В суботу, 13 січня 2018 року, в селі Покровка відбулися чергові громадські слухання по обговоренню ініціативи депутатів Петрівської селищної ради сьомого скликання щодо добровільного об’єднання громад.

Збори вела Петрівський селищний голова Світлана Олександрівна Тилик, яка ознайомила жителів сіл Покровки та Навомануйлівки з ініціативою депутатів селищної ради щодо добровільного об’єднання громад згідно з перспективним планом, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Ось вже і залишилися в минулому всі новорічно-різдвяні свята, 2018 рік набирає робочих обертів. Мабуть, востаннє, під ялинкою, яка прикрашає залу засідань районної ради, відбувся офіційний захід. Не святковий, а робочий: тут пройшла щотижнева нарада, яку, зазвичай, проводить голова райдержадміністрації Сергій Завалій.

Цього разу з доповідями про плани роботи на рік, акцентуючи увагу на пріоритетних завданнях, виступали керівники структурних підрозділів райдержадміністрації. С.Завалій першою запросив до слова начальника відділу освіти райдержадміністрації Наталію Гавриленко.

Наталія Анатоліївна повідомила, що у сфері до-шкільної освіти заплановано створити додаткову групу в Петрівському ДНЗ №1 «Рудана», а також додаткові місця в ДНЗ №1 і №2, стовідсотково охопити до-шкільною освітою дітей від 3 до 6 років, здійснювати заходи із енергозбереження в Луганському та Червонокостянтинівському дошкільних закладах, забезпечити безперебійну роботу Інтернету.

Статтею 7 Закону України „Про Державний бюджет на 2018 рік” установлені прожиткові мінімуми на 2018 рік.

  з січня з липня з грудня
Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць 1700 1777 1853
Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років 1492 1559 1626
Прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років 1860 1944 2027
Прожитковий мінімум для працездатних осіб 1762 1841 1921
Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність 1373 1435 1497

Враховуючи зазначене, у 2018 році розміри деяких видів державної допомоги становитимуть:

Допомога при народженні дитини

НАКАЗ

військового комісара Петрівського районного військового комісаріату

28.12.2017 смт. Петрове № 194

Про приписку громадян до призовної дільниці Петрівського району

1. На підставі Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” з 15 січня по 31 березня 2018 року оголошується приписка до призовної дільниці Петрівського району Кіровоградської області громадян 2001 року народження.

2. Явці на приписку підлягають всі громадяни, які народилися з 1 січня по 31 грудня 2001 року включно, котрі постійно або тимчасово проживають на території Петрівського району, а також громадяни старших років народження, які не пройшли приписку раніше.

У зв’язку із значним погіршення погодних умов та з метою недопущення випадків переохолодження людей, порушення діяльності об’єктів інфраструктури та транспорту.

На території Петрівського району організовано роботу оперативних груп «Соціальний патруль» і створено 22 стаціонарні та мобільні бригади з пунктами обігріву, які забезпечені продуктами харчування, гарячими напоями, теплими ковдрами та необхідним інвентарем.

Зокрема, на територіях сільських та селищних рад пункти обі-гріву знаходяться: Чечеліївка – сільський клуб; Зелене – сільська рада; Іскрівка – амбулаторія; Луганка – сільська рада; Йосипівка – сільська рада; Козацьке - сільська рада; Новий Стародуб - сільська рада; Червонокостянтинівка - сільська рада; Балахівка – селищна рада; Богданівка - сільська рада; Водяне - сільська рада; Іванівка - сільська рада; Ганнівка - сільська рада; Олександрівка – сільський клуб; Петрове – селищна рада, Територіальний центр, Управління соціального захисту населення, КЗ «Петрівська центральна районна лікарня» та пункт обігріву біля районної Пожежної частини.

Намір започаткувати рубрику з такою назвою з’явився уже давно, однак щоразу його втіленню перешкоджали інші, якісь більш невідкладні і нагальні теми. Та ось, нарешті, до задуманого випала нагода підійти ближче, тож цим і скористаюся.

Отже, чому ця тема здалася актуальною? Не секрет, що телебачення є одним з найпотужніших джерел інформації, яке формує світоглядні позиції кожного з нас. Саме отримуючи телевізійну картинку, ми, нерідко, визначаємося з власним ставленням до тих чи інших речей чи процесів, що відбуваються в суспільстві, зі своїми політичними симпатіями та антипатіями. Зрештою – в більшості випадків саме побачене і почуте по телевізору змушує нас робити свій вибір на виборчих дільницях, віддаючи голоси тим кандидатам в депутати (чи президенти), які, з огляду на цю сприйняту і переосмислену телеінформацію, здалися нам найбільш переконливими. Але наскільки цей наш начебто усвідомлений вибір був оптимальним, наскільки вдало ми щоразу користувалися своїм демократичним правом – можемо судити хоча б з того, наскільки успішною стало наше намагання збудувати справді заможну, самодостатню, справедливу і цивілізовану державу, в якій би кожен з нас почувався потрібним і щасливим. Чи багато таких сьогодні? Відповідь на це питання красномовно дає статистика трудових мігрантів, що невпинно зростає з року в рік. Їдуть, як, певне, і здогадуються наші читачі, не в Україну, а навпаки – з неї. Причому, в багатьох випадках трудова міграція, зрештою, стає початком процедури повної і фактичної еміграції: гадаю, кожен з нас уже знає не одну родину петрівчан чи жителів району, які, виїхавши на роботу до Італії, Португалії, Німеччини чи Іспанії, зрештою, вирішили пустити там коріння, залишившись, фактично, вже назавжди. Тобто, звичайно, відчуття ностальгії за батьківщиною ще змушує їх інколи відвідувати рідну землю, але щоразу ці відвідини стають усе рідшими, даючи можливість нашим колишнім співгромадянам зайвий раз переконатися в правильності свого психологічно непростого вибору, вчергове зіткнувшись в Україні з тими реа-ліями, про які уже потроху починають забувати на своїй новій батьківщині.

Сторінки історії

Гра в окупованій столиці України, дійсно, відбулася в серпні 1942 року, і київські футболісти перемогли німецьку команду з рахунком 5:3. Проте нікого з них за це не розстріляли.

Навіть більше - за тиждень кияни спокійно зіграли ще один матч. Узагалі, як писали газети, які ви-давалися при німцях, у окупованому Києві влітку 1942 року існувало чотири українські футбольні команди, з 7 червня по 16 серпня вони зіграли 14 разів: 10 — проти румунської, угорської та німецьких команд, чотири — між собою. До того ж, статистика поєдинків з окупантами свідчить на нашу користь: кияни здобули вісім перемог і тільки двічі програли. І знову ж таки, ніхто зі спортсменів не поплатився життям за ті перемоги. Тож звідки взявся той «матч смерті» і що в цій історії є правдою, а що — вигадкою?

На старт!

У радянському міфі підступні німці нібито самі розшукали колишніх динамівців, які так-сяк перебивалися ви-падковими заробітками, і запропонували їм тренуватися, надавши для цього стадіон. Утім, документи свідчать про інше.

Парадокси вітчизняного правосуддя

Непрості умови нашого сьогодення та війна на Донбасі з окупантом показово довели, що командир зобов’язаний приймати відповідні рішення, які інколи суперечать вимогам чинного законодавства, але забезпечують виконання бойового завдання, збереження життя та здоров’я своїх підлеглих, що, до речі, є першим пріоритетом в арміях країн НАТО.

А ось вирішувати: правий він чи ні, може не кожен. Адже треба розуміти ступінь відповідальності та правильність прийняття рішення по кожному індивідуально. А виносити вирок людям в погонах, якщо вони порушили трактування закону, потрібно професійно. Тому питання появи військового правосуддя сьогодні стоїть, як ніколи, гостро.

В усі часи, за будь-яких умов, обов’язком кожного командира, незалежно від військового звання і посади, є недопущення загибелі підлеглих. Кожна втрата в бойових умовах – це велике горе і непоправима втрата для рідних і близьких. Ми схиляємо голови перед всіма, хто загинув під час захисту своєї Батьківщини. Вічна їм слава і па-м’ять.

Цими днями свій 91-й день народження відзначив учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, ветеран праці, багаторічний голова колгоспу «Росія» ГЕОРГІЙ ГЕРАСИМОВИЧ МАКСІМОВ.

Петрівська районна рада, районна державна адміністрація, управління соціального захисту населення та районна організація ветеранів України від щирого серця вітають іменинника з цією подією, бажають міцного здоров’я і наснаги, активного і змістовного довголіття, мирного неба над головою, любові і шани від рідних та близьких, душевного спокою і благополуччя!

Цикл зимових релігійних урочистостей завершився останнім третім святом Різдвяного циклу –Водохреща або Богоявлення Господнього

Активну участь у його проведенні взяли і петрівчани. Традиційно у церквах молебень водосвяття провели благочинний Петрівського району, настоятель Свято-Покровської церкви протоієрей Дмитро Городецький та настоятель церкви Вознесіння Господнього ієрей Михайло Царук. Як і завжди, на річці Інгулець, у районі дитячого пляжу, вирубали ополонку у вигляді хреста, прикрасивши її гілочками хвої та кетягами калини. Після обряду богослужіння священики опустили у воду хрест і освятили води Йордану. Отець Дмитрій звернувся до присутніх з вітальними словами та побажав усім здоров’я, взаємоповаги, миру та любові Господа.

Навіть люди, далекі від релігії, вірять в цілющі властивості святої води на Богоявлення Господнє і поспішають запастися освяченою водою, яка змінює свою молекулярну структуру і набуває унікальних цілющих властивостей, що підтверджують навіть науковці. Віруючі ж використовують її для зцілення, очищення і освячення житла. Після завершення обряду усі бажаючі занурились у цілющі води Йордану з вірою у збереження здоров’я на цілий рік та любов’ю до Господа, бо саме Він, а не вода зцілює нашу душу і тіло.

А вже на початку наступного тижня зі святом Водохрещення та Йорданським благословенням священнослужителі Дмитро та Михайло вітали працівників ряду райцентрівських підприємств, установ та організацій, долучивши до таїнства та благословивши усіх, хто не зміг у робочий день потрапити на богослужіння до храму Божого і омитися освяченою водою.

У духовних проповідях священики говорили про благодатні властивості йорданської води, про її здатність лікувати хворих та немічних. За словами святих отців, вживати цю воду потрібно з чистими помислами та добрими намірами, саме тоді вона принесе бажану користь.

Освяченою водою служителі церкви окропили приміщення та їх господарів, благословили та побажали усім духовного очищення, миру, непохитної віри у перемогу добра.

Головне управління статистики в області нагадує про необхідність подання річної статистичної та фінансової звітності у визначені терміни.

Інформацію щодо форм та термінів їх подання до органів державної статистики можна отримати на офіційному веб-сайті Головного управління статистики у Кіровоградській області.

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ПЕТРІВСЬКОГО РАЙОНУ

у січні–листопаді 2017 року

Населення. На 1 листопада 2017р. в районі проживало 23,7 тис. осіб.

За січень–жовтень 2017р. чисельність населення скоротилася на 308 осіб.

Ринок праці. Кількість зареєстрованих безробітних на кінець листопада 2017р. становила 330 осіб.

Роздрібна торгівля. Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі у січні–вересні 2017р., становив 12,8 млн.грн, що на 8,4% більше ніж у січні–вересні 2016р.

Податкові новини

Відповідно до Закону України від 07.12.2017р. №2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (далі Закон ), з 1 січня 2018 року розмір мінімальної заробітної плати становить 3723грн. 00коп., а прожитковий мінімум для працездатної особи (у розрахунку на місяць) складає 1762 гривні.

Відповідно розмір податкової соціальної пільги становитиме:

- 100% - 881 грн. (для будь-якого платника податку або платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину).
- 150% - 1321,50 грн. (для платників податку, які є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником (у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років); утримують дитину-інваліда (у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років); які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; є учнем, студентом, ас-пірантом, ординатором, ад’юнктом; інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
- 200% - 1762 грн. (для платників податку, які є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»; учасником бойових дій під час Другої світової війни, інвалідом І і ІІ групи, учасником бо-йових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Хоча чоловіки дуже люблять анекдоти про технічну безпорадність блондинок, але при цьому усвідомлюють, що інтуїція і розум у жінок розвинені набагато краще. І все ж більшість чоловіків одноголосно скажуть, що винаходи техніки – справа зовсім не жіноча! Проте факти твердять нам про зворотне. Історія згадує про дуже відомих жінок, які придумали різні «чоловічі» штучки.

*Рожеве шампанське. Технологію «ремюаж» у 1808 році розробила Ніколь Барб’є. Використовуючи цю технологію, шампанське через три місяці звільняється від осаду і стає прозорим. Така технологія запрацювала успішно, оскільки якість напою значно покращилась.

Чи хотіли б ви мати портативний акумулятор для вашого смартфона, який протягом дуже довгого часу не потрібно заряджати?

Ну, так от ця новина про акумулятор для смартфона, який не вимагає зарядки на термін до 20 років.

Це стало можливим завдяки чудесам ядерного поділу. Але можна з упевненістю припустити, що більшість користувачів були б шоковані, знаючи, що носять в кишені ра-діоактивний матеріал.

1. Спочатку цей винахід називався «Магічний кубик». Він являє собою механічну головоломку, що з’явилася на світ у 1974 році завдяки угорському скульптору і викладачеві архітектури будапештської Академії прикладних мистецтв і ремесел Ерне Рубіку. Йому прийшла в голову ідея створити наочну модель, за допомогою якої була можливість продемонструвати студентам основи математичної теорії груп. Довго думаючи, перепробувавши безліч варіантів, в результаті була створена дерев’яна модель-прототип кубика. На початку цей винахід виглядав як набір з 27 дерев’яних кубиків з різнобарвними гранями.

2. На даний час ця головоломка є пластмасовим кубом, що складається з 26 маленьких кубиків, які здатні обертатися і рухатися по невидимих осях. Кожен з дев’яти квадратів на кожній стороні кубика забарвлений в один з шести кольорів: білий, синій, жовтий, зелений, червоний, оранжевий. Суть головоломки в тому, щоб повертати грані кубика всілякими способами до тих пір, поки кожна грань не буде складатися з квадратів одного кольору.

3. Вперше зібрати головоломку винахіднику допомагали його друзі та студенти. На збірку кубика Рубіка пішло близько місяця.

Кожна господиня знає, що домашній хліб з печі смакує найкраще. Він ароматний, м’який, із золотавою скоринкою. «Золотавою» у повному сенсі цього слова.

Маленьке іспанське село Альгатосін прославилося саме завдяки такій випічці. Окрім борошна, води та дріжджів, у тісто насипають трохи золотого порошку. Жодного смаку він не додає, але ж скільки коштує саме відчуття, що ти їси золотий хліб!

Головний пекар і власник пекарні Хуан Мануель Морено говорить, що основні покупці – це багатії, яким бракує нових відчуттів. До Альгатосіна їдуть з усіх куточків світу, навіть із Китаю. Один буханець вагою 400 грамів коштує 150 доларів. При цьому, як запевняють власники, 100 доларів закладені у випічку у вигляді золота.

Маленьке село з милозвучною назвою Шамарель (Республіка Маврикій) прославилося двома природними явищами: водоспадами, які впадають прямо в кратер вулкана, та кольоровими пісками. Останні виникли із залишків лави, глини та базальту. Найдивніше те, що сім кольорів, якими «вкрита» земля, – червоний, коричневий, фіолетовий, жовтий, пурпурний, блакитний і зелений – ніколи не змішуються. Навіть якщо струснути сувенірну пляшку з різнокольоровими шарами піску, вони із часом стануть на місце. Секрет у тому, що вулканічна лава має різну щільність і масу. А кольори – наслідок того, що вона застигала за різних температур. Частково на колір могло вплинути й залізо та алюміній, які містяться в них.

У 1960 роках минулого століття, коли Шамарель стало відомим на весь світ, сюди хлинув туристичний натовп. Задля збереження природного багатства, керівництву села довелося оточити піщані поля парканами. Тепер гості можуть милуватися кольоровими пісками лише на відстані.

Сторінку підготувала Олена Приходкова.

* У 17 cтолітті термометри наповнювали не ртуттю, а коньяком!

* Два найвищі коефіцієнти інтелекту IQ, коли-небудь зафіксованих людиною, належали жінкам.

* Коали і люди – єдині представники тваринного світу, що мають унікальні відбитки кінцівок. Це неймовірно, але відбитки коали не можна відрізнити від відбитків пальця людини!

* Правші найчастіше більше жують правою стороною щелепи, а лівші – лівою.

* Титанік був першим кораблем, на якому почали використовувати сигнал SOS.

Про слова НЕДІЛЯ І НЕДЕЛЯ та про інші міжмовні омоніми

В українській та російській мовах є слова, близькі за звучанням, але за значенням не тотожні. Наприклад, гарбуз – арбуз, мешкати – мешкать, орати – орать. Їх називають міжмовні омоніми. Українське слово неділя вживається як назва сьомого дня тижня, дня відпочинку, святкового дня. Можна сказати: “відпочивав у неділю”, “у неділю піду до церкви”. У деяких говорах це слово означає ще “тиждень”. У російській мові слово неделя має тільки це значення. Отже, російський вислів “болеть целую неделю” треба перекладати “хворіти цілий тиждень”.

Українське слово гарбуз слід перекладати російським тыква, а російське слово арбуз - кавун, боягуз - це по-ро-сійськи трус, а українське трус - це російське обыск, рожа - це синонім до мальви (функціонує і як синонім до троянди), до російського слова рожа український відповідник – пика.

Українське слово другий потрібно вживати у значенні порядкового числівника (щось мусить бути перше). Російське слово другой слід перекладати українським інший.

Нагадуємо, що підприємства, установи та організації із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб щороку, не пізніше 1 лютого, подають районному центру зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, у визначенні статті 14 Закону України “Про зайнятість населення”.

В рахунок виконання цієї квоти зараховуються як працевлаштовані особи, так і вже працюючі працівники. Також роботодавцю не заборонено приймати на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, понад встановлену 5-відсоткову квоту.

Мешканці вул. Степняка-Кравчинського висловлюють щиру вдячність Петрівському селищному голові Світлані Олександрівні Тилик за допомогу у впорядкуванні дорожнього покриття, завдяки чому найпроблемніша ділянка біля наших будинків знову стала придатною для пересування в будь-яку погоду.

Приємно усвідомлювати, що наше селище, нарешті, має справжнього господаря, керівника, який вчасно і адекватно реагує на усі виниклі потреби і проблеми мешканців. Бажаємо селищному голові і в подальшому яскравих і помітних успіхів у роботі, визнання, вдячності та поваги від жителів селища, міцного здоров’я, благополуччя та усіляких гараздів.

Від щирого серця вітаємо з ювілеєм дорогу дружину, маму, бабусю ТЕТЯНУ ІВАНІВНУ УСТИМЕНКО з 70-річчям!

Сьогодні ювілейну стоптано стежину,
Та спокою нема для твоїх ніг,
Бо пройдено життя лише частину -
Попереду багато ще доріг.
Бажаємо століття ще прожити,
Здоров’я доброго на всю ту сотню літ,
Й онуків всіх ще одружити,
Й благословити правнуків у світ.

З метою протипожежної пропаганди та висвітлення організаційних питань, що стосуються діяльності пожежно-рятувальної служби, 23 січня 2018 року, з 10 до 11.30 години, відбулась «пряма телефонна лінія» з начальником Петрівського РС У ДСНС у Кірово-градській області Володимиром Васильовичем Малютою.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області