на сцені хор виконавців молодшого віку «Нотка»Те, що успішний розвиток будь-якої країни у майбутньому залежить від підростаючого покоління, - відомо всім, адже це неспростовна істина. Головне ж у виховному процесі - створення сприятливих умов для всебічного розвитку особистості. Вчені-педагоги не раз переконувалися в тому, що чим раніше виявити у дітей здібності до науки та творчості, тим вагомішими стануть їх досягнення у дорослому житті, врешті стане міцнішою і наша держава, адже в усі часи інтелектуальна еліта ставала рушійною силою суспільного та економічного розвитку.

Велику роль у духовному та творчому розвитку дітей і молоді відіграє мистецтво, любов до якого успішно прищеплює своїм підопічним педагогічний колектив Петрівської дитячої музичної школи. Досвідчені педагоги допомагають дітям опановувати гру на баяні, акордеоні та фортепіано. Діє у школі клас хорового та сольного співу, а бажаючі навчитись гарно танцювати мають змогу відвідувати хореографічний клас. А ще тут є відділення образотворчого мистецтва. У найближчих планах директора музичної школи Ірини Повалій відновлення класу духових інструментів, класу гри на гітарі та відкриття струнно-смичкового відділу.

Нині у закладі навчаються сто сорок учнів. На протязі навчального року проводиться концертна діяльність з метою залучення та якісного набору новачків. Двері школи відкриті для дітей різних вікових категорій, починаючи з дошкільнят. Обов’язково під час співбесіди враховується і бажання самої дитини займатися улюбленим видом мистецтва, адже тоді й результати навчання будуть очікувано кращими. Педколектив працює у напрямку збереження академічної і класичної мистецької освіти, впроваджує сучасні нові методи і форми роботи. Щоб підвищити свою кваліфікацію, учителі постійно працюють і навчаються. Беруть участь у «Майстер-класах», підтримують творчі зв’язки з колегами з інших шкіл Кіровоградщини, а користуючись інтернетресурсом - знайомляться з творчим доробком колег з усієї України. Обов’язково беруть участь у різних навчальних семінарах, що проводить обласний департамент культури, проходять фахову переатестацію. Головна ж мета педколективу - прищепити з допомогою мистецтва не лише любов до культури, а й формування духовного стану душі дитини, яка відчувала б і розуміла красу навколишнього світу, зростала чуйною, доброю людиною, котра любить свій край, свою Батьківщину.

у танці група «Бебі – бум»На теоретичних уроках з музичної літератури, вихованці знайомляться з творами мистецтва, які базуються, зокрема, й на творчості митців - наших земляків: поетів, композиторів, співаків - Г. Нейгауза, К. Шимановського, О.Таранця, Л. Забілястої, К. Шутенка, Г. Крячка, П. Лойтри та інших, а учні музичного відділення опановують творчу спадщину композиторів-класиків світової музичної культури.

Навчально-виховний процес є основним видом діяльності педагогічного та учнівського колективів. Але яскраві зірочки спалахують на терені конкурсів, концертів та інших демонстраційних заходів. Тож учнівські колективи музичної школи у цьому навчальному році взяли активну участь в обласних та регіональних конкурсах  учнівської майстерності «Паросток». Участь у заходах такого рівня сприяє не лише росту майстерності, але й підвищує фаховий рівень викладачів. Завдяки їх професіоналізму та наполегливості, діти успішно виступили спочатку на регіональних конкурсних турах, а згодом і на обласних. Так дует баяністів у складі М.Піскуна і К.Пушки здобув 1 місце (викладач - Андрій Мотько), молодша хореографічна група «Бебі-бум» була визнана кращою у своїй віковій категорії, діти середнього віку колективу «Карамельки» посіли друге місце, а ансамбль «Денс-Провінція» - третє (хореограф - Марина Дробязко). Солістка музичної школи Таня Ігнатьєва серед 150 учасників-вокалістів зайняла 3 місце, а у Всеукраїнському конкурсі вокального хорового мистецтва «Калиновий спів» (викладач - Оксана Копійка) виборола 2-ге місце. Учні художньої школи представили  свої роботи у обласному конкурсі образотворчого мистецтва «Веселкові фарби» та обласному турі Всеукраїнського конкурсу, приуроченого 200-тій річниці від дня народження Т.Г.Шевченка (викладач - Людмила Назарчук).

До речі, колишня випускниця нашої музичної школи Наталія Подкопаєва, яка нині очолює відділ культури і туризму райдержадміністрації, всебічно підтримує успіхи і досягнення навчального закладу, за що педагогічний та учнівський колективи їй дуже вдячні.

Незабаром Петрівській дитячій музичній школі виповнюється 50 років. Директор І.І.Повалій мріє, щоб школі присвоїли ім’я нашого земляка, видатного співака, володаря унікального голосу, народного артиста України Олександра Таранця, а її підопічні також могли в майбутньому мати значні досягнення на  мистецькій ниві.

Сергій АНДРУСЕНКО

вихованці танцювального відділення колектив «ДЕНС-Провінція»

 російський танець виконує група «Карамельки» дует баяністів у складі: Кирила Пушки та Михайла Піскуна

солістка Таня Ігнатьєва

На знімках: на сцені хор виконавців молодшого віку «Нотка»; у танці група «Бебі – бум»; солістка Таня Ігнатьєва; колектив «ДЕНС-Провінція»; російський танець виконує група «Карамельки»; дует баяністів у складі: Кирила Пушки та Михайла Піскуна; вихованці танцювального відділення.