28 квітня у 2015 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Характерною особливістю сучасного виробництва в Україні є наявність шкідливих і небезпечних умов праці. Окрім того, ситуація, що склалася в країні, за короткий час може призвести до реального дефіциту трудових ресурсів.

Упродовж майже всього періоду незалежності України рівень виробничого травматизму мав стійку тенденцію до зниження, але останнім часом почався зворотній процес, і кількість травмованих та загиблих на виробництві досягла критичної позначки: кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, які сталися у 2014 році, вже перевищила кількість смертей на виробництві за попередній рік.

Тому проблема збереження здоров’я і життя працездатних громадян має особливе значення, а тематика Дня охорони праці у 2015 році є як ніколи актуальною.

Культура охорони праці – це створення чітко сформульованої системи прав, обов’язків та сфер відповідальності, де принцип профілактики має найвищий пріоритет.

Безпечні та здорові умови праці визначаються не тільки чинною законодавчою базою, а й загальним рівнем цивілізованості, виробничої культури та соціально-економічного розвитку суспільства.

Роботодавцям необхідно закріплювати на рівні свідомості кожного працівника, що заходи з охорони праці та їх виконання не повинні бути задля «галочки», що належна культура охорони праці потрібна насамперед для них, адже ніякі компенсації не повернуть втрачені на виробництві здоров’я та життя. До того ж для роботодавця це економно вигідно, адже очевидно, що видатки на ліквідацію аварійної ситуації (включаючи виплати по випадках виробничого травматизму) є значно більшими, ніж витрати на заходи запобігання виробничого травматизму.

Саме тому Організаційний комітет звертається до всіх працівників, роботодавців, сьогоднішніх та майбутніх, громадськості й наголошує на необхідності пам’ятати, що людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправдати смерті людини.

З 22 по 28 квітня 2015 року у Петрівському районі буде проходити тиждень охорони праці. Оргкомітет по його проведенню пропонує провести на підприємствах позапланові інструктажі, перевірки знань, конкурси на краще робоче місце, провести збори в колективах, де заслухати відповідальних з охорони праці про проведення профілактичних заходів за минулий рік.

Не зважаючи на те, що в районі за 2014 рік зареєстровано 2 нещасних випадки на виробництві, заходи з охорони праці повинні проводитись постійно. А тиждень охорони праці та 28 квітня нехай будуть своєрідним підсумком, звітом про створення безпечних умов для працівників та днем пам’яті про загиблих на виробництві.

С.Бойко, начальник відділення ВД ФССНВ у Долинському районі