Профілактичні бесіди З метою забезпечення громадського порядку громадян під час масових заходів, пов’язаних зі святкуванням травневих свят, зокрема Дня міжнародної солідарності трудящих та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, правоохоронці Петрівщини, спільно з активістами, скеровуватимуть усі зусилля на забезпечення охорони громадського порядку та безпеки громадян.

- У святкові дні охорону громадського порядку в районі та у смт Петровому біля культових споруд та у місцях масового перебування людей забезпечать правоохоронці та члени громадських формувань. Будуть задіяні максимум правоохоронців, що знизить можливість вчинення злочинів та правопорушень відносно громадян, - повідомляє начальник Петрівського РВ УМВС, підполковник міліції Євген Чуйко.

Правоохоронці застерігають, що вчинення будь-яких правопорушень карається законом. Найчастіше – це дрібне хуліганство, зокрема нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, тягне за собою накладення штрафу від 51-119 гривень або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк п’ятнадцяти діб.

Крім того, просимо водіїв бути в ці дні особливо уважними на дорогах, не перевищувати швидкість, не сідати за кермо у стані сп’яніння. Адже від такої поведінки залежить безпека не лише Ваша, але й тих, хто Вас оточує.

 

Профілактичні бесіди - важливий компонент виховної роботи

Працівники кримінальної міліції у справах дітей Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області провели виховну годину на правову тематику з вихованцями Балахівської школи соціальної реабілітації.

Працівники КМСД районного відділу міліції часто відвідують школи району та проводять з дітьми різноманітні бесіди. Цього разу міліціонери завітали до учнів, щоб розповісти про їх права, свободи та обов’язки як вихованців навчального закладу та як громадян України. Оперуповноважена КМСД Петрівського РВ УМВС України в області Анна Марченко розповіла дітям, як потрібно себе поводити у стінах навчального закладу, щоб не порушувати права та обов’язки своїх друзів та вихователів. Приводилися приклади з життя про небезпечні випадки, в які потрапляли діти через свою необізнаність, а також наслідки таких вчинків. Ставилися ситуативні запитання, на які вихованці наперебій відповідали.

Під час профілактичної роботи з дітьми для кращого сприйняття інформації працівники міліції використовували положення Конституції України. Вихованці та вчителі подякували правоохоронцям за цікаву і таку корисну бесіду. Основна мета, яку собі поставила працівник міліції Анна Марченко, а саме - щоб вихованці зрозуміли, що в їхньому віці за їх вчинки відповідають, передусім, батьки та вихователі - була досягнута.

«Працівники міліції часто відвідують навчальні заклади, щоб розповісти учням цікаву для них інформацію. А з настанням теплих весняних днів проведення подібних профілактичних бесід є більш актуальним, адже, відпочиваючи, діти часто не приділяють належної уваги своїй безпеці», - зазначив начальник Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області, підполковник міліції Євген Чуйко.

З законом жартувати небезпечно

Наприкінці лютого в нічний час 19-річна дівчина, раніше не судима, жителька одного з сіл району зателефонувала в чергову частину Петрівського РВ УМВС  та повідомила, що її 23-річний односелець, раніше не судимий, завдав їй тілесних ушкоджень.

На місце пригоди негайно виїхала слідчо-оперативна група. За даним було фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 «Умисне легке тілесне ушкодження» Кримінального кодексу України.

Однак, в ході проведення досудового розслідування, було встановлено, що в ту ніч між зловмисницею та її односельцем відбулась коротка розмова за ініціативою дівчини, після якої молоді особи розійшлися. З причин неприязного ставлення до хлопця зловмисниця вирішила зателефонувати до міліції та по приїзду слідчо-оперативної групи завідомо неправдиво повідомила слідчому слідчого відділення Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області про нібито завдання їй тілесних ушкоджень.

В ході допиту молодого чоловіка та дослідження обставин справи з’ясувалося, що показання зловмисниці не підтверджуються. Крім того, показання дівчини не відповідали висновку судово-медичної експертизи.

- За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 383 «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину» Кримiнального Кодексу України, – розповів начальник Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області Євген Чуйко. – На сьогодні зловмисниці вже оголошено про підозру, їй загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арешту, строком до шести місяців, або обмеження волі чи позбавлення волі на строк до двох років.

Анна Пащенко, інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями