Кардіологи рухаються наосліп

Передчасна смертність — це чи не головний бич нашої країни, адже через неї українці, в середньому, втрачають близько 30 років життя. Порівняно з розвинутими країнами — це вражаючі втрати. У структурі передчасної смертності традиційно лідирують серцево-судинні захворювання, що також не новина. Проаналізувати ситуацію та зробити кроки, які її покращать, покликаний новий Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф», який нещодавно презентував Костянтин Руденко - доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих».

Летальність від хвороб серця і магістральних судин складає 66% від загальної кількості усіх причин смерті в нашій країні. Ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда є провідними чинниками летальності у всьому світі, але таких загрозливих цифр, як у нас, немає ані в Європі, ані в США. Ми звикли до того, що в Україні постійно привертається увага до епідемії ВІЛ/СНІДу чи туберкульозу. Жодним чином не хочеться нівелювати небезпечність цих захворювань, але потрібно усвідомлювати: епідемія серцево-судинних захворювань є набагато глобальнішою.

Костянтин Руденко намагається виправити цю ситуацію. Яким чином? За останні роки організовано 26 кардіохірургічних центрів по всій Україні. Зростає динаміка оперативних втручань: тепер ми можемо робити понад 20 тисяч операцій на рік, до того ж з мінімальною, на рівні світової, летальністю. На даний час у нашій країні виконуються майже всі оперативні втручання: аортокоронарне шунтування, корекція будь-яких набутих вад серця та аритмії, втручання при інфекційному ендокардиті, патології аорти, вроджених вадах серця. Ми безсилі лише тоді, коли мова йде про трансплантацію. Але над цією проблемою теж працюємо. Давайте проаналізуємо: 20 тисяч операцій — це багато чи мало? На жаль, ця цифра свідчить про те, що тільки 57% наших громадян отримують кваліфіковану кардіохірургічну допомогу. Інші ж 43% залишаються «за бортом». Тобто, кардіохірурги України мають виконувати 35 тисяч операцій на рік! Але не треба забувати, що ми досі маємо борг за минулі роки і без своєчасної коронарографії не подолаємо цю проблему. При потребі в близько 4 тисячах коронарографій на мільйон населення на рік фактично виконується тільки 700! Якщо говорити про інфаркт міокарда, то тільки 23% пацієнтів із гострим коронарним синдромом отримали реперфузійну терапію. Наше завдання — підвищити цей відсоток до 80%.

Щороку порушується проблема недостатнього фінансування. Ми проаналізували, скільки коштів виділялося на кардіологію останніми роками. Тільки МОЗ України на програму централізованих закупівель лікарських препаратів, що призначають пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями (сюди ж входить програма профілактики інсультів), щорічно витрачає близько 220 млн грн. Додатково, понад 1 млн грн, витрачає Академія наук України. Цифри ніби не маленькі, але, зробивши аналіз за останні сім років, ми з’ясували, що кількість хворих, наприклад, на гіпертонію (незважаючи на державні програми та реімбурсацію), не змінилася. Така ж сама ситуація з ішемічною хворобою серця: 8 млн хворих у 2006 році й 9 млн хворих у 2013 році. Статистика по інфарктах свідчить, що з року в рік маємо приблизно однакову цифру — до 50 тисяч хворих. 30% із них помирає.

Тож наразі лікарі радять пильно слідкувати за станом свого здоров’я, а помічаючи якісь хворобливі зміни, одразу звертатися до медичних працівників. Велика кількість смертей від серцево-судинних хвороб трапляється через необачність людей, небажання вчасно приходити в лікарню. Існує також і профілактика цих захворювань, насамперед, треба якомога більше уникати стресових ситуацій в своєму житті, бо наша нервова система болісно реагує на будь-яку з таких ситуацій. Важливо завжди мати при собі «Нітрогліцерин». Застосовувати його можна без побоювань з метою профілактики, перед тільки ще майбутніми фізичними та нервовими навантаженнями. Якщо одна таблетка не подіяла, то через 2-3 хвилини необхідно прийняти ще одну таблетку. Таблетки використовуються сублінгвально, тобто під язик. Якщо протягом 20-30 хвилин напад не проходить - потрібно звертатися до лікаря, щоб уникнути такого ускладнення, як інфаркт міокарда і, як наслідок, можливості летального наслідку! Є також профілактика зміцнення серцевого м’яза: у першу чергу – це тренування серця з допомогою фізичних вправ. Всі вони зводяться до роботи на витривалість. По самопочуттю можна підібрати будь-які: ходьба, біг, плавання, катання на лижах і т. д. Тут же слід зауважити, що людям нетренованим або тим, що мають проблеми з серцем, необхідно підходити до тренувальних навантажень з обережністю. Найголовніше, що будь-який тренувальний ефект виникає лише тоді, коли наступне навантаження дається в момент найвищого підйому сил. Навчіться прислухатися до свого організму і повторюйте навантаження в той день, коли відчуєте, що повністю відновилися. Сердечникам слід запам’ятати одне правило: відпочинь, поки не втомився. Також під час навантажень на серце слід мати при собі спеціальні препарати (нітрогліцерин, валідол і т.д.). Навіть з вже наявною ішемічною хворобою серця і після інфаркту не потрібно уникати посильного фізичного навантаження. Якщо ж Ви відчуваєте, що колишній обсяг роботи став переноситися дуже легко, то збільшуйте його. А наостанок хочеться побажати всім лише одного: будьте здорові!

Підготувала Вікторія Махнюк