я Кіровоградщини!

Прийміть щиросердні вітання з нагоди професійного свята – Дня медичного працівника, яке відзначають і тисячі людей, яким ви подарували радість перемоги над хворобою.

Своєю невтомною працею ви повсякчас демонструєте приклади високого професіоналізму, витримки, самовідданості. Саме завдяки вашій доброті, знанням та досвіду люди повертаються до повноцінного життя. І часом просто не вистачає звичайних слів, аби висловити глибину своєї вдячності  спеціалістам у білих халатах!

чергова зміна працівників екстреної допомоги у складі: молодша медична сестра Галина Сторожук, водій Сергій Дуля, медична сестра Наталія Шевченко, фельдшер Катерина Куницька. У рамках  реформування медичної галузі у нашій державі, в приміщені ЦРЛ вже три роки поспіль діє формально і юридично відокремлена служба - Центр екстреної медичної допомоги. У Петрівській підстанції цієї служби працює 16 штатних працівників. Всі вони - фахівці високої кваліфікації, турботливі та відповідальні, адже від них часто залежить не лише здоров’я, а й саме життя людини. Медичний персонал тісно співпрацює з райлікарнею, сільськими ФАПами та амбулаторіями. Матеріально-технічне забезпечення дає можливість виїжджати  на виклики та надавати екстрену допомогу безкоштовно.

І хоч, з огляду на згадану процедуру реформування, форми і методи надання невідкладної медичної допомоги поступово змінюються, аби якомога повніше відповідати завданням і викликам сьогодення, незмінним залишається єдине - добро і щирість, з якими медики поспішають на допомогу своїм пацієнтам, та вірність клятві Гіппократа - своєрідному моральному Кодексу честі кожного медпрацівника.

Сергій  АНДРУСЕНКО.

На знімку: чергова зміна працівників екстреної допомоги у складі: молодша медична сестра Галина Сторожук, водій Сергій Дуля, медична сестра Наталія Шевченко, фельдшер Катерина Куницька. 

 

 спільне фото на згадку про щиру зустріч на рідній земліВід того, що це словосполучення досить часто вживається, воно не стало (і, слід сподіватися, не стане) заяложеним штампом, як і означення «Революція Гідності», «Небесна сотня» тощо. Бо воно якнайкраще передає суть явища.

Ще вчора ці юнаки і молоді чоловіки були звичайними людьми, які навчалися, працювали, мали якісь мрії і плани. Та ці плани зруйнував підступний ворог, який підло завдав удару нам у спину якраз в той момент, коли наша держава переживала чи не найскладніший період у своїй новітній історії. Начебто «братня» Росія показала свою хижу імперську сутність, нацькувавши на Україну прикормлених нею сепаратистів-терористів, а згодом пішовши і на пряму агресію, аби нав’язати нам свою волю, не дати стати на шлях вільного розвитку, силою зброї приєднати до новітньої тюрми народів під назвою «Русскій мір».

голови Петрівської районної ради Кіровоградської області

від 17 червня 2015 року № 19 - р

Про скликання сорок сьомої сесії районної ради шостого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської районної ради шостого скликання:

1. Скликати сорок сьому сесію районної ради шостого скликання 26 червня 2015 року на 10.00 годину в сесійній залі районної ради за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20.

2. На обговорення винести наступні питання:

2.1. Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради від 27 січня 2015 року № 598 «Про районний бюджет на 2015 рік»;

2.2. Про звіт головного редактора КП «Редакція районної газети та радіомовлення Петрівського району» по виконанню функціональних обов’язків, фінансово – господарську діяльність, ефективне використання майна, за 2014 рік;

2.3. Про затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, ДП «Східний гірничо – збагачувальний комбінат»;

та інші.

3. На сесію запросити депутатів районної ради та не депутатів (за списком).

Голова районної ради С. Тилик

Шановні жителі Петрівщини!

22 червня 1941 року - це трагічна дата у нашій історії. Цього дня розпочалася Велика Вітчизняна війна - та жорстока і бездушна війна, яка забрала життя мільйонів людей, принесла лихо і горе на нашу землю.

Сьогодні ми схиляємо голови перед святою пам’яттю полеглих воїнів, одночасно віддаючи шану живим учасникам тепер уже далекої війни, які своїм ратним подвигом, самовідданою працею забезпечили Велику Перемогу.

Подвиг наших земляків у боротьбі з фашистськими загарбниками став взірцем для патріотів України, які сьогодні гідно відстоюють єдність та незалежність нашої держави, адже саме за це віддали свої життя наші воїни в роки Великої Вітчизняняної війни, які зі зброєю в руках відстоювали свободу і незалежність Батьківщини.

Тож будемо гідними їхнього подвигу! Нехай переможне світло добра і справедливості додасть сил та наснаги для благородних справ в ім’я щасливого майбутнього нашої Батьківщини.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Шановні державні службовці!

Сердечно вітаємо вас із професійним святом - Днем державної служби!

Працювати в державних органах, забезпечувати виконання завдань і функцій держави - відповідальна справа, від виконання якої залежить успіх політичних, економічних та соціальних перетворень, благополуччя людей, їх ставлення до влади. Запорукою успішного виконання поставлених завдань завжди будуть ваш професіоналізм, старанність, завзяття та практичний досвід, які, ми впевнені, і надалі слугуватимуть людям.

Висловлюємо найщиріші слова подяки усім державним службовцям, які з повною віддачею працюють на благо жителів нашого краю.

Шановні колеги! Міцного здоров’я, творчого натхнення у вашій нелегкій та відповідальній роботі, плідних та реальних здобутків, високої професійної майстерності. Нехай з вами завжди буде мудрість, витримка і сила духу, які допоможуть зробити все можливе для створення процвітаючого Петрівською краю!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк, інформуючи про проведені весняно-польові роботи.

Зрозуміло, що посівна кампанія уже давно завершена, наразі аграрії розпочали заготівлю кормових культур, тобто сіна.

А всього в області, за словами Сергія Коренюка, засіяно 1 млн. 218 тис. га сільськогосподарських угідь. Чималу кількість площ, як зауважив далі директор профільного департаменту, зокрема 41 тис. га, довелось пересівати (для порівняння у минулому році пересівали лише 4800 га). Тому щодо цьогорічних прогнозів урожайності аграрії досить обережні. Передумови сподіватися на 3 млн. тонн збіжжя наразі зберігаються.

Літо – улюблена пора для дітвори. Адже уже немає уроків, не потрібно рано вставати та іти до школи. Це час, коли діти набираються сил та наснаги на наступний рік. І разом з тим найвідповідальніша пора для дорослих, адже відразу постає питання: як в цей час оздоровити своє чадо? 

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 19 травня 2015 року №168-р «Про проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року» затверджено порядок підбору та направлення дітей до закладів оздоровлення. Як же на практиці реалізуються положення цього документа - розповідає начальник управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації Валентина Сибіра.

У травні цього року на базі КДПУ ім. В.Винниченка відбулася підсумкова міжнародна наукова конференція, яка стала заключним акордом міжнародного наукового проекту «Trypillia – mega-сitу», тобто «Трипільське місто-гігант», що, за даними археологічних досліджень, знаходилося біля села Небелівка, Новоархангельського району нашої області. На цю конференцію прибули представники наукових кіл з різних куточків планети, зокрема з Великобританії, Індії, Іспанії, Канади, Китаю, Малайзії, США та Франції. Темою багаторічного дослідження, розпочатого у 2008 році, науковці із дев’яти країн світу (дев’ята – Україна) відзначили, що знайдене поселення, найвищий розвиток якого припав на IV тисячоліття до нашої ери, на той час було найбільшим поселенням Європейської частини. Даний проект фактично був першим дослідом закордонного інвестування в археологічні об’єкти культурної спадщини нашої області. Одним із результатів наукових досліджень став унікальний геофізичний план поселення,що займало площу більше ніж 300 га і дозволило уявити архітектуру наших древніх пращурів та проливає світло на невідомі до цього часу сторінки повсякденного життя мешканців мегапоселення.

конкурс малюнків на бетонних плитахГотуючись до відзначення Дня захисту дітей, громадська організація «Однодумці», якою керує Юлія Козинець, виступила з ініціативою провести конкурс малюнків на бетонних плитах «Дитячий пляж очима дітей». Його переможці були визначені під час святкових заходів. Це Артем Пушка, який подав на конкурс ескіз малюнка «Колобок», Таня Карнажук – «Патріотичні мотиви» і Оля Федорова – «Пори року». Вони, як і інші учасники конкурсу, були відзначені призами.

Юлія Козинець дуже вдячна спонсорам, які допомогли провести конкурс і відзначити переможців. Це Петрівська селищна рада, генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Поворознюк, приватні підприємці Вікторія Деркач, Світлана Рябова  та Ольга Щука, фітнес-клуб «Вікторія». Особлива подяка працівниці ЦДЮТ Дарії Капканець, яка втілила в реальність дитячі малюнки.

«Однодумці» разом з новоствореною громадською організацією учасників АТО планують до Дня Незалежності провести ще один конкурс малюнків, завдяки якому селище стане мати привабливіший вигляд, тож, потенційні учасники конкурсу, готуйтеся і слідкуйте за інформацією, аби вчасно подати свої роботи на участь у ньому.

Кардіологи рухаються наосліп

Передчасна смертність — це чи не головний бич нашої країни, адже через неї українці, в середньому, втрачають близько 30 років життя. Порівняно з розвинутими країнами — це вражаючі втрати. У структурі передчасної смертності традиційно лідирують серцево-судинні захворювання, що також не новина. Проаналізувати ситуацію та зробити кроки, які її покращать, покликаний новий Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф», який нещодавно презентував Костянтин Руденко - доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих».

Щоб не сталося біди!

Наприкінці навчального року працівниками міліції в школах району було проведено лекцію за темою: «Уникнення враження дітьми мінами і вибухонебезпечними предметами». Її головною метою було формування у дитини почуття відповідальності за своє життя та життя інших людей, уникнення враження мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Дітям роз’яснювалося про вибухонебезпечні предмети й речовини, про їхню загрозу життю та здоров’ю.

Бабусин рецепт для вашого волосся

Більшість людей не розглядають волосся як живу частину організму доти, поки не починають його втрачати. А той, хто зіткнувся з проблемою випадання волосся, напевне, зацікавиться його лікуванням.

Практично щоразу ми ставимо перед собою такі запитання: чи треба обполіскувати голову після того, як змито залишки шампуню? І якщо так, то чому? Для «стомленого» волосся з посіченими кінчиками косметична промисловість пропонує спеціальні ефективні обполіскувачі. Але не про них йдеться. Пригадаймо про бабусині засоби. Передусім - про оцет. А чи не шкідливо це, запитують іноді? Ні. Мало того, якщо вода жорстка, обов’яз-ково треба сполоснути волосся водою з оцтом (столова ложка 6-відсоткового оцту на літр води). Темне волосся заблищить саме від оцтового обполіскування. А світле отримає неповторний відтінок, якщо його обполоснути теплим настоєм ромашки аптечної (столова ложка сухих квіток на літр окропу). Обполіскування волосся світлим пивом піде на користь шкірі голови. На жирне волосся добре впливає настій з суміші аїру, ромашки та кропиви, взятих у однакових кількостях, або відвар з коріння лопуха. А сухе - буквально оживає під впливом відварів ромашки, мальви, хмелю, шавлії.

Дані заходи спрямовані на виявлення і знищення нелегальних посівів маку та конопель, а також перекриття каналів надходження наркозасобів до споживачів. Основна мета цих оперативно-профілактичних заходів - протидія незаконному обі-гові наркотиків, психотропних речовин і прекурсорів, виявлення та знищення незаконних посівів маку та конопель, а також перекриття каналів надходження цих рослин у незаконний обіг.