Безперечною ознакою останніх років у Петровому став помітний розвиток благоустрою селища, його відродження після багаторічного періоду занепаду і стагнації. Особливо стрімко ці процеси стали розвиватися після обрання на посаду Петрівського селищного голови Світлани Тилик, якій петрівчани висловили довіру, переконавшись в її чудових управлінських та організаторських якостях, виявлених ще під час виконання обов’язків голови районної ради. І приємно відзначити, що цього разу зі своїм вибором ми не помилилися: сьогодні усі – й ті хто проголосував на виборах за Світлану Олександрівну, й ті, хто віддавав перевагу іншій кандидатурі – визнають, що в селищі з’явилася справжня господиня, від чийого прискіпливого ока не приховається жодна дрібничка. Тож з кожним днем у нас стає все менше захаращених чи неосвітлених вулиць, невпорядкованих місць дозвілля, забур’янених пустирів чи занедбаних споруд.

Цими днями ми зустрілися зі Світланою ТИЛИК, аби дізнатися, якими справами для селищної ради розпочався поточний, 2018 рік, що вже зроблено хорошого та що планується зробити.

- Отже, Світлано Олександрівно, позаду вже три місяці нового, 2018 року. Відрізок часу начебто й невеликий, однак, знаючи той величезний обсяг завдань, які Ви запланували, напевне, є вже про що сказати й за цей період?

- Безумовно. Першою приємною цьогорічною новиною для нас стало придбання новенького сміттєвоза. Ті, що були в експлуатації раніше, уже давно «віджили» свій ресурс, і хоч наші працівники до техніки ставляться дбайливо, однак час і напружений ритм роботи роблять свою справу: інколи їх доводиться довше ремонтувати, аніж використовувати за призначенням. До того ж, новий сміттєвоз значно продуктивніший, адже обладнаний сучасним гідравлічним обладнанням, яке має підвищений термін експлуатації та дозволяє збільшити коефіцієнт пресування.

А ще в цьому році ми зробили дуже корисну справу – очистили каналізаційно-насосні станції № 2 і № 3, тобто ті, що обслуговують наше селище, а також усі каналізаційні мережі по селищу. Маю зазначити, що зробили це дуже вчасно, адже окремі відрізки мережі були вже на межі своєї пропускної здатності, тож важко навіть уявити, якими неприємностями для усіх нас могло це обернутися. До речі, біля 8–го будинку, що по вулиці Літвінова, каналізаційну мережу повністю замінили, адже звичайною її очисткою можна було досягти лише тимчасового вирішення назрілої проблеми, до того ж – не надто довготривалого. Але оскільки саме біля цього будинку вирішено продовжити роботи з благоустрою, то прийняли рішення, як це було зроблено й на попередніх подібних об’єктах, замінити й каналізаційну мережу, аби не було потреби повертатися до її ремонту принаймні в найближчі десятиліття. Отже, сподіваюся, що вже до кінця цього року подвір’я зазначеного будинку виглядатиме не гірше, аніж у 5-му, 6-му та 7-му, де такі роботи були зроблені ра-ніше.

Напевне, дещо комфортніші умови проживання змогли відчути на собі мешканці Новомануйлівки, Покровки та вулиці Шевченка, де цього року вперше з’явилося вуличне освітлення. Для тієї ж вулиці Шевченка та для Інгулецької ми придбали та встановили сміттєві баки в кількості 20 штук, постійно чистимо та впорядковуємо сміттєзвалище. Продовжуємо роботи по благоустрою ДНЗ «Рудана», у ньому, до речі, добудували і відкрили додаткову групу, тож ще 28 наших малюків отримали можливість нормального повноцінного дошкільного розвитку. А ще зовсім нещодавно ввели в експлуатацію відділ реєстрації у капітально відремонтованому приміщенні за адресою: вул. Літвінова,19. Цей відділ, що обслуговуватиме жителів Петрівської територіальної громади, вже прийняв своїх перших клієнтів.

- Ми бачимо, як стрімко на нашу землю прийшло тепло. Ще якихось пару тижнів тому все довкола було засипане снігом, а вже нерідко можна побачити петрівчан в одязі з короткими рукавами. Весни начебто й не було – одразу за зимою прийшло літо. Це якось вплинуло на характер робіт, що виконуються по селищу?

- Звичайно, вплинуло. Зараз значний акцент робимо на озелененні, розбивці квітників, разом з тим продовжуємо розчистку чагарників, обрізання сухостою, санітарну обрізку дерев. Словом, намагаємося, щоб в оці погожі дні встигнути зробити якомога більше відповідних сезонних робіт. Саме тому зараз у нас на цих об’єктах задіяні не лише бригада з благоустрою, створена нами при селищній раді, а, практично, усі працівники селищної ради, незалежно від їх статусу чи посади. Я вдячна своїм колегам за те, що вони з розумінням ставляться до такої необхідності, а, крім того, гадаю, що бодай час від часу змінити кабінетну обстановку на можливість попрацювати кілька годин з лопатою чи граблями в руках – для кожного не шкідливо, а навпаки – корисно. Ось буквально днями, за спонсорської підтримки наших партнерів з ПрАТ «ЦГЗК», ми отримали понад сотню саджанців берези, тож поспішаємо їх висадити в кількох зонах відпочинку Петрового, і , сподіваємося, що вже за кілька років молоді берізки також стануть однією з чарівних прикрас нашого селища.

- Що ж, про зроблене коротко згадали, а тепер давайте кілька слів про те, що заплановано на най-ближчу перспективу?

- Передусім, продовжуємо роботи по виготовленню містобудівної документації, так званого генплану. Адже, згідно з вимогами чинного нині законодавства, усі наші проекти, усі плани та наміри мають бути узгоджені саме з цим документом. Тож хотілося б цього чи ні, а доведеться цю роботу довести до кінця.

Крім того, сьогодні ми перебуваємо на етапі завершення тендерної процедури з будівництва пішохідного мосту через Інгулець (на місці нинішньої підвісної кладки, що з’єднує 4 – й і 5- й десятки селища), тож вже зовсім скоро ці роботи розпочнуться. Продовжуватимемо роботи по облаштуванню дитячих майданчиків, адже хоч сьогодні їх у селищі начебто вже й встановлено немало, однак, враховуючи територіальну «розкиданість» Петрового, маємо такі місця, звідкіля мамам з малюками до найближчого дитячого майданчика доводиться добиратися півгодини або й більше. Звичайно, це ненормально. Тож намагаємося робити так, щоб кожна локальна «мікрогромада» (якщо можна так висловитися) мала свій власний куточок для повноцінного дитячого відпочинку. В наших планах на цей рік встановлення таких майданчиків на вулицях Парковій, Шевченка та Миру.

Безумовно, одним з найболючіших наших питань є стан доріг по селищу. Тож над цим також працюватимемо. Раніше я вже говорила, що ми вирішили відмовитися від неефективної практики так званих ямкових ремонтів, які вважаємо зразком нераціонального використання коштів громади, а акумулювати необхідні суми для капітального ремонту цілісних відрізків дорож-нього полотна. Зокрема, зараз виготовили проектну документацію на капітальний ремонт вулиці Літвінова, а саме - на її відрізок від вул. Центральної до гімназії. Тож уже влітку плануємо її відремонтувати. Ямкові ж ремонти, якщо десь і робитимемо, то хіба що в найнагальніших випадках, коли вже не буде іншого виходу.

Традиційно велику увагу ми приділятимемо освітленню селища, зокрема вже найближчим часом розпочнуться роботи по освітленню вулиць Садової, Паркової, Філатова, Степової, Зустрічної, Вересневої та частини вулиці Олексія Лисенка. А тим часом замовлено виготовлення проектної документації на освітлення іншої частини вулиці Олексія Лисенка, а також вулиць Злагоди, Дружби та Медової. Якщо все складатиметься сприятливим чином, то до кінця року і ці вулиці будуть освітлені.

Безумовно, продовжуватимемо й розпочату нами раніше велику роботу по відновленню гідрологічного режиму річки Інгулець, зокрема, по розчистці її замулених прибережних частин, а також облаштуванню габіонних укріплень самого берега. У наших планах також в поточному році благоустрій території дитячого садка «Сонечко», подальше облаштування селищного пляжу, будівництво спортивного майданчика на території ДНЗ «Рудана», в якому, до речі, в деяких групах замінимо систему опалення, адже до її роботи є цілком слушні претензії. Продовжимо планові ремонти покрівель багатоповерхівок в мікрорайонах «Сонячний» та «Артемівський», замінимо каналіза-ційну мережу біля будинку № 9 по вул. Літвінова, далі працюватимемо над відновленням тротуарних доріжок по селищу, встановленню лавочок, автобусних зупинок, сміттєвих урн. Деякі об’єкти, заплановані нами , хочемо зробити такими, щоб вони стали приємним сюрпризом для петрівчан, їх улюбленими місцями дозвілля та відпочинку. Саме над ідеями, як зробити такі місця привабливими, ми зараз і працюємо. Можу лише сказати, що це будуть сквери на пустирі біля 20-х будинків та на вулиці Парковій, біля будівлі колишнього навчально–виробничого комбінату (поруч з пам’ятником героям громадянської війни), а також пішохідна частина вул. Центральної (від будівлі «Приватбанку» до районного Будинку культури).

Напевне, одним з найголовніших, а, можливо, й найголовнішим об’єктом, якому ми зобов’язані невідкладно приділити увагу, має стати наша Петрівська водоочисна станція, зокрема, тут уже терміново необхідно зробити чистку водозабірного ковша. В цьому складному завданні ми сподіваємося й на співучасть та допомогу районної влади, адже якщо, не приведи Господи, станція вийде з ладу, то гріш ціна тоді буде й ремонтам лікарняних відділень, й оснащеності комунальних служб, та й взагалі ситуацію, яка може виникнути внаслідок аварійного припинення подачі води в селище, навіть страшно собі уявити.

Та все ж, переконана, - ми з цією проблемою впораємося, як би складно не було.

Очевидно, серйозним випробуванням як для держави в цілому, так і для нашої територіальної громади зокрема, є медична реформа, яка взагалі-то, назріла, але наскільки ус-пішно вона втілюватиметься в життя – поки що сказати складно.

Тож ми робитимемо усе від нас залежне, щоб для наших громадян усілякі новації в контексті зазначеної реформи були якомога менш болючими. Зокрема, ми вже надали субвенцію у розмірі 125 тис. гривень Центру первинної медико-санітарної допомоги для придбання необхідної комп’ютерної техніки та програмного забезпечення. Не залишатимемося осторонь і в разі інших невідкладних потреб нашої оздоровчої системи, адже життя і здоров’я наших громадян для нас є найвищою цінністю.

Також продовжуватимемо надавати матеріальну допомогу тим нашим землякам, хто її гостро потребує, або в кого несподівано виникли скрутні життєві обставини.

Ще про один об’єкт, над яким працюватимемо в цьому році, також маю сказати: зробимо ремонт селищного Будинку культури, що по вул. Інгулецькій (в правобережній частині селища). Тут хочемо повністю замінити вікна, покрівлю, зробити якісний ремонт внутрішніх приміщень. Для нас важливо, щоб як молодь, так і люди старшого віку мали свій осередок змістовного дозвілля, і щоб для цього не потрібно було обов’язково добиратися до центру селища за кілометри від власної оселі.

- Як мовиться – не хлібом єдиним. Тобто Ви вважаєте, що духовне життя громади не менш важливе, аніж побутові комфортні зручності?

- Так, я дійсно так вважаю. І намагаюся робити для цього немало, тим більше, що сфера культури для мене не зовсім чужа Зокрема, культурний розвиток працівників входив до переліку моїх службових обов’язків ще в роки роботи в системі Центрального гірничо-збагачувального комбінату. І хоч на комбінаті я не працюю вже досить тривалий час, однак намагаюся підтримувати умови для змістовного культурного дозвілля усіх наших петрівчан. Прикладів цього можу навести безліч: це і організовані та проведені за нашої безпосередньої участі культурно-масові заходи, зокрема Міжнародний день захисту дітей, День молоді, День селища, це новорічні свята біля встановленої нами ж ялинки, це «жива» музика духового оркестру, що, за нашої підтримки, ось уже два роки з настанням погожих теплих днів щотижня тішить своєю неповторною мило-звучністю наших земляків та гостей селища, це й різноманітні святкові та розважальні заходи, що регулярно проводяться нашими культосвітніми закладами – Петрівським селищним Будинком культури та Петрівським сільським клубом. Приємно, що за усі добрі справи ми регулярно чуємо щирі слова вдячності від наших мешканців, і ці слова стимулюють та надихають робити ще більше добрих справ для громади, в ім’я розвитку і процвітання нашого рідного селища, яке ми усі любимо і яким маємо пишатися.

- Що ж, ми вдячні Вам за спілкування. Бажаємо, щоб усе задумане Вами неодмінно знайшло своє втілення в реальному житті, а кожен з нас, куди б не закинула його доля, міг з гордістю говорити: «Я – петрівчанин, житель одного з найгарніших і найупорядкованіших селищ на землі». І навіть якщо до досягнення такого стану ще належить пройти дуже довгий і непростий шлях – сама ця мета є благородною, тож заради її втілення варто жити, трудитися, ставлячи перед собою нові амбітні завдання і орієнтири.

- Абсолютно з вами згодна, адже вже давно зрозу-міла, що нам тут «рай на землі» окрім нас самих ніхто не побудує. Тож давайте згуртуємося навколо цієї ідеї, оскільки це єдине, що може і повинне поєднати нас усіх, незалежно від політичних симпатій та уподобань, від соціального стану чи положення в суспільстві.

Спілкувався Володимир Кіфенко.

На знімках: колектив працівників селищної ради на чолі з голової працюють над благоустроєм Парку відпочинку