про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж І кварталу 2015 року

Протягом І кварталу 2015 року до районної державної адміністрації надійшло 

  2015 2014 +/-
Всього 74 56 +18
письмові 26 26 +-
особистий прийом 1 11 -10
виїзний прийом 2 0 +2
з гарячої лінії голови ОДА 21 10 +11
з урядової гарячої лінії 24 9 +15

Станом на 1 квітня 2015 року до райдержадміністрації надійшло 4 колективних звернення, анонімних - не надходило.

Найбільше звернень надійшли з питань соціального захисту (24), аграрної політики і земельних відносин (14), інших питань (3), комунального господарства (5), сім’ї, молоді (9), транспорту і зв’язку (3), житлової політики (2), охорони здоров’я (2), економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва (2), освіти, наукової, науково-технічної, іннова-ційної діяльності  та інтелектуальної власністі (3), діяльності органів місцевого самоврядування (1).

Від найменш соціально-захищених громадян, звернення від яких розглядаються невідкладно і в першу чергу, впродовж січня-березня 2015 року надійшло звернень:

інвалідів І групи – 2;

інвалідів ІІ групи – 2;

інвалідів ІІІ групи – 1;

учасників війни, учасників бо-йових дій – 2;

учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 1;

дітей війни – 0;

одиноких та багатодітних матерів – 3; 

пенсіонерів – 12;

безробітніх - 1.

Найбільше звернень надійшло з території Петрівської (14), Балахівської (5) селищних рад, Ганнівської (9), Червонокостянтинівської (8), Новостародубської (13), Чечеліївської (4), Іскрівської (3), Луганської (2), Малинівської (2), Богданівської (1), Зеленської (1), Водянської (1), Петрівської (1), Йосипівської (2), Зеленської (1) сільських рад.

Особистий прийом громадян керівництвом райдержадміністрації проводиться відповідно до графіку, затвердженого в новій редакції розпорядженням голови районної державної адміністрації від 08 травня 2014 року № 155-р. Протягом звітного періоду на особистий прийом звернувся один громадянин.

Затверджено графік проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації у сільських та селищних радах, згідно з яким передбачено, що, відповідно до вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109, здійснення виїзного прийому громадян керівництвом райдержадміністрації проводиться двічі на місяць. Протягом січня-березня 2015 року на виїзний прийом до керівництва районної державної адміністрації  звернулися двоє громадян.

Затверджено графік проведення засідань районної постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян у 2015 році, яким, відповідно до вищезазначеного Указу, передбачено проведення засідань комісій не рідше одного разу на місяць. За звітний період проведено три засідання комісії.

Відповідно до графіку особистого звітування перед головою районної державної адміністрації сільських і селищних голів та керівників структурних підрозділів райдержадміністрації у січні-березні 2015 року з питань роботи із зверненнями громадян прозвітували Петрівський селищний голова, Богданівський, Водянський сільський голова, начальники відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури та архівного відділу райдержадміністрації.

Відповідно до графіку проведення перевірок та дня контролю на 2015 рік за звітний період перевірено Ганнівську та Червонокостянтинівську сільські ради.

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, неухильного виконання норм Закону України «Про звернення громадян» та вимог Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109 протягом січня-березня  2015 року в районній державній адміністрації працювали:

для проведення широкої роз’яснювальної роботи з питань реалізації громадянами права на звернення, починаючи з 14 серпня 2013 року - цілодобова гаряча телефонна лінія голови районної державної адміністрації за телефоном 9-63-01 (1 звернення);

за визначеними днями з дев’ятої години ранку до одинадцятої години дня за участю керівництва райдержадміністрації – гаряча телефонна лінія (звернень не надходило).

З метою детального, обґрунтованого роз’яснення найбільш проблемних питань впродовж звітного періоду працювала пряма лінія, в роботі якої прийняли участь три керівники установ.

З метою реалізації додаткових заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти населення, роз’яснення конституційних прав і свобод громадян щоп’ятниці з 9 до 13 години працює громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги у Петрівському районному управлінні юстиції. Протягом січня-березня 2015 року до правової приймальні за юридичною консультацією звернувлися 59 громадян.

Також з метою створення належних умов для набуття малозабезпеченими громадянами обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, надання безоплатних консультацій особам, які потребують соціального захисту та підтримки, необхідних для прийняття рішень з питань державного і приватного життя, захисту прав і свобод, відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР „Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” щомісячно першої та третьої п’ятниці з 9.00 год. до 13.00 год. у Петрівській центральній районній бібліотеці за участю фахівців у відповідній сфері діяльності працює районна громадська правова приймальна по прийому громадян; надання консультацій і роз’яснень з правових питань. У січні-березні 2015 року до приймальні громадяни не зверталися.

Двічі на рік питання щодо роботи із зверненнями громадян розглядається на засіданнях колегії райдержадміністрації.

Щокварталу стан роботи із зверненнями громадян аналізується та висвітлюється в районній газеті «Трудова слава» (№7 від 31.01.2015 року «Довідка про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2014 року») та розміщується на офіційному веб-сайті райдержадміністрації. Також у засобах масової інформації та на спеціалізованих сторінках веб-сайту періодично публікуються роз’яснення та консультації з найбільш актуальних питань, які порушують громадяни у своїх зверненнях (№4 від 21.01.2015 року «Соціальні гарантії в 2015 році», №9 від 07.02.2015 року «Податкові реформи», №10 від 11.02.2015 року «Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям», №19 від 14.03.2015 року «Мобілізація: питання і відповіді»).

Керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, сільськими та селищними головами на виконання Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», запроваджено постійний та дієвий контроль за організацією роботи із зверненнями громадян з метою остаточного вирішення проблем, які порушують громадяни, усунення випадків безпідставної відмови в задоволенні законних вимог заявників, проявів упередженості, недбалості та формалізму, усунення причин, що зумовлюють повторні звернення громадян, недопущення надання неповних, неконкретних, неточних відповідей, а також - у разі прийняття рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводити його до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови та роз’ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

Наталія Костюкова, завідувач сектору роботи із зверненнями громадян та з юридичних питань апарату районної державної адміністрації