26 квітня минає 29 років із часу найбільшої у світі техногенної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Згубного впливу радіації зазнала не лише Україна, а й сусідні держави. Особливо постраждали мільйони жителів забруднених радіацією територій і тисячі ліквідаторів наслідків атомного лиха, які розчищали руїни та зводили саркофаг для зруйнованого реактора.

Чорнобиль став символом не лише нечуваної техногенної катастрофи, а й мужності і героїзму десятків тисяч людей - пожежників, військових, вчених, інженерів, усіх ліквідаторів наслідків аварії. Сьогодні ми низько схиляємо голову перед героями, які ціною власного здоров’я, без зайвих роздумів захищали життя інших.

Усім, кого з нами немає - світла пам’ять, хто поряд з нами - миру, здоров’я і добра.

Голова обласної державної адміністрації Сергій КУЗЬМЕНКО

* * *

Шановні кіровоградці та мешканці області!!

Катастрофа, що сталася в ніч на 26 квітня 1986 року в далекому куточку українського Полісся, відразу ж вийшла за межі однієї країни, набула глобального характеру.

Смерч чорнобильської трагедії забрав життя, скалічив долі й відібрав здоров’я багатьох людей, залишивши після себе біль і порожнечу. Минають роки, але чорна віха Чорнобиля і сьогодні кидає свою тінь на долі мільйонів наших співвітчизників.

У цей день висловлюю глибоку подяку всім героям-чорнобильцям, які зробили крок назустріч біді, показавши світові зразок безмірного героїзму і мужності. Щира пошана тим, хто щодня бореться зі страшними хворобами, викликаними катастрофою!

Схиляю голову перед тими, чиє життя обірвав ядерний смерч Чорнобиля.

Від усього серця зичу всім миру, сімейного затишку, впевненості у завтрашньому дні та усього найкращого!

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко


* * *

Багато років відділяють нас від страшної події, що сталася в нашій державі - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Вона навіки залишиться трагічною віхою в історії не тільки України, а й усього людства.

Сьогодні усі ми вшановуємо пам’ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Ці герої за покликом серця і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони врятували світ від значно масштабнішої катастрофи, і ми вдячні їм за це.

Вічна їм пам’ять…

Також ми вшановуємо героїв-ліквідаторів, які, на щастя, перебувають з нами. Саме ви заплатили за спокій планети своїм здоров’ям, саме ви врятували Україну і світ від страшної біди. Нехай прийдешні літа дарують вам тепло і ласку, хай у вашому житті буде багато добра і любові. Районна державна адміністрація та районна рада бажають всім вам міцного здоров’я, довгих років життя, щастя та злагоди у ваших родинах.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради