Сьогодні, в умовах застосування інноваційних технологій виробництва та високотехнологічного обладнання, до шукачів роботи висуваються високі вимоги щодо професійних знань та вмінь. Тому районний центр зайнятості активно продовжує свою роботу щодо організації професійного навчання дорослого населення, з метою підвищення конкурентоспроможності на сучасному ринку праці. Слід зазначити, що головною вимогою організації профнавчання безробітних є узгодження потреб роботодавця та інтересів шукача роботи, що сприяє якнайшвидшому праце-влаштуванню безробітного та закріпленню його на робочому місці.

Професійне навчання за актуальними на ринку праці професіями здійснюють як навчальні заклади області, так і спеціалізовані центри професійно-технічної освіти. У структуру державної служби зайнятості входять 11 центрів професійно-технічної освіти, де проводиться професійне навчання за 83 робітничими професіями та понад 230 тематиками курсів цільового призначення, затребуваними на ринку праці.

Такі центри функціонують у Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Луганській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Полтавській та Херсонській областях.

Стратегічною метою діяльності цих навчальних закладів є забезпечення якісної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних та інших категорій дорослого населення. Центри професійно-технічної освіти пропонують широкий спектр напрямів перепідготовки за професіями всіх галузей економіки: будівництво, сфера послуг, транспорт та ін.

З метою здобуття слухачами практичних навичок, центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості використовують сучасну матеріально-технічну базу з найсучаснішим виробничим обладнанням та устаткуванням. Завдяки застосуванню новітніх навчальних технологій, сучасних андрагогічних методик, рівень підготовки випускників ЦПТО є таким, що дозволяє під час навчання адаптуватися до умов виробництва, режиму роботи, а також планувати свою подальшу трудову кар’єру.

Орієнтовні графіки організації професійного навчання у навчальних закладах області та центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості постійно роз-міщуються на веб-сторінці обласного центру зайнятості у рубриці «Навчання» підрубриці «Співпраця з навчальними закладами та ПОУ».

Навчання зареєстрованих безробітних проводиться за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Крім вже звичних курсів професійної підготовки, безробітним доступні всеукраїнські соціальні безкоштовні проекти. Покращити свій рівень володіння англійською або оволодіти нею «з нуля» можна з мовною школою «Lingva Skills», яка використовує для навчання онлайн-платформу. Стати більш освіченою, ерудованою особистістю, що безперечно поліпшить конкурентоспроможність кожного шукача роботи, допоможуть відкриті онлайн-курси проекту «Прометеус».

Професійне навчання зареєстрованих безробітних - процес цілеспрямованого формування спеціальних знань, розвиток необхідних навичок та вмінь, що дають змогу підвищувати продуктивність праці, максимально якісно виконувати функціональні обов’язки та освоювати нові види професійної діяльності. Кожна людина упродовж свого життя повинна навчатися, вдосконалювати набуті знання - і це є гарантом затребуваності на ринку праці та стабільної високооплачуваної роботи.

Ольга Павлюк, директор Петрівського районного центру зайнятості