Щоб не сталося біди!

Наприкінці навчального року працівниками міліції в школах району було проведено лекцію за темою: «Уникнення враження дітьми мінами і вибухонебезпечними предметами». Її головною метою було формування у дитини почуття відповідальності за своє життя та життя інших людей, уникнення враження мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Дітям роз’яснювалося про вибухонебезпечні предмети й речовини, про їхню загрозу життю та здоров’ю.

Зазвичай, при знаходженні серійних мін, снарядів чи гранат, дорослі негайно викликають фахівців, які огороджують район небезпечної знахідки і знешкоджують її. Інша справа – діти. Природна цікавість спонукає їх до небезпечних експериментів. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробовують їх на міцність ударами, намагаються розібрати, приносять додому, у двір, до школи. Тому так важливо пояснити учням трагічні наслідки подібних дій, навчити їх правилам поведінки у таких ситуаціях.

Відтак важливо довести до відома всіх неповнолітніх громадян району про безпечні дії при виявленні вибухонебезпечних предметів особисто.

У разі знаходження вибухонебезпечного (або підозрілого!) пристрою ЗАБОРОНЕНО:

- наближатися до предмета;

- пересувати його або брати до рук;

- розряджати, кидати, вдаряти по ньому;

- розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет;

- приносити предмет додому, у табір, до школи.

У разі знаходженні вибухонебезпечного пристрою ОБОВ’ЯЗКОВО:

- Негайно повідомити чергові служби органів внутрішніх справ, цивільного захисту;

- Не підходити до предмета, не торкатися і не пересувати його, не допускати до знахідки інших людей;

- Припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмета.

- Не користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух).

- Дочекатися прибуття фахівців; вказати місце знахідки та повідомити час її виявлення.

Слід пам’ятати, що розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт.

Пам’ятай, що знайшовши вибухонебезпечний предмет, ти вже відповідаєш не тільки за своє особисте життя, а й за життя оточуючих, не нехтуй правилами поводження з небезпечними предметами. 

Будь пильним і відповідальним!

Максим Коваленко, старший інспектор ОГП