Безперечною ознакою останніх років у Петровому став помітний розвиток благоустрою селища, його відродження після багаторічного періоду занепаду і стагнації. Особливо стрімко ці процеси стали розвиватися після обрання на посаду Петрівського селищного голови Світлани Тилик, якій петрівчани висловили довіру, переконавшись в її чудових управлінських та організаторських якостях, виявлених ще під час виконання обов’язків голови районної ради. І приємно відзначити, що цього разу зі своїм вибором ми не помилилися: сьогодні усі – й ті хто проголосував на виборах за Світлану Олександрівну, й ті, хто віддавав перевагу іншій кандидатурі – визнають, що в селищі з’явилася справжня господиня, від чийого прискіпливого ока не приховається жодна дрібничка. Тож з кожним днем у нас стає все менше захаращених чи неосвітлених вулиць, невпорядкованих місць дозвілля, забур’янених пустирів чи занедбаних споруд.

Тривають об’їзди територій керівництвом району задля ознайомлення зі станом справ на місцях

Під час візиту голови райдержадміністрації Сергія Завалія до Іванівської та Зеленської сільських рад його супроводжували перший заступник голови РДА Тетяна Панета, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Геннадій Горбанець, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства райдержад-міністрації Світлана Заєць, директор КУ «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва та завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяна Волощенко.

Керівники місцевих територіальних громад Людмила Коломоєць та Інна Беркун коротко доповіли про хід виконання програм соціально-економічного розвитку, поточні проблеми та плани на майбутнє.

До районного бюджету за 2017 рік надійшло доходів (без урахування субвенцій з державного бюджету, крім освітньої та медичної субвенцій) у сумі 130153,0 тис.грн, що становить 109,5% до затвердженого з урахуванням внесених змін плану на рік.

Надходження до загального фонду склали 126821,8 тис.грн (97,4%), до спеціального фонду-3331,2 тис.грн (2,6%). У структурі доходів районного бюджету податкові та неподаткові надходження склали 50,1% (65181,7 тис.грн), субвенції з державного бюджету на освіту – 25,0% (32539,7 тис.грн) та охорону здоров’я - 15,0% (19482,9 тис.грн), додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я -9,9% (12948,7 тис.грн).

Отримано субвенції з державного бюджету (крім субвенції на освіту та охорону здоров’я у сумі 73603,7 тис.грн (99,0% до плану).

Впродовж кількох останніх років Петрове, та й, зрештою, весь район змінюється на краще надзвичайно швидкими темпами. Важко навіть перелічити всі об’єкти в райцентрі, які зазнали реконструкції чи капітального ремонту. Серед них і дошкільні навчальні заклади. Сьогодні ми зосередимося на змінах в ДНЗ №1 «Рудана», який є комунальним закладом Петрівської селищної ради.

Як повідомила Петрівський селищний голова Світлана Тилик, дитсадок відкрився в 1982 році, і з тих пір в ньому фактично нічого не оновлювалося. Тому виникла нагальна потреба значно поліпшити матеріальну базу дошкільного навчального закладу, аби вона відповідала сучасним вимогам, а головне – забезпечила відповідний комфорт як для малюків, так і для працівників. Нині в дитсадку відкрито ще одну групу, їх тепер налічується 11. Це дало змогу розвантажити групи, забезпечивши кращі умови для розвитку дітей, створити для них комфортніші умови перебування.

Кожна група матиме окремий ігровий майданчик. П’ять майданчиків вже повністю облаштовані, ще шість перебувають на завершальній стадії будівництва та обладнання ігровими комплексами.

На виконання вимог, визначених абзацом 5 частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), органами Пенсійного фонду України з 1 квітня поточного року проведено перерахунок пенсій. Перерахунок проведено автоматизовано отримувачам пенсії за віком та по інвалідності. Також перераховувались пенсії за вислугу років, за умови, що отримувач пенсії досяг пенсійного віку.

Перерахунку підлягали пенсії пенсіонерів, які продовжували працювати. Якщо пенсіонер має не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії станом на 01.03.2018 р., то перерахунок проводиться за найбільш вигідним варіантом:
- з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію;
- з урахуванням страхового стажу та заробітної плати (доходу), набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

На виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», відповідно до розпорядження голови Петрівської районної державної адміністрації від 05 квітня 2018 року №103-р «Про розроблення детального плану території земельної ділянки» розпочинається робота по розробленню детального плану території земельної ділянки, яка розташована за межами населеного пункту на території Новостародубської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області під будівництво складських, господарських та побутових будівель та для реконструкції будівлі вагової з розширенням за рахунок добудови під офісну будівлю з ваговою земельної ділянки №2 площею 2,7549 га за поштовою адресою: вул. Гранітна, 2а, село Новий Стародуб, Товариство з обмеженою відповідальністю «Верес». За більш детальною інформацією можна звертатися до відділу містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства Петрівської районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вулиця Святкова,20 кабінет 106, телефон 9-63-01.

На порядку денному - благоустрій

Нарешті минули зимові холоди, зійшов сніг – настав час прибрати землю, аби весняна зелень привітно усміхнулася кожному жителю. Вже традиційно навесні кожного року в школах району проводиться весняна толока. Ось і цього року після уроків учні 1-11 класів дружно вийшли на трудовий десант, аби прибрати території шкіл.

Учні, вчителі, техперсонал дружно наводять лад біля шкільних будівель. Всі працюють дружно та завзято. Працювати допомагають весняний настрій, свіжий вітерець і яскраве сонечко, які додають толоці святкового відчуття.

І діти, й дорослі з неабияким завзяттям виходять на такі толоки. Втім, як і кожна велика справа, чисте село чи селище починається з маленького, а саме – з прибирання подвір’я власної навчальної установи.

Яскраві постаті Петрівщини

Ревела буря, дождь шумел,
Во мраке молнии блистали,
И беспрерывно гром гремел,
И ветры в дебрях бушевали…

Саме ця пісня і навіває спогади давно минулих днів про талановиту людину, колишнього лікаря Петрівської центральної районної лікарні, хірурга від Бога Владислава Миколайовича Іваницького. Адже вона була його улюбленою піснею, з якою ніколи не розлучався, особливо після успішних складних операцій , що робив з вірою в Христа і у Бога.

Розпочав свою професійну діяльність в Петровому Владислав Миколайович у 1952-му році, після того, як отримав призначення разом зі своєю молодою дружиною – лікарем-терапевтом Надією Андріївною до Центральної районної лікарні.

Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі, повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день, для організму, все одно що викурити пачку цигарок.

Середньостатистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кілограм відходів у вигляді газу менше, ніж через кожні 35 кілометрів шляху. Всього чотирьох літрів машинного мастила досить, щоб було отруєно понад 4 мільйона літрів чистої питної води. Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.

Так звана велика тихоокеанська сміттєва пляма, яку виявили ще на початку 90-их років, зараз нагадує уже величезний острів. Площа плавучого смітника, за різними оцінками, до 2,5 млн кв км. Ймовірно, на цій ділянці знаходиться понад 100 млн тонн сміття.

Про велику тихоокеанську сміттєву пляму вперше згадали у публікації 1988 року, виданій Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) США.

Зокрема, сміття почало накопичуватись у поверхневих водах північної частини Тихого океану під впливом течій. Фактично це трапилось після винайдення пластику, який розчиняється довше, ніж 100 років.

Однак факт існування такої сміттєвої плями привернув увагу громадськості та наукових кіл лише після виходу у світ кількох статей Чарльза Мура, капітана флоту Каліфорнії і океанолога.

Наш народ є одним з найспівучіших у світі, а українська поезія – однією з найбагатших і найкрасивіших у Європі. А якщо до такої поезії додати музику, то народжується пісня, яка дзвенить, зачаровує, бентежить. Бо українська пісня – це злет народної душі! І невипадково наш народ славиться талановитими людьми, родючими полями та чарівними піснями.

Нещодавно Комунальний заклад «Пет-рівське навчально-виховне об’єднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія» вчергове радо відкрив свої двері для зустрічі натхненних учасників та глядачів, які прибули позмагатися та поборотися за перемогу у районному фестивалі-конкурсі хорових колективів працівників закладів освіти. На запрошення визначення кращих виконавців радо відгукнулася і перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, яка, разом із начальником відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталією Подкопаєвою, директором комунальної установи «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Григорієм Москальцем, головою райкому профспілки працівників освіти Людмилою Горбанець та директором центру дитячої і юнацької творчості - Валентиною Бойко – увійшли до складу журі та приготували для найкращих виконавців пам’ятні подарунки і матеріальне заохочення.

Нещодавно в актовому залі комунального закладу «Петрівська загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - гімназія» відбувся відбірковий тур районного фестивалю художньої самодіяльності учнівської молоді у Центральному, Луганському та Новостародубському освітніх округах - «Інгулецька росинка».

За доброю традицією на сцені фестивалю щороку відкриваються нові таланти Петрівщини. Юні артисти змагаються за нагороди у чотирьох жанрах - вокальному, хореографічному, театральному, естрадному - у 4 –х вікових категоріях. Цього року найменшому учаснику було 5 років, а найстаршому -17.

Оцінювало юні таланти компетентне журі у складі: Т.М.Орлової – викладача вокального мистецтва, Т.М.Швець – методиста районного методичного кабінету та В.О.Бойко – директора ЦДЮТ.

23 квітня - Всеукраїнський день психолога

У цей день відзначають своє професійне свято послідовники Фрейда, Юнга і Карнегі - українські психологи. І в цьому наші фахівці випередили колег з інших держав, які не можуть похвалитися офіційним днем в календарі. Навіть у світової психологічної спільноти такого немає.

День психолога - свято молоде. Та й самій професії усього-то сто років з гаком. Але спеціалісти- психологи широко затребувані в суспільстві: вони працюють і в сфері освіти, і в медицині, і в рекламі. При кожній катастрофі на допомогу поспішають психологи кризових станів, при особистій біді людям допомагають медичні психологи, сотні фахівців у нашій країні дбають про переселенців і військових.

У Ганнівській ЗШ І-ІІІ ст., починаючи з 2012 року, працює кваліфікований психолог Олена Василівна Гришаєва. Зараз вона обіймає посаду заступника директора з навчально - виховної роботи.

Майже кожен житель Іскрівки є вихованцем Надії Пантеліївни Дергач, адже вона, практично, впродовж усього трудового життя була завідуючою місцевого дитячого садочка. Пам’ятають її, як добру, чуйну жінку, сумлінну працівницю, яка все своє серце віддавала дітям, дбала про якнайкращі умови їхнього утримання та виховання.

Народилася Надія Пантеліївна 25 грудня 1925 року в Малоганнівці, а в січні нинішнього року пішла з життя. Втім залишила спогади про те, як у перші післявоєнні роки організовувала роботу дитсадка, перетворювала його на сучасний дошкільний навчальний заклад. Тож ми і пропонуємо ці спогади нашим читачам.

Сьогодні, в умовах застосування інноваційних технологій виробництва та високотехнологічного обладнання, до шукачів роботи висуваються високі вимоги щодо професійних знань та вмінь. Тому районний центр зайнятості активно продовжує свою роботу щодо організації професійного навчання дорослого населення, з метою підвищення конкурентоспроможності на сучасному ринку праці. Слід зазначити, що головною вимогою організації профнавчання безробітних є узгодження потреб роботодавця та інтересів шукача роботи, що сприяє якнайшвидшому праце-влаштуванню безробітного та закріпленню його на робочому місці.

Професійне навчання за актуальними на ринку праці професіями здійснюють як навчальні заклади області, так і спеціалізовані центри професійно-технічної освіти. У структуру державної служби зайнятості входять 11 центрів професійно-технічної освіти, де проводиться професійне навчання за 83 робітничими професіями та понад 230 тематиками курсів цільового призначення, затребуваними на ринку праці.

Два кольори

Бавиться літо неба красою,
Тишу блакитну п’ють ластівки.
Квітнуть троянди, вмиті росою,
Жовті і чорні – суму квітки.

Приспів:
О, кольоре жовтий – розлуки і зради,
Так буйно і рясно вплелися в тобі.
Ночами часто даруєш поради,
Як жити у смутку і скніти в журбі.

Спортивні новини

Напевне, небагато хто з найзатятіших футбольних уболівальників Петрівщини ще пару років тому міг навіть мріяти про те, що наш район матиме власну професійну футбольну команду, а тим більше – рівня Першої ліги, і ще тим більше – яка всерйоз претендуватиме , щоб увійти до когорти найсильніших українських клубів, представлених у найвищому футбольному дивізіоні – вітчизняній Прем’єр- лізі. Однак президент нашого клубу Олександр Поворознюк вже вкотре доводить, що для нього нездійснених завдань не буває, варто лише дуже захотіти досягти якоїсь мети, і, звичайно ж, усе робити задля її досягнення, - і тоді усі найсміливіші мрії стають реальними та цілком можливими.

Минулого тижня наш ФК «Інгулець» став значно ближчим до досягнення своєї заповітної мрії – стати призером чемпіонату Першої ліги і таким чином завоювати право поборотися в перехідних матчах з командами-невдахами УПЛ за право наступного вже сезону виступати в цьому найсильнішому футбольному товаристві. Цікаво, чи могли б всерйоз мріяти про те, що «Інгулець» в рамках офіційних змагань колись, цілком можливо, зустрічатиметься з київським «Динамо» чи донецьким «Шахтарем» колишні зірки петрівської команди – покійні, на жаль, уже Володимир Федоров, Іван Висоцький чи Сергій Лістарін, або ті, чия активна спортивні кар’єра залишилася в минулому, але чия яскрава гра ще й досі залишається світлим спогадом в нашій пам’яті, як, приміром, Григорій Копань чи Сергій Висоцький (Баграт)? Дай їм, Господи, міцного здоров’я і ще довгих років життя. Щоправда, нинішній «Інгулець», відроджений у 2013 році, і його колишні попередники спільною мають лиш назву. Якщо порівняти організацію діяльності клубу сьогодні і тридцять років тому, то вона різниться як небо і земля. І нинішні чудові умови, які мають далеко не всі вітчизняні професійні клуби, також є заслугою виключно нашого президента – його неймовірного підприємницького чуття і таланту, а також палкої любові до футболу, прагнення подарувати щасливу футбольну казку усім своїм землякам.

Дорогого чоловіка, батька, брата, дядька, дідуся Миколу Олександровича ГРИВУ

Багато ще років хай подарує доля,
Нехай біжать вони, як річечки із гір.
Живи в здоров’ї, щасті, без журби і горя,
Все буде добре, в долю ти повір.
І Бог із ними – хай біжать роки!

Дружина, син, сестра Таня з сім’єю, сестра Галя з сім’єю, брат Володимир з сім’єю
м.Красний Луч, м. Заозьорськ, с. Водяне