26 квітня минає 29 років із часу найбільшої у світі техногенної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Згубного впливу радіації зазнала не лише Україна, а й сусідні держави. Особливо постраждали мільйони жителів забруднених радіацією територій і тисячі ліквідаторів наслідків атомного лиха, які розчищали руїни та зводили саркофаг для зруйнованого реактора.

Чорнобиль став символом не лише нечуваної техногенної катастрофи, а й мужності і героїзму десятків тисяч людей - пожежників, військових, вчених, інженерів, усіх ліквідаторів наслідків аварії. Сьогодні ми низько схиляємо голову перед героями, які ціною власного здоров’я, без зайвих роздумів захищали життя інших.

Усім, кого з нами немає - світла пам’ять, хто поряд з нами - миру, здоров’я і добра.

Голова обласної державної адміністрації Сергій КУЗЬМЕНКО

* * *

Шановні кіровоградці та мешканці області!!

Катастрофа, що сталася в ніч на 26 квітня 1986 року в далекому куточку українського Полісся, відразу ж вийшла за межі однієї країни, набула глобального характеру.

Смерч чорнобильської трагедії забрав життя, скалічив долі й відібрав здоров’я багатьох людей, залишивши після себе біль і порожнечу. Минають роки, але чорна віха Чорнобиля і сьогодні кидає свою тінь на долі мільйонів наших співвітчизників.

У цей день висловлюю глибоку подяку всім героям-чорнобильцям, які зробили крок назустріч біді, показавши світові зразок безмірного героїзму і мужності. Щира пошана тим, хто щодня бореться зі страшними хворобами, викликаними катастрофою!

Схиляю голову перед тими, чиє життя обірвав ядерний смерч Чорнобиля.

Від усього серця зичу всім миру, сімейного затишку, впевненості у завтрашньому дні та усього найкращого!

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко


* * *

Багато років відділяють нас від страшної події, що сталася в нашій державі - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Вона навіки залишиться трагічною віхою в історії не тільки України, а й усього людства.

Сьогодні усі ми вшановуємо пам’ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Ці герої за покликом серця і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони врятували світ від значно масштабнішої катастрофи, і ми вдячні їм за це.

Вічна їм пам’ять…

Також ми вшановуємо героїв-ліквідаторів, які, на щастя, перебувають з нами. Саме ви заплатили за спокій планети своїм здоров’ям, саме ви врятували Україну і світ від страшної біди. Нехай прийдешні літа дарують вам тепло і ласку, хай у вашому житті буде багато добра і любові. Районна державна адміністрація та районна рада бажають всім вам міцного здоров’я, довгих років життя, щастя та злагоди у ваших родинах.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Петрівська районна державна адміністрація та районна рада вітають всіх з нагоди Всесвітнього дня споріднених міст, оскільки партнерські зв’язки завжди є важливим елементом відносин між країнами і людьми. Поріднення міст відкриває можливість активного спілкування та численних контактів, тому надзвичайно важливим для нас є розширювати їх та зміцнювати.

Тому Всесвітній день поріднених міст проводиться щороку в останню неділю квітня за рішенням Всесвітньої федерації поріднених міст створеної більше 40 років тому, це міжнародна неурядова організація, мета якої - зміцнення дружніх зв’язків між містами різних держав. Заснована в 1957 році. Об’єднує понад 3 500 міст більш ніж 160 країн.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

 

Всесвітній день охорони праці

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до невирішених проблем охорони праці, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

Районна державна адміністрація та районна рада бажають усім працівникам та фахівцям, які безпосередньо слідкують за безпекою праці, доброго здоров’я, незгасної життєвої енергії, благополуччя, нових досягнень у професійній діяльності та добробуту вашим сім’ям.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Вже минуло 29 років відтоді, як пекельний вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС увійшла в історію, як найбільша техногенна катастрофа, що привела до негативних екологічних, медичних та соціально-економічних наслідків. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Чорнобильська катастрофа завдяки самопожертві ліквідаторів аварії стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

28 квітня у 2015 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Характерною особливістю сучасного виробництва в Україні є наявність шкідливих і небезпечних умов праці. Окрім того, ситуація, що склалася в країні, за короткий час може призвести до реального дефіциту трудових ресурсів.

Упродовж майже всього періоду незалежності України рівень виробничого травматизму мав стійку тенденцію до зниження, але останнім часом почався зворотній процес, і кількість травмованих та загиблих на виробництві досягла критичної позначки: кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, які сталися у 2014 році, вже перевищила кількість смертей на виробництві за попередній рік.

 охоронець громадського порядку в Чорнобильській зоні Василь ТузниченкоХто ж там, сиву, посміє займати?

Сіль пізнання – це плід каяття…

Несе сива чорнобильська мати

Цю планету… Це хворе дитя!..

Була квітуча весна, все навколо буяло новим життям. «Чортове колесо» спокійно оберталося над Чорнобилем, але в люльках майже не було людей, лише ті відчайдухи та справжні любителі вечірнього неба, які й не здогадувались, що вже через кілька годин для їхнього міста почнеться нова епоха. Що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль невдовзі дізнається весь світ.

Пам’ять жива

Сьогоднішня російська пропаганда, якій, певне, міг би позаздрити навіть Геббельс, твердить, що в Україні панує фашизм, тут паплюжать пам’ятники загиблим воїнам, зневажають і переслідують живих учасників війни з гітлеризмом. У кожного українця ця маячня викликає подив і огиду, бо ж  ми свідки того, що пам’ять про всіх полеглих у тій війні – і відомих, і тих, чиї імена, на жаль, не збереглися - жива. Причому, не лише у дні, коли ми святкуємо Перемогу, відзначаємо річниці початку війни чи дати визволення населених пунктів і адміністративних територій від загарбників, а щодня. Підтвердженням цього є епізод, який стався нещодавно у нас на Петрівщині.

До голови ради районної організацій ветеранів України О.Гіюка звернулися жителі села Краснопілля, стурбовані свідченням одного з місцевих мешканців, який твердив, що на території однієї з сільських садиб залишилося поховання двох загиблих воїнів. Вони просили уточнити цю інформацію і організувати перепоховання останків загиблих з усіма належними почестями. Олег Володимирович доручив члену Петрівського підрозділу Криворізького військово-патріотичного клубу «Слава» Вадиму Кіяшку, який вже давно займається поверненням з небуття імен загиблих воїнів, пошуком і перепохованням їхніх останків, предметно зайнятися цим питанням.

Житлові субсидії – допомога тим, хто її потребує

28 лютого 2015 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №106 “Про удосконалення  порядку надання житлових субсидій”, яка набуває чинності з 01 травня 2015 року.

Цим урядовим рішенням продовжено реформування системи житлових субсидій, яке розпочалося ще у минулому році з початком опалювального періоду відповідно до постанови КМУ від 06 серпня 2014 року №409.

В умовах необхідності підвищення тарифів на газ та житлово-комунальні послуги уряд розробив спрощену систему надання субсидій, щоб захистити найбільш вразливі верстви населення.

С.Завалій та С.ТиликУ ході першої і, практично, ознайомчої оперативної наради з управлінсько-господарським активом району новопризначеним керівником районної державної адміністрації Сергієм Завалієм, яку він провів спільно з головою районної ради Світланою Тилик, були визначені основні пріоритети, на які спрямовуватимуться зусилля районної влади в найближчій перспективі.

Зокрема, Сергій Володимирович зазначив, що головні акценти в діяльності служб, управлінь та відомств, окрім традиційно актуального завдання – виконання програми соціально-економічного розвитку району, робитимуться на соціальній підтримці мобілізованих та демобілізованих воїнів-учасників АТО, а також їх родин, на продовженні і поглибленні робіт з благоустрою територій та на питаннях соціального захисту населення на тлі різкого підвищення цін на енергоносії й, відповідно, - житлово-комунальні послуги, зокрема, в частині ефективного проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо призначення житлових субсидій.

про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж І кварталу 2015 року

Протягом І кварталу 2015 року до районної державної адміністрації надійшло 

  2015 2014 +/-
Всього 74 56 +18
письмові 26 26 +-
особистий прийом 1 11 -10
виїзний прийом 2 0 +2
з гарячої лінії голови ОДА 21 10 +11
з урядової гарячої лінії 24 9 +15

Станом на 1 квітня 2015 року до райдержадміністрації надійшло 4 колективних звернення, анонімних - не надходило.

Найбільше звернень надійшли з питань соціального захисту (24), аграрної політики і земельних відносин (14), інших питань (3), комунального господарства (5), сім’ї, молоді (9), транспорту і зв’язку (3), житлової політики (2), охорони здоров’я (2), економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва (2), освіти, наукової, науково-технічної, іннова-ційної діяльності  та інтелектуальної власністі (3), діяльності органів місцевого самоврядування (1).

Чому розпочалася війна?

В Україні війна… Триває хаос в економіці. Щодня гинуть люди. Уже давно ніхто й не згадує, скільки ж насправді нас, українців, залишилося. У те, що колись-таки в країні відбудуться якісь зміни на краще – тепер мало хто вірить, адже попередні два десятиліття невиправданих надій і сподівань вже чи не кожного з нас перетворили в переконаних скептиків.

Водночас, я вважаю, що початок цієї війни не слід пов’язувати виключно з подіями Євромайдану чи приходом до влади Януковича. Ці події просто стали проміжними етапами наслідків значно раднішої трагедії – вибуху на Чорнобильській АЕС. Адже саме після того нашу країну стали масово покидати вчені люди: професори, доктори наук, академіки. Їм на Заході надавались лабораторії, кафедри, житло і хороша зарплатня. Отож і виходить, що у нас просто відібрали РОЗУМ. Відібрали те, чого на базарі чи в супермаркеті купити неможливо. Я вже тоді відчував, що для нації це може обернутися трагічними наслідками,і, на жаль, схоже, що мої передчуття справдилися.

виступ педколективу Іскрівського ЗНЗГордий, величавий, палкий і нескоренний    

Наш незабутній славетний Кобзар.

Лине в безсмертя над нивами й горами

Помислів, дум і сердець володар.     

Уже стало традицією збиратися педагогам району на фестиваль художньої самодіяльності, який цього року відбувся 25 березня в приміщенні актової зали Петрівського НВК. Він був присвячений 200 – річчю від дня народження Т. Г. Шевченка.

Кожний народ має своїх духовних велетнів – провідників у самобутній національний світ. Для нас, українців, таким символом став Тарас Шевченко: пізнаючи Шевченка, людство пізнає Україну.

Світ постав із слова, і Україна постала зі слова, і слово те було в Шевченка. Це ім’я стало символом нашого народу. Тарас Шевченко був спроможний обійняти своїм генієм усе українське життя, всю нашу історію. І сьогодні, в наших умовах, Шевченко стоїть на сторожі нашої незалежності і нашого майбутнього.

Станемо чистішими – заслуговуватимемо на повагу!

Традиційно з настанням весни активізуються й роботи по впорядкуванню благоустрою, приведення до належного стану вулиць, парків, скверів, прибудинкових територій наших сіл і селищ після холодної зими, яка бодай хоч на деякий час ховає свідчення людської неохайності та недбалості під білосніжною ковдрою. Однак весняне тепло вже давно «розкрило» і «повитягало» на світ Божий усі ці ганебні мітки цивілізації, а точніше – відсутності нашої цивілізованості. Дещо присоромлені таким станом речей, багато хто з нас (передусім – найсовісніші) виходять на вулиці з граблями, віниками, вапном для побілки, аби навести лад в середовищі нашого спільного проживання.

Певне, не стане винятком і цей рік, адже чистота і порядок в країні, яка прагне розпочати своє життя по-новому, з чистого аркуша, – має стати своєрідним статутом, невід’ємним правилом життя, як, приміром, звичка умиватися чи чистити зуби щоранку.

Профілактичні бесіди З метою забезпечення громадського порядку громадян під час масових заходів, пов’язаних зі святкуванням травневих свят, зокрема Дня міжнародної солідарності трудящих та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, правоохоронці Петрівщини, спільно з активістами, скеровуватимуть усі зусилля на забезпечення охорони громадського порядку та безпеки громадян.

- У святкові дні охорону громадського порядку в районі та у смт Петровому біля культових споруд та у місцях масового перебування людей забезпечать правоохоронці та члени громадських формувань. Будуть задіяні максимум правоохоронців, що знизить можливість вчинення злочинів та правопорушень відносно громадян, - повідомляє начальник Петрівського РВ УМВС, підполковник міліції Євген Чуйко.

Петрівська районна державна адміністрація повідомляє, що з 27 квітня 2015 року розпочинає діяти новий автобусний маршрут «Петрове – Йосипівка» через Олександро-Мар’ївку і Петрівське (перевізник – ФОП Жуган М.Г.).

 

Рух автобуса здійснюватиметься лише один день на тиждень – щопонеділка, але в цей день виконуватиметься одразу два рейси, аби той, хто їде до райцентру в справах, по закінченні їх мав можливість повернутися додому.

Відповідно до затвердженого розкладу руху автобусів:

З 1 квітня 2015 року в Управлінні Державної міграційної служби України в Кіровоградській області розпочато прийом документів з оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон дітям.

Діти до 16 років отримують паспорт строком на 4 роки, з 16 – на 10 років. 

Для оформлення закордонного паспорта для дитини до 16 років необхідно подати такі документи: свідоцтво про народження, реєстраційний номер платника податків дитини, квитанції про сплату вартості послуг та вартості бланка паспорта та заяви батьків.

При оформленні паспорта для дітей до 12 років для внесення відцифрованого зображення особи надається також одна фотокартка розміром 10 х 15 сантиметрів, на матовому папері, зображення дитини повинно бути  на білому фоні та займати не більше 50% фото. З 12 років фотографування здійснюється при подачі документів в УДМС в області.

До 12 років до електронного носія дитячого закордонного паспорта відбитки пальців не вносяться, з 12 років – відбитки скануються за заявою батьків.

Вартість біометричного паспорта, оформленого у звичайному режимі (20 робочих днів), становить 348,15 грн., у терміновому порядку (7 робочих днів) – 435,30 грн. Вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон без електронного носія за 20 робочих днів складає 291, 15 грн., за 7 робочих днів – 378,30 грн.

До внесення змін у законодавство Управління ДМС в області продовжуватиме надавати послуги з оформлення та видачі проїзних документів дитини.

З 1 квітня 2015 року припинено надання послуги з внесення відмітки про дітей та вклеювання фото у паспорт громадянина України для виїзду за кордон батьків. 

Подорожчали закордонні паспорти 

З 9 квітня 2015 року вартість бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм збільшилась на 43,32 грн. та на 34,32 подорожчав бланк закордонного без безконтактного електронного носія.

Вартість оформлення біометричного паспорта у звичайному режимі (20 робочих днів без врахування доставки) становить 561,47 грн., у терміновому порядку (7 робочих днів без врахування доставки) – 818,62 грн. Вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон без електронного носія за 20 робочих днів відповідно складає 495,47 грн., за 7 робочих днів – 752,62 грн.

Подорожчання бланка паспорта пов’язано зі зростанням вартості матеріалів, з яких вони виготовляються. Вартість бланка визначена Державним підприємством «Поліграфкомбінат «Україна». 

УДМС України в Кіровоградській області