Ось вже і залишилися в минулому всі новорічно-різдвяні свята, 2018 рік набирає робочих обертів. Мабуть, востаннє, під ялинкою, яка прикрашає залу засідань районної ради, відбувся офіційний захід. Не святковий, а робочий: тут пройшла щотижнева нарада, яку, зазвичай, проводить голова райдержадміністрації Сергій Завалій.

Цього разу з доповідями про плани роботи на рік, акцентуючи увагу на пріоритетних завданнях, виступали керівники структурних підрозділів райдержадміністрації. С.Завалій першою запросив до слова начальника відділу освіти райдержадміністрації Наталію Гавриленко.

Наталія Анатоліївна повідомила, що у сфері до-шкільної освіти заплановано створити додаткову групу в Петрівському ДНЗ №1 «Рудана», а також додаткові місця в ДНЗ №1 і №2, стовідсотково охопити до-шкільною освітою дітей від 3 до 6 років, здійснювати заходи із енергозбереження в Луганському та Червонокостянтинівському дошкільних закладах, забезпечити безперебійну роботу Інтернету.

У сфері загальної середньої освіти триватиме робота з формування оптимальної мережі освітніх закладів з урахуванням демографічної ситуації. Працюватимуть над охопленням учнів профільним навчанням не менше, ніж 90% від їх загальної кількості, поліпшенням показників участі учнів в олімпіадах з базових дисциплін, в фестивалях, конкурсах, Інтернет-проектах, організації підвищення кваліфікації вчителів відповідно до потреб, проводитимуть моніторинг якості харчування дітей в закладах освіти. Буде розвиватися матеріальна база для заняття дітей фізичною культурою та спортом, здійснюватиметься адресна підтримка учнівської молоді шляхом призначення стипендій, організація відпочинку дітей в пришкільних відпочинкових групах.

У сфері позашкільної освіти: збереження мережі гуртків, підвищення ефективності використання бюджетних коштів та комунального майна, охоплення дітей позашкільною освітою не менше 65% від загальної їх кількості.

У кадровому забезпеченні: продовження практики укладання тристоронніх угод зі студентами, які навчаються за державним замовленням та за цільовими направленнями, надання матеріальної підтримки випускникам педагогічних ВНЗ, які вперше призначаються на роботу, забезпечення підвезення до місця роботи і додому педагогічних працівників, забезпечення підвищення профе-сійного рівня педагогів шляхом заочного навчання.

З метою поліпшення матеріальної бази навчальних закладів заплановано здійснити реконструкцію футбольного поля зі штучним покриттям в Новостародубській ЗШ І – ІІІ ступенів, реконструкцію каналізаційних мереж у Зеленській ЗШ І – ІІ ступенів, будівництво модульної котельної в Новостародубській ЗШ, капітальний ремонт котельної Чечеліївської школи, капітальний ремонт і заміну котлів в Іскрівській школі, капітальний ремонт і заміну вікон в Ганнівській, Петрівській, Володимирівській, Чечеліївській школах, капітальний ремонт покрівлі і теплосистеми в Зеленській школі, поточний ремонт актової зали Новостародубської школи, покрівлі НВО - Петрівської ЗШ І ступеня. Заплановано також придбати шкільний автобус для Луганської школи, обладнання для кабінетів, меблів, дощок для кількох навчальних закладів .

Вся робота буде спрямована на підвищення якості освіти в умовах запровадження нового державного стандарту загальної середньої освіти.

Коментуючи виступ Н.Гавриленко, С.Завалій зауважив, що слід зробити акцент на втіленні в життя програми «Здоров’я наших дітей», ініціатором якої виступив голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко. Вона була пріоритетною в минулому році, бо передбачає розвиток багатьох напрямків, які стосуються і здоров’я, і фізичного виховання, і харчування, і створення комфортних умов для перебування дітей в навчальних закладах. Програма, звичайно, не втратила своєї актуальності і в нинішньому році, тож слід по-стійно моніторити її виконання. Необхідно також закінчити заміну вікон в усіх навчальних закладах району.

Голова районної ради Тамара Сакара додала, що необхідно також тримати на контролі якість харчування учнів.

Наступним доповідачем став заступник головного лікаря ЦРЛ з лікувальної частини Володимир Горчеєв. Він повідомив, що у 2018 році заплановано прийняти програми протидії захворюванню на туберкульоз, онкологію та інші пріоритетні напрямки. Здійснюватимуться заходи щодо поліпшення матеріальної бази. Плануються ремонтні роботи, як поточні, так і капітальні в адміністративному та головному корпусах, ряді відділень, реконструкція каналізаційної мережі, придбання обладнання, завершити ремонт харчоблоку.

Головним меседжем коментаря С.Завалія була вимога значно поліпшити якість надання медичних послуг. На цьому він зробив особливий наголос, не заперечуючи і важливість подальших ремонтів приміщень та оновлення матеріальної бази, аби зробити ЦРЛ сучасним медичним закладом.

Геннадій Кім, який очолює районну медицину первинної ланки, також доповів про плани на рік, серед яких завершення будівництва амбулаторії в Новому Стародубі, яке ведеться силами ПСП «Зарічне» за дольової участі КЗ «Петрівський центр медико-санітарної допомоги». Згадав також про деякі аспекти медичної реформи, над якими ведеться робота.

Побажання С.Завалія також стосувалися реформування первинної ланки медицини. Цьому питанню слід приділити максимальну увагу, зокрема комп’ютеризації медичних закладів, запровадженню відповідних програм.

Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва доповіла про плани по-ліпшення матеріальної бази культосвітніх установ, залучення молодих спеціалістів, завершення ремонту приміщень дитячих музичних шкіл, районних музею та Будинку культури.

Коментуючи виступ завідувача сектору молоді та спорту Ірини Лугової, С.Завалій наголосив на тому, що футбольне поле зі штучним покриттям в Новостародубській школі забезпечить нові можливості для розвитку фізичної культури та спорту в регіоні.

З доповідями виступили також Галина Овдій – начальник управління фінансів райдержадміністрації,Світлана Заєць - начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства та Валентина Си-біра – очільник управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Зокрема, Валентина Григорівна зупинилася на змінах в законодавстві, що стосуються соціальних гарантій та підвищення со-ціальних виплат у 2018 році (детальніше про це - на 2-й сторінці цього номера. - Ред.). С.Завалій, реагуючи на виступи, зауважив, що слід працювати над тим, щоб середню зарплату по району, в тому числі в сільському господарстві, довести до рівня не нижчого, ніж 8000 гривень.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: С.Завалій і Т.Сакара ведуть нараду; доповідає Галина Овдій.
Фото автора.