Дані заходи спрямовані на виявлення і знищення нелегальних посівів маку та конопель, а також перекриття каналів надходження наркозасобів до споживачів. Основна мета цих оперативно-профілактичних заходів - протидія незаконному обі-гові наркотиків, психотропних речовин і прекурсорів, виявлення та знищення незаконних посівів маку та конопель, а також перекриття каналів надходження цих рослин у незаконний обіг.

Правоохоронці нагадують, що посіви маку та коноплі в Україні дозволені лише спеціалізованим підприємствам, які отримали відповідну ліцензію та дозвіл. На суб’єкт господарювання, який культивує такі види рослин, накладається цілий ряд обмежень: спеціальне поле, сховище, відповідна охорона цих об’єктів здійснюється державною службою охорони, визначений перелік осіб, допущених до роботи з вирощування і перевезення нарковмісних культур.

У разі порушення цих вимог настає адміністративна або кримінальна відповідальність за незаконні посіви і вирощування снодійного маку або конопель. Кримінальна відповідальність за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку, в кількості від ста до п’ятисот рослин, чи конопель, у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин, передбачає штраф від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Посів або вирощування більшої кількості вказаних вище рослин, або такі дії, вчинені повторно, караються ще більш суворим покаранням.

Слід знати, що під посівом у даному випадку розуміються посів насіння або висадка розсади заборонених наркорослин без належного дозволу на будь-яких земельних ділянках, у тому числі в квартирі, на лоджії, в ящику на балконі тощо. Причому, неважливо, виросла рослина або ні, і чи знятий вже з неї урожай.

Шановні громадяни! У разі виявлення вами незаконних посівів рослин снодійного маку чи конопель у приватних осіб, просто на дорозі чи серед поля тощо, або наявності будь-якої інформації щодо місцезнаходження таких насаджень, просимо повідомляти за номером телефону «102».

Олександр Лисенко, в.о. начальника Петрівського РВ УМВС України в області, майор міліції