Бабусин рецепт для вашого волосся

Більшість людей не розглядають волосся як живу частину організму доти, поки не починають його втрачати. А той, хто зіткнувся з проблемою випадання волосся, напевне, зацікавиться його лікуванням.

Практично щоразу ми ставимо перед собою такі запитання: чи треба обполіскувати голову після того, як змито залишки шампуню? І якщо так, то чому? Для «стомленого» волосся з посіченими кінчиками косметична промисловість пропонує спеціальні ефективні обполіскувачі. Але не про них йдеться. Пригадаймо про бабусині засоби. Передусім - про оцет. А чи не шкідливо це, запитують іноді? Ні. Мало того, якщо вода жорстка, обов’яз-ково треба сполоснути волосся водою з оцтом (столова ложка 6-відсоткового оцту на літр води). Темне волосся заблищить саме від оцтового обполіскування. А світле отримає неповторний відтінок, якщо його обполоснути теплим настоєм ромашки аптечної (столова ложка сухих квіток на літр окропу). Обполіскування волосся світлим пивом піде на користь шкірі голови. На жирне волосся добре впливає настій з суміші аїру, ромашки та кропиви, взятих у однакових кількостях, або відвар з коріння лопуха. А сухе - буквально оживає під впливом відварів ромашки, мальви, хмелю, шавлії.

При жирній себореї добрим для волосся є настій нагідок (одна частина настою, приготовленого традиційним способом, на 20 частин теплої води) або вичавлений у воду для обполіскування волосся сік лимона.

Якщо себорея суха, перед миттям волосся треба «підгодувати». За 30 хвилин до миття нанесіть на нього кисле молоко або кефір. Регулярно користуйтеся олією обліпихи - двічі на тиждень втирайте у шкіру голови. Корисним є і мед: у півлітрі горілки розведіть столову ложку меду і втирайте за 20-25 хвилин до миття у шкіру голови.

- Як треба сушити волосся?

- Швидко. Адже тривалий вплив вологи є шкідливим для волосся. Але спочатку, вийшовши з ванни, влаштуйте йому «баню» хвилин на п’ять. Це дуже просто - замотайте голову товстим махровим рушником. Таке укутування поліпшує кровообіг шкіри голови. Ну, а потім...беріться за фен. Немає фена? Підкажемо домашній спосіб швидкого сушіння - обгортання голови теплими рушниками. Частіше їх міняйте на сухі. Тільки не перестарайтеся, не пересушіть волосся. Рушники до того ж не повинні бути надто гарячими. У цього способу є лише одна вада: волосся виглядатиме наче пом’ятим. Тому краще, якщо воно висохне саме. Гарненько витріть волосся і воно стане рівним, блискучим.

Частіше міняйте гребінці. Особливо пластмасові, від часу вони старіють, на них з’являються вибоїни та мікротріщинки. А це - ніші для розмноження мікробів, які потрапили туди, і значить підвищується ризик розвитку хвороби волосся та шкіри голови.

- Що робити, якщо волосся помітно випадає?

- Для його зміцнення втирайте у шкіру голови сік солодкого перцю, часнику, дині, свіжої зеленої петрушки. Ефективним є також сік цибулі або настій її лушпиння (25 - 30 г залийте півлітром окропу, настоюйте півгодини і процідіть). Настоєм можна обполіскувати волосся, а можна його втирати в голову.

Спробуйте протягом певного часу один рецепт, потім інший. Звичайно, втирати сік цибулі, часнику, соки інших овочів та фруктів слід за 20-30 хвилин до миття голови.

Для стимуляції росту волосся втирайте в його коріння кашку мигдалю, розведену наполовину молоком. А можна ще й розім’яті плоди стиглого томату.

При себореї рекомендується використовувати для втирання сік хрону або лимону.

Якщо волосся надто сухе і ламке після хімічної завивки, корисним є олійний компрес. За годину до миття втріть у шкіру голови та у волосся олію (соняшникову, оливкову), одягніть шапочку для купання та обгорніть голову махровим рушником. Робіть так раз на тиждень протягом місяця.