Сергій Завалій взяв участь у роботі семінару із презентації ряду гібридів озимого ріпаку компанії ТОВ «Монсанто Україна» на базі ТОВ «Маяк».Днями голова районної державної адміністрації Сергій Завалій взяв участь у роботі семінару із презентації ряду гібридів озимого ріпаку компанії ТОВ «Монсанто Україна» на базі ТОВ «Маяк». До речі, за останній тиждень це вже другий семінар такого порядку на території нашого району, що свідчить про те, що сільгоспвиробники Петрівщини намагаються бути на вістрі найсучасніших методик і технологій рослинництва.

Організатори семінару - регіональний представник компанії ТОВ «Монсанто Україна» по Кіровоградській області Інна Александрова та генеральний директор ТОВ «Маяк» Володимир Мірошниченко доброзичливо зустрічали керівників та представників сільськогосподарських підприємств із різних областей нашої країни.

керівники району спілкуються з учасниками АТОМинулого тижня, за ініціативи Петрівської районної державної адміністрації, відбулось засідання круглого столу з демобілізованими бійцями-учасниками АТО за участі голови РДА Сергія Завалія, голови районної ради Світлани Тилик, голови волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алли Горністової, а також керівників окремих структурних підрозділів РДА.

Відкрила захід  заступник голови РДА Тетяна Панета. Вона зазначила, що на даний час актуальними залишаються цілий ряд питань соціального захисту учасників антитерористичної операції, а саме - лікування, реабілітація, працевлаштування, забезпечення житлом та земельними ділянками, а також отримання відповідної інформації про гарантований соціальний захист з боку держави.

Нещодавно, в ході щотижневої апаратної наради, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко коротко нагадав пріоритетні завдання влади, які прозвучали у щорічному Посланні Президента України до Верховної Ради. Зокрема, він відзначив, що Президент значну увагу приділяє аграрній галузі як основному конкурентоспроможному напряму для підкорення світового ринку.

– Ця тема неодноразово обговорювалася і на наших нарадах, і на зустрічах з аграріями, і під час консультацій з головами райдержадміністрацій, – зазначив Сергій Кузьменко. – Сьогодні в нашої держави є унікальна можливість отримати економічні вигоди від роботи аграрного комплексу. Наше завдання – поінформувати аграріїв про усі можливості, які надають їм різні державні програми. Ці вигоди мають бути взаємними – як для аграріїв, так і для суспільства: очікуємо зростання зарплат в аграрному секторі, що дасть можливість збільшити надходження до бюджетів і, відповідно, розширити соціальні програми.

Керівники району ознайомилися з роботою волонтерського рухуКерівники району ознайомилися з роботою волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини»

Днями голови райдержадміністрації Сергій Завалій та районної ради Світлана Тилик, а також заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета побували у волонтерському Центрі громадської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини», де зустрілися з головою волонтерського руху Петрівщини Аллою Горністовою та ознайомилися з особливостями роботи петрівських волонтерів.

Коли йдеться про забезпечення воїнів Збройних Сил України, багато громадян цілком логічно вважають, що вона повинна гарантуватися державою, а на волонтерами. І справді: це забезпечення вже дещо поліпшується. Принаймні ті, хто перебуває в зоні бойових дій, вже екіпіровані сучасною формою, засобами захисту (бронежилетами, кевларовими шоломами тощо). Більш сучасним та досконалим стає й озброєння. І все ж, говорячи відверто, поки що без волонтерської підтримки тим, хто стоїть на сторожі цілісності й незалежності нашої Батьківщини, - обійтися важко.

Редактор порталу “Порт Європа” і власкор “Дзеркала тижня” в Польщі Якуб Логінов створив безкоштовний е-курс білоруської мови для українців. Це має бути формою подяки за підтримку значною частиною білоруського суспільства Майдану і АТО.

“Білоруси на Майдані – це тема, яка вже давно мала б дочекатися глибокого аналізу і якоїсь форми вдячності з українського боку. Ще під час Помаранчевої революції вражала кількість біло-червоно-білих прапорів на Майдані. Те ж саме під час Євромайдану. Білоруси не тільки ризикували втратити роботу і наразитися на репресії, щоб підтримати українську боротьбу за свободу, а навіть віддавали життя за це. На жаль, ця величезна підтримка залишилася в Україні непоміченою, принаймні не в такому рівні, як підтримка, отримана з боку поляків чи грузинів. Варто це змінити – краще з запізненням, ніж зовсім”, – читаємо на сайті.

Якраз на велике свято Благовіщення у мене трапилася біда – не стало світла. Надворі вирувала негода, а моя невеличка хатинка потонула у темряві. Що робити? Телефоную до РЕМу в надії, що порятують. А думка закрадається така: ну хто до тебе, бабусю, у таку негоду приїде та ще й за цілих 22 кілометри відстані? Доведеться тобі, старенька, чекати аж до ранку. Та я помилилася. Таки приїхали мої рятівники. Боже, я як побачила біля своєї хатинки величезну білу машину, то радощам не було меж! Синочки, та ви мені не просто світло дали у хату, ви у мою душу тепло принесли, а це варте більшого. Знаєте, нам, стареньким, хоч трішки уваги, хоч трішки людського тепла – і ми щасливі безмежно. Спасибі Вам, синочки, за увагу, за турботу. Нехай Вас береже Господь.

Я не знаю, яка бригада тоді виїздила до Ганнівки, але я прошу висловити їй щиру подяку за те, що подарували людині похилого віку тепло душі.

Лідія Зуєнко, ветеран освіти

Відмову від планової економіки вважаю стратегічною помилкою

У політичному середовищі, як і загалом в суспільстві, точаться гарячі дискусії з приводу того, чому так сталося, що нинішня влада, як і її попередники, вже вкотре наступає на одні і ті ж самі граблі: замість конкретних рішучих і швидких реформ знову чуємо безкінечні обіцянки, бачимо латання «дірок» в бюджеті у ручному режимі, досі не видно жодних перспектив закінчення дивної і злочинної війни, та й взагалі, складається враження, що гірший досвід попередників, які безуспішно намагалися начебто вивести Україну на шлях процвітання, нічого, фактично, для цього не зробивши, так нікого нічому і не навчив.

Певне, цьому є пояснення (причому, у кожного своє). Я особисто переконаний, що витоки всіх цих явищ – на початку 90-х років, коли українці, проголосувавши за незалежність, разом з тим побоялися рішуче відмежуватися від тоталітарного минулого і обрали главою держави ще донедавна одного з ідеологів тоталітаризму, комуніста Кравчука.

на сцені хор виконавців молодшого віку «Нотка»Те, що успішний розвиток будь-якої країни у майбутньому залежить від підростаючого покоління, - відомо всім, адже це неспростовна істина. Головне ж у виховному процесі - створення сприятливих умов для всебічного розвитку особистості. Вчені-педагоги не раз переконувалися в тому, що чим раніше виявити у дітей здібності до науки та творчості, тим вагомішими стануть їх досягнення у дорослому житті, врешті стане міцнішою і наша держава, адже в усі часи інтелектуальна еліта ставала рушійною силою суспільного та економічного розвитку.

Велику роль у духовному та творчому розвитку дітей і молоді відіграє мистецтво, любов до якого успішно прищеплює своїм підопічним педагогічний колектив Петрівської дитячої музичної школи. Досвідчені педагоги допомагають дітям опановувати гру на баяні, акордеоні та фортепіано. Діє у школі клас хорового та сольного співу, а бажаючі навчитись гарно танцювати мають змогу відвідувати хореографічний клас. А ще тут є відділення образотворчого мистецтва. У найближчих планах директора музичної школи Ірини Повалій відновлення класу духових інструментів, класу гри на гітарі та відкриття струнно-смичкового відділу.

випускники дитячого садочкаСьогодні особливе свято 

І для дітей, і для батьків:

Ми проводжаємо до школи

Чудових наших дітлахів.

Гучніше плескайте в долоні –

До зали йдуть синочки й доні.

Пишайтеся, батьки: Вони – випускники! 

Такими словами зустріли   вихованців   ДНЗ “Колосок”, що у с. Петрівське, ведучі - вихователь Галина Бєляєва та музичний керівник Лілія Чорнопольська.

Шановні аграрії району!

Незабаром почнеться сезон жнив, тому слід пам’ятати основні правила при збиранні зернових.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння.

Якою довгоочікуваною для нас була весна! Нам здавалося, що ми її чекали найбiльше вiд усiх! Навіть втомилися. Дуже вже хотiлося зiгрiтися в ласкавих променях сонця, вiдчути запах перших весняних квiтiв. Та найбiльше вiд усього ми чекали повернення наших лелек, якi уже багато рокiв живуть в рідному селі.

Лелека - один iз найулюбленiших птахiв Украни. Птах долі, провісник щастя і добробуту. Люди вірили, що в дім, на якому з’явилося його гніздо, прийде щастя і злагода, в сім’ї припиняться сварки, діти ростимуть здоровими і не хворітимуть, у господаря садиби буде гарний урожай на полі, в околицях гнізда добре родитимуть фрукти. Село, в якому поселилося багато лелек, могло розраховувати на багатий урожай і не боятися посухи. Вважалося, що чорногузи добре розуміються в людях: селяться лише у добрих і працьовитих. Більше того, вони можуть навіть “перевиховувати” людей, впливати на їх подальшу долю.

Наприкінці травня в тирі Петрівської гімназії проводились змагання на Кубок зі стрільби, присвячений Дню захисту дітей.

У змаганях взяли участь дві команди: команда «Стрільці» - капітан Аня Бакун та команда «Снайпери» - капітан Аліна Вільчинська.

У першій вправі - «Десятка в залік» перемогу отримала команда «Снайперів», але в наступній вправі - «Біатлонні мішені», команда «Стрільців» наздогнала і обійшла команду «Снайперів». У третій вправі - «Газові балончики» обидві команди набрали однакову кількість залікових очкок.

Тож в підсумку перемогу отримала команда «Стрільців». 

Переможці нагороджені Перехідним Кубком ДЮСШ та грамотами.

Михайло Смілов, інструктор-методист

Сонячний колекторСонячний колектор своїми руками

Через суттєву «оптимізацію» цін на енергоносії, зокрема й на електроенергію, що останнім часом досить боляче вдарили по кишені не лише мене, а й гадаю, усіх наших співгромадян, став міркувати, яким би чином зменшити її споживання, разом з тим не відмовляючи собі у найнагальніших благах цивілізації. Дещо у мене вийшло, тож хочу поділитися «рецептом» свого пристрою з читачами районки. Можливо, хтось ще захоче встановити таку річ у своїй оселі або сконструювати щось подібне.

Передусім, ми визначилися, що найбільш енергоємним споживачем електричної енергії в нашій родині є бойлер для нагріву води. Відтак його «апетити» вдалося зменшити завдяки застосуванню нескладної конструкції – сонячного колектора.

Група Б

Група Б. Турнірна таблиця

МКомандаІВНПМО
1 "Балкани" Зоря 4 2 2 0 6-4 8
2 "Колос" Зачепилівка 4 2 1 1 6-3 7
3 "Інгулець" Петрове 4 2 0 2 4-4 6
4 "Жемчужина" Одеса 4 1 2 1 1-1 5
5 "Таврія Скіф" Роздол 4 1 1 2 2-5 4
6 "Мир" Горностаївка 4 0 2 2 4-6 2