Нещодавно, в ході щотижневої апаратної наради, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко коротко нагадав пріоритетні завдання влади, які прозвучали у щорічному Посланні Президента України до Верховної Ради. Зокрема, він відзначив, що Президент значну увагу приділяє аграрній галузі як основному конкурентоспроможному напряму для підкорення світового ринку.

– Ця тема неодноразово обговорювалася і на наших нарадах, і на зустрічах з аграріями, і під час консультацій з головами райдержадміністрацій, – зазначив Сергій Кузьменко. – Сьогодні в нашої держави є унікальна можливість отримати економічні вигоди від роботи аграрного комплексу. Наше завдання – поінформувати аграріїв про усі можливості, які надають їм різні державні програми. Ці вигоди мають бути взаємними – як для аграріїв, так і для суспільства: очікуємо зростання зарплат в аграрному секторі, що дасть можливість збільшити надходження до бюджетів і, відповідно, розширити соціальні програми.

Про всі діючі державні програми підтримки сільгоспвиробників поінформував директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк. За його словами, цього року поки що працюють чотири програми державної підтримки аграріїв: закупівля техніки, надання кредитів фермерським господарствам, фінансова підтримка заходів агропромислового комплексу та підтримка галузі тваринництва.

Директор профільного департаменту також повідомив, що відповідну робочу комісію, яка займатиметься цією проблематикою в області, уже утворено, очікується наказ профільного міністерства щодо розподілу бюджетних коштів. За попередніми розрахунками, для підтримки аграріїв Кіровоградщини буде виділено суму в межах 16 мільйонів гривень. Це дасть змогу здешевити кредити на 15%. Такі пільгові кредити першочергово отримають малі і середні господарства, чий чистий дохід за попередній рік не перевищив 10 мільйонів гривень, а також підприємства молочно-м’ясного напрямку діяльності.

Результатами державної підтримки сільгоспвиробників, за словами Сергія Кузьменка, має стати продовольча безпека Кіровоградщини, а також зростання рівня зарплат у агропромисловому комплексі.