Податкові новини

Відповідно до Закону України від 07.12.2017р. №2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (далі Закон ), з 1 січня 2018 року розмір мінімальної заробітної плати становить 3723грн. 00коп., а прожитковий мінімум для працездатної особи (у розрахунку на місяць) складає 1762 гривні.

Відповідно розмір податкової соціальної пільги становитиме:

- 100% - 881 грн. (для будь-якого платника податку або платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину).
- 150% - 1321,50 грн. (для платників податку, які є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником (у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років); утримують дитину-інваліда (у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років); які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; є учнем, студентом, ас-пірантом, ординатором, ад’юнктом; інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).
- 200% - 1762 грн. (для платників податку, які є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»; учасником бойових дій під час Другої світової війни, інвалідом І і ІІ групи, учасником бо-йових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді зарплати, a також прирівняних до неї виплат, якщо розмір такого доходу не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня 2018 року, помноженого нa коефіцієнт 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. Тобто максимальний розмір зарплати, до якого може бути застосована звичайна податкова соціальна пільга, у 2018 році становитиме 2470 грн. (1762 грн. х 1,4).

Також, відповідно до прийнятого Закону, виходячи з мінімальної заробітної плати 3 723 гривні, мінімальний страховий внесок у 2018 році становитиме 819,06 грн. (3723,0 Х 22%). Зміниться і максимальна величина бази нарахування єдиного соціального внеску – вона буде дорівнювати 15 розмірам мінімальної зарплати (у 2018 році – 55 845 гривень). Відповідно, максимальна сума ЄСВ у 2018 році – 12 285,9 гривень.

Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, а також ті, які перебувають на загальній системі оподаткування та провадять незалежну профе-сійну діяльність, у 2018 році сплачуватимуть ЄСВ у сумі 819,06 гривень за місяць.

З 1 січня 2018 року стартувала кампанія декларування доходів

Громадянам, котрі у 2017 році отримали доходи, з яких не було сплачено податки, варто подбати про подання річної податкової декларації. Цього року громадяни звітуються про доходи за минулий рік за новою формою декларації, - наголошують в Петрівському відділенні Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області.

Звертаємо увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосп-продукції фізичним особам, тощо);
- доходи від продажу інвестиційних активів;
- іноземні доходи;
- спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.

Заповнити і подати декларацію можна до 1 травня 2018 року в податковій інспекції за місцем реєстрації.

Щоб виконати свій конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію, громадянам треба звернутися в Центри обслуговування платників, або ж у відділення ДПІ. Тут фахівці ДФС нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.

Досягнення минулого року

За 2017 рік Петрівським відділенням Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області забезпечено надходження до зведеного бюджету в сумі 418 млн.31,5 тис.грн. , що на 142,1% більше надходжень за відповідний період минулого року та на 104,5% від запланованого.

З них до державного бюджету – 186млн.884,9 тис.грн. , що на 133,1% більше надходжень за відповідний період минулого року. До місцевого бюджету надійшло 231 млн.146,6 тис.грн. , що на 150,3% більше надходжень за відповідний період минулого року та на 110,8% від запланованого .

Найбільше надійшло коштів до бюджету за минулий рік по податку на доходи фізичних осіб – 102 млн.639,8 тис.грн., податок на додану вартість – 38 млн.597,8 тис.грн., платі за землю – 55 млн.723,1 тис.грн. , єдиному податку – 20млн.832,6 тис.грн., рентна плата за користування надрами – 136 млн.81,7тис.грн.

Як зазначив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області Петро Легун: „Наповнення бюджетів податковими платежами - головне завдання фіскальної служби. Виконання прогнозних показників здійснюється за рахунок системного підходу до прогнозно-аналітичної роботи, комплексного відпрацювання податкових ризиків, зусиллям із легалізації „тіньових” зарплат та зайнятості населення”.

Пресс-служба Петрівського відділення
Олександрійської ОДПІ
ГУ ДФС у Кіровоградській області