Сонячний колекторСонячний колектор своїми руками

Через суттєву «оптимізацію» цін на енергоносії, зокрема й на електроенергію, що останнім часом досить боляче вдарили по кишені не лише мене, а й гадаю, усіх наших співгромадян, став міркувати, яким би чином зменшити її споживання, разом з тим не відмовляючи собі у найнагальніших благах цивілізації. Дещо у мене вийшло, тож хочу поділитися «рецептом» свого пристрою з читачами районки. Можливо, хтось ще захоче встановити таку річ у своїй оселі або сконструювати щось подібне.

Передусім, ми визначилися, що найбільш енергоємним споживачем електричної енергії в нашій родині є бойлер для нагріву води. Відтак його «апетити» вдалося зменшити завдяки застосуванню нескладної конструкції – сонячного колектора.

Для його виготовлення мені знадобилося дві дошки довжиною по два метри кожна, які я з’єднав навхрест. На них закріпив два листи ДВП, які послужили підложкою, а потім намотав за принципом спіралі на схрещені дошки п’ятдесят метрів темної поліетиленової труби діаметром 25мм, закріпивши її на дошках скобами. Усю цю конструкцію накрив тепличною плівкою і встановив на даху будівлі, під’єднавши до водогону за допомого фітингів. І вже через півтори години отримав більше відра п’ятдесятиградусної води, хоча надворі того дня було не більше 20 градусів за Цельсієм. Відтак зрозумівши, що система працює, я з допомогою циркуляційного насоса під’єднав її до 50-літрового бойлера. І ось тепер щодня маю дуже дешеву теплу воду. За 8 годин (саме стільки на наш дах падає пряме сонячне проміння) маємо 50-літровий бойлер 53-градусної води. Перемити посуд і прийняти душ для двох осіб – цілком вистачає. Часом, ще й доводиться розводити холодною, щоб не обпектися. А електричні тени, можливо, вмикатимемо лише за пасмурної дощової погоди.

Буду радий, якщо ця ідея допоможе ще комусь зменшити витрати сімейного бюджету і водночас користуватися одним з найпростіших, екологічно чистих видів альтернативної енергії.

Михайло Смілов смт Петрове