Літо – улюблена пора для дітвори. Адже уже немає уроків, не потрібно рано вставати та іти до школи. Це час, коли діти набираються сил та наснаги на наступний рік. І разом з тим найвідповідальніша пора для дорослих, адже відразу постає питання: як в цей час оздоровити своє чадо? 

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 19 травня 2015 року №168-р «Про проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року» затверджено порядок підбору та направлення дітей до закладів оздоровлення. Як же на практиці реалізуються положення цього документа - розповідає начальник управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації Валентина Сибіра.

- Отже, Валентино Григорівно, за яким принципом відбувається відбір дітей на оздоровлення?

- Відбір та направлення дітей пільгових категорій на оздоровлення і відпочинок за рахунок коштів обласного та районного бюджетів здійснюється на підставі заяв, поданих батьками або особами, які їх замінюють, медичних карток з обов’язковою довідкою про стан санітарно-епідеміологічного нагляду та документів, що підтверджують категорію дитини.

-Хто саме має право на безкоштовне оздоровлення?

- До закладів оздоровлення і відпочинку області та України направляються діти віком від 6 до 17 років таких пільгових категорій:

- діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

- бездоглядні та безпритульні діти;

- вихованці дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей (у тому числі і рідні діти батьків-вихователів чи прийомних батьків);

- діти-інваліди за відсутності медичних протипоказань та здатності до самообслуговування;

- діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;

- діти з малозабезпечених сімей, сім’ї яких, відповідно до чинного законодавства, одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;

- діти з багатодітних сімей;

- діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф (путівки для зазначеної категорії надаються управліннями праці та соціального захисту населення);

- діти громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та зони проведення антитерористичної операції;

- діти військовослужбовців, які приймають участь в антитерористичній операції в зоні проведення АТО;

- діти учасників бойових дій, які отримали статус за безпосередню участь в антитерористичної операції  в зоні проведення АТО;

- діти загиблих, поранених учасників антитерористичної операції

- обдаровані і талановитиі діти, які досягли особливих успіхів у тій чи іншій сфері діяльності, а саме: переможці олімпіад, творчих конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад не нижче районного рівня (1-3 особисте або командне місце);

- відмінники навчання;

- діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села (до зазначеної категорії належать діти 6-17 років, батьки або один з батьків яких працюють у сільській місцевості, зокрема, у фермерському чи особистому селянському господарстві, на підприємствах, в організаціях, що виробляють або переробляють сільськогосподарську продукцію, на підприємствах будівництва, меліорації та хімізації, у ветеринарних лікарнях, закладах освіти, культури, охорони здоров’я, спорту, у відділеннях поштового зв’язку, побутовій та комунальній службах);

- діти, які перебувають на диспансерному обліку;

- лідери дитячих громадських організацій не нижче районного рівня;

- дитячі творчі колективи, учасники фестивалів, конкурсів, змагань та спортивних команд, які беруть участь у тематичних змінах.

-А в які саме дитячі табори направляють школярів району?

- Діти району направляються на оздоровлення та відпочинок в ДОЗ «Бригантина», ДОЗ «Дружба», ДОЗ «Рассвєт», УДЦ «Молода гвардія» при наявності путівок.

- Хто здійснює відбір дітей пільгових категорій на оздоровлення та відпочинок?

- Відбір здійснюється управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації на підставі поданих заяв, медичних карток з обов’язковою довідкою про стан санітарно-епідеміологічного нагляду та документів, що підтверджують категорію дитини. Разом з тим, слід знати, що дитина має право лише один раз на рік на забезпечення путівкою до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів державного, обласного та місцевого бюджетів (не враховуючи пришкільних, профільних таборів, таборів праці та відпочинку).

- Скільки планується оздоровити дітей шкільного віку в цьому році?

- Літнім оздоровленням та відпочинком планується охопити не менше 70% дітей шкільного віку, зокрема не менше 30% дітей - у стаціонарних оздоровчих закладах, не менше 40% - в закладах відпочинку, в тому числі:

- 100% - дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;

- 100% - дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь у проведенні АТО;

- 100% - дітей внутрішньо переміщених осіб;

- не менше 45% — дітей-інвалідів;

- не менше 75% — дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей;

- не менше 12% — талановитих та обдарованих дітей.

Усі ми прагнемо, аби відпочинок та оздоровлення дітей завжди мали змістовний та організований характер, були цікавими й безпечними, а найголовніше – приносили малечі радість, наснагу та добре здоров’я.

За детальнішою інформацією звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що знаходиться за адресою:  смт. Петрове вул. Ілліча, 32, телефон „гарячої лінії” - 9-63-33.

- Ми вдячні Вам за роз’яснення. Сподіваємося, що літій сезон для малюків виявиться цікавим і сповненим незабутніх вражень.

 

До уваги громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або районів проведення АТО!

З метою продовження дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації звертається до громадян, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи з проханням звернутися до управління з метою його  продовження. Термін дії довідки спливає через 6 місяців після дня видачі. Так, наприклад, якщо довідка була видана 10 січня 2015 року, то для продовження терміну її дії необхідно звернутися до управління соціального захисту населення 10 липня 2015 року. При  собі необхідно мати паспорт та відмітку про реєстрацію Державної міграційної служби, яка проставляється на зворотному боці довідки. 

Водночас, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 212 «Про внесення змін до Порядку надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» для продовження виплати щомісячної адресної допомоги на ці цілі на наступні шість місяців, уповноваженому представнику сім’ї необхідно подати заяву та пред’явити довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік, строк дії яких подовжено на наступний період, з відміткою територіального підрозділу Державної міграційної служби України з відміткою про реєстрацію.

Під час звернення при собі слід мати паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дітей.

За більш детальною інформацією звертайтеся за адресою: смт. Петрове, вул. Ілліча, 32, телефон гарячої лінії 9-63-33.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації.