керівники району спілкуються з учасниками АТОМинулого тижня, за ініціативи Петрівської районної державної адміністрації, відбулось засідання круглого столу з демобілізованими бійцями-учасниками АТО за участі голови РДА Сергія Завалія, голови районної ради Світлани Тилик, голови волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алли Горністової, а також керівників окремих структурних підрозділів РДА.

Відкрила захід  заступник голови РДА Тетяна Панета. Вона зазначила, що на даний час актуальними залишаються цілий ряд питань соціального захисту учасників антитерористичної операції, а саме - лікування, реабілітація, працевлаштування, забезпечення житлом та земельними ділянками, а також отримання відповідної інформації про гарантований соціальний захист з боку держави.

Голова Петрівської РДА Сергій Завалій у своєму виступі підкреслив, що питання соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей є одним із першочергових завдань влади, саме тому і першою зустріччю, яку він провів на своїй посаді , стала зустріч з головою волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Аллою Горністовою. «Я, як керівник державної установи, вимагаю від своїх підлеглих тримати на контролі всі ваші звернення, відповідно до напрямку діяльності, та докласти всіх зусиль для їх вирішення. Особисто сам завжди готовий до спілкування з усіма вами і з кожним з вас зокрема», – запевнив Сергій Володимирович.

учасники круглого столуУ своєму виступі голова районної ради Світлана Тилик розповіла, які роботи з благоустрою на території селища вже проведено та які ще планується провести, адже усім нам, у тому числі учасникам АТО, не байдуже, в яких умовах живемо ми і наші діти, а наші земляки, котрі беруть участь у воєнних діях на Сході країни, мають знати, що у них є що захищати. Зі своєї сторони, пообіцяла Світлана Олександрівна, що районна рада всебічно сприятиме вирішенню нагальних проблем захисників Вітчизни.

 Учасники круглого столу вшанували хвилиною мовчання пам’ять свого бойового побратима Олександра Хруля, а також усіх інших загиблих учасників АТО.

Про порядок отримання посвідчення учасника бойових дій та соціальні гарантії Міністерства оборони України присутніх ознайомив представник військкомату Олег Откидач, а заступник начальника відділу Держземагентства в Петрівському районі Олена Маленко, у свою чергу, розповіла про порядок отримання земельних ділянок. Про соціальні гарантії для воїнів говорила Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення Петрівської РДА. Із законодавчими нормами щодо працевлаштування демобілізованих та збереження за ними робочого місця ознайомила заступник директора центру зайнятості Людмила Кісільова. Присутній на зустрічі головний лікар Петрівської ЦРЛ Микола Яновський ознайомив з порядком медичного обслуговування колишніх бійців антитерористичної операції на Сході нашої країни. А про те, які документи потрібні для реєстрації громадської організації учасників АТО, розповіла державний реєстратор реєстраційної служби реєстрації Петрівського районного управління юстиції Алла Сорокіна.

загальне фотоУчасть в заході взяли близько двадцяти демобілізованих бійців з різних сіл нашого району, котрі ділилися своїми проблемами та ставили запитання, які їх найбільш цікавили на даний момент. Кожен з них отримав Пам’ятку учасника АТО з корисною інформацією.

По закінченні заходу спілкування з воїнами продовжилося вже в неофіційному форматі, в ході якого вони розповіли, що у важкий час їх участі у бойових діях на Сході країни найбільшою відрадою і підтримкою ставало спілкування телефоном із рідними. А ще дуже вдячні вони волонтерам та небайдужим мешканцям району за матеріальну та моральну підтримку. Саме за мирне і спокійне життя власних родин і всієї України відстоювали вони цілісність нашої держави на гарячому Сході, де і донині стоять живим щитом воїни Збройних Сил України. Бійці повністю підтримують ідею створення громадської організації ветеранів АТО, яка має захищати їх інтереси та проводити військово-патріотичне виховання серед молоді. Всі учасники АТО зазначили, що спілкуванням під час круглого столу задоволені, та сподіваються, що такі зустрічі проводитимуться і надалі, а їх результати у вирішенні проблем будуть лише позитивними.

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімках: керівники району спілкуються з учасниками АТО; учасники круглого столу.