Тривають об’їзди територій керівництвом району задля ознайомлення зі станом справ на місцях

Під час візиту голови райдержадміністрації Сергія Завалія до Іванівської та Зеленської сільських рад його супроводжували перший заступник голови РДА Тетяна Панета, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Геннадій Горбанець, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства райдержад-міністрації Світлана Заєць, директор КУ «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва та завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяна Волощенко.

Керівники місцевих територіальних громад Людмила Коломоєць та Інна Беркун коротко доповіли про хід виконання програм соціально-економічного розвитку, поточні проблеми та плани на майбутнє.

С.Завалій зауважив, що спроможність Іванівської сільської ради значно скромніша у порівнянні з більш потужними громадами, тож зроблене за звітний період цілком відповідає її можливостям. Саме тому керівництво району не залучає Іванівську громаду до виконання програм, які мають для району стратегічне значення, розуміючи, що краще ці кошти використати на місці, бо всі території повинні розвиватися. Мало того, визначивши пріоритетні для Іванівки напрямки, район готовий допомогти громаді у їх реалізації. Сергій Володимирович відзначив також роль керівника місцевого базового господарства Володимира Деркача, який допомагає і своїй громаді, і району. Він без спеціального запрошення побував в центральній районній лікарні, аби визначитися на місці, на що спрямувати свій благодійний внесок. Вирішив, що його допомога потрібна дитячому відділенню. Крім того, надав суттєву допомогу ДНЗ №1 «Рудана».

Відповідаючи на запитання, яке лунає в усіх без виключення громадах – щодо якості доріг, він пообіцяв, що разом з керівником «Райавтодору» Ігорем Дементьєвим визначаться, що можна зробити задля вирішення цієї проблеми.

Т.Панета порадила сільському голові розглянути питання щодо участі в проекті «Майбутнє – спільна справа», завдяки чому можна вирішити певні місцеві проблеми.

С.Завалій закликав присутніх до діалогу, аби з перших вуст почути про проблеми, які хвилюють людей. Лунали запитання і пропозиції щодо того, що в Петровому немає громадського туалету, яким могли б користуватися люди, що бувають в райцентрі в справах, та транзитні пасажири, щодо того, що в Петровому відсутній автовокзал, а на сайті райдержадміністрації немає розкладу руху автобусів, про дотації на розвиток тваринництва та ряд інших. На всі запитання присутні на зустрічі отримали вичерпні відповіді.

Зеленська сільська рада самодостатня, тож має змогу брати участь у реалізації загальнорайонних програм, вирішувати питання розвитку громади. Тут найнижча в районі вартість харчування дітей, завдяки хорошій організації діяльності місцевого житлово-комунального підприємства, в якому працює 17 чоловік, ведеться ефективна робота щодо благоустрою території, удосконалена пелетна установка виробляє по одній тонні продукції за день, планують придбати обладнання для виготовлення шлакоблоку. З місцевого бюджету виділено 80 тис.грн. на поповнення бібліотечного фонду, завершується ремонт і облаштування клубної установи, виділена субвенція в сумі 60 тис.грн. на виготовлення проекту ремонту амбулаторії, придбано обладнання для стоматологічного кабінету.

Як зазначила сільський голова І.Беркун, навчені гірким досвідом неефективної діяльності та розвалу колишнього місцевого сільгосппідприємства «Україна», тут тепер цінують те, що мають, намагаються відродити все, що можна, хоча у багатьох випадках доводиться розпочинати, практично, з нуля.

Село Зелене досить специфічне. Воно засноване у 1672 році, дуже розтягнуте. У 1921 році тут проживало 8700 жителів (тобто більше, ніж сьогодні навіть у районному центрі), було дві церкви. Нині однією з нагальних проблем є підвезення вчителів та учнів, тому депутати сільської ради вирішили придбати новий автобус, нині тривають реєстраційні процедури.

Про завдання, які стоять перед педагогами в плані реалізації програми Нової української школи, говорила директор місцевої школи В.Біла.

Г.Москалець зауважив, що Зеленська школа – єдина в районі, де всі діти харчуються безкоштовно. Він згадав і про проблему нестачі вчителів, їх підвезення, зауваживши, що позитивним в цій проблемі є те, що можна залучити кращих спеціалістів, бо в сусідніх Жовтих Водах для всіх вчителів не вистачає роботи, тож є з кого вибирати.

Серед запитань, які лунали під час спілкування, були загальні для всіх територій – про дороги, майбутнє освіти, медицини, об’єднання громад. Одне з них стосувалося надзвичайно високої вартості ліків, які не по кишені людям з низькими доходами, тож прозвучала пропозиція розробити ра-йонну програму допомоги таким людям.

На завершення візиту гості побували в клубній установі, яка невдовзі розпочне роботу. Вона, слід сказати, дуже ошатна, красива і комфортна, тож прислужиться і молоді, і людям старшого віку.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники зустрічі в Іванівській сільській раді; І.Беркун: «Наша сільська рада самодостатня»; загальний вигляд Зеленського СБК.