З 1 вересня у Петрівському районі розпочав роботу відділ «Петрівське бюро правової допомоги», яке є самостійним відділом Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Бюро правової допомоги - це мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової нформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальної громади.
Основними завданнями бюро є:
- правопросвітництво у територіальних громадах; 
- надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій; 
- забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді) вразливих категорій громадян;
- забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.
Діяльність бюро правової допомоги передусім спрямована на підвищення правоспроможності мешканців сільської місцевості, кожен, хто звертається до бюро за юридичною консультацією – отримує її безкоштовно. Крім того, громадяни мають змогу отримати доступ й до адвокатських послуг – якщо вони належать до визначених законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Протягом вересня 2016 року до відділу «Петрівське бюро правової допомоги» Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося 114 громадян, в тому числі - по питаннях соціального забезпечення - 19, спадкових - 25, сімейних - 11, інших цивільних - 11, трудових – 2, земельних - 12, житлових - 7, договірних – 6, виконання судових рішень – 3, неправових питань – 3, інших – 15, де їм було надано кваліфіковану юридичну допомогу. У 2 випадках видано доручення про призначення заявникам адвоката, 2 заявникам винесено відмови про надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
Здійснено виїзд до Ганнівської сільської ради Петрівського району, де проведено робочу зустріч з працівниками сільської ради по співпраці з надання безоплатної правової допомоги та надано правові консультації жителям с. Ганнівка та с. Володимирівка.

Шановні громадяни!

З метою отримання правової допомоги, відділ «Петрівське бюро правової допомоги» Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 год за адресою: смт Петрове, вул. Центральна, 21.

майбутні захисники ВітчизниНині захист Батьківщини, її цілісності і суверенітету, як ніколи, має дуже важливе значення. Ось чому відновлено призов до строкової служби у Збройних Силах України терміном на півтора року для солдат, матросів, сержантів і старшин, а особи, які на час призову вже здобули вишу освіту, служитимуть 12 місяців.
На цьому тижні, на виконання наказу військового комісара Петрівського РВК Олександра Братченка про організацію проведення призову громадян нашого району на строкову військову службу до ЗС України та інших збройних формувань, до військкомату прибули призовники з різних населених пунктів району. Їх супроводжували рідні та друзі. У своїй промові військовий комісар, перед відправкою у навчальні формування ЗС України, зазначив, що жоден з них не служитиме у Донецькій та Луганській областях. Працюючим призовникам буде нараховуватися середньомісячна заробітна плата, за ними збері-гатиметься робоче місце. Олександр Володимирович побажав майбутнім воїнам гідно виконати свій священний обов’язок та повернутися живими і здоровими. До юнаків також звернулись з напутнім словом голова районного волонтерського руху Алла Горністова, а від  РДА і районної організації ветеранів України голова ради ветеранів Олег Гіюк.  Вони побажали хлопцям проявити мужність, адже ця риса притаманна тільки справжнім чоловікам, і, звичайно, бути взірцем, щоб не осоромити нашу Петрівщину. Насамкінець ієрей Михайло благословив майбутніх захисників Вітчизни та запропонував усім разом помолитися за них.

Сергій АНДРУСЕНКО.

отець Михайло благословляє земляків на вдалу службу

На знімках: майбутні захисники Вітчизни; отець Михайло благословляє земляків на вдалу службу.

студентиДнями в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району відбулося відкриття нового навчального року в Університеті третього віку. В цей, по-справжньому осінній день святкова зала була переповнена бажаючими почерпнути багатство знань.
Привітати «студентів» прийшли голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета та начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра.
Як і на будь-яке свято, керівники прийшли не з порожніми руками: для поліпшення організації надання соціальних послуг людям поважного віку подарували територіальному центру мультимедійний комплект з найкращими побажаннями добра, миру, злагоди та сонячної погоди в душі. Також Сергій Володимирович подякував працівникам терцентру за вмілу організацію дозвілля людей поважного віку, висловив своє задоволення, що відвідав Університет не вперше, і засвідчив готовність гостювати на засіданнях ще не раз.
Тамара Вікторівна приєдналася до слів голови адміністрації та висловила побажання слухачам залишатися такими ж молодими і енергійними й надалі, зазначивши, що мультимедійний комплект подарований для запровадження інноваційних технологій у процес навчання в Університеті третього віку, а також для перегляду фільмів, які транслюватимуться щоп’ятниці у територіальному центрі.

У житті, практично, кожної людини першою сходинкою до отримання знань є дитячий садок, а потім школа. Переступаючи поріг цих закладів, ми ще не задумуємося, чого нас навчатимуть, як здобуті знання знадобляться у подальшому житті, у виборі професії, кар’єрному зрості. Ось тут на допомогу приходять вихователі та вчителі. Це їм належить, разом з батьками, застосувавши різні методи виховання, відкрити і розвинути здібності і таланти кожної особистості. Тож недаремно учитель вважається головною моральною фігурою суспільства, а у календарі, серед інших значимих професійних свят, значиться і День працівників освіти. Це свято відзначається золотавої осінньої пори, на початку жовтня, коли земля вкривається різнобарвним листям. Ось і цього разу, як завжди на Петрівщині, освітян вшановували на високому рівні у сесійній залі районної ради. Жвавий гамір зібрання зупинив лише гучний шкільний дзвінок. Саме ним ведучі свята – учителі Новостародубської ЗНЗ Марина Лут та Юрій Кулибаба сповістили про початок імпровізованого уроку й привітали з всенародним святом. З вуст одного з них лунають слова:
- Із безлічі професій на Землі,
Які вже є, яких ще будуть вчити,–
Є головна, як віщий, сущий хліб,
І назва цій професії – учитель.

працівники Червонокостянтинівського ДНЗ «Сонечко» – завідуюча О.В. Бас; вихователі Т.В. Гринчишина та Н.А.Дудко; помічники вихователя Т.В.Масюк та В.Й Румянцева; кухар – З.О.СолонькоПрофесія вихователя вимагає від людини глибокої самовіддачі, величезного терпіння і нескінченної любові до своєї справи. Виховання дітей на початку їхнього життєвого шляху – не просте завдання, але від його успішного вирішення залежить майже все наше майбутнє. Той фундамент, який закладається в нас з самого дитинства, служить нам опорою і основою в подальшому житті.
Напевне, всі батьки хочуть, щоб їх дитина росла здоровою і розумною. Для цього необхідно забезпечити дитині повноцінний розвиток. Зробити це в домашніх умовах далеко не завжди виявляється можливим, оскільки дитина потребує розвитку в середовищі однолітків. І тоді на допомогу приходить дитячий садок.
Так нещодавно нам довелося зустрітися і поспілкуватися з педагогічним колективом садочка «Сонечко», що знаходиться в Червонокостянтинівці. Колектив цього закладу привітний та доброзичливий. Діток зараз виховують небагато, але різновікової категорії, тому професійні педагоги використовують індивідуальний підхід до кожного вихованця.

виступ хору ветеранів «Водограй»Таку назву мав масовий захід, присвячений Дню людей похилого віку, Дню ветерана та 25-річчю створення Всеукраїнської громадської організації ветеранів України, що відбувся в Петровому минулої пятниці.
Урочиста частина пройшла в залі засідань районної ради. Розпочалася вона нетрадиційно – з виступу хору районної громадської організації ветеранів «Водограй», який виконав пісні «Зичимо щастя» та «Розпрягайте, хлопці, коней!». Хоровий колектив створений зовсім недавно, але пісні його звучали досить злагоджено, а остання – з таким запалом і натхненням, що аж не вірилося, що співають люди, котрі розміняли вже не один десяток років.
Далі учасники хору зайняли свої місця в залі, а всіх присутніх привітали вальсом юні танцюристи – учні хореографічного відділення Петрівської дитячої музичної школи.
А потім, керівники району Сергій Завалій та Тамара Сакара привітали присутніх зі святом.
- Сьогодні хочеться сказати вам слова вдячності та пошани, побажати щастя, здоров’я і благополуччя вам, вашим дітям і онукам - звернувся до ветеранів Сергій Володимирович. Нинішнє свято – це символ єднання поколінь. Адже ми вчимося у вас самовідданості, витримці, патріотизму, прислухаємося до ваших мудрих порад. Тож наснаги вам ще на багато років, а ми будемо робити все, аби забезпечити вас, вашу громадську організацію всім необхідним.

учні«Безмежні простори, моря і поля – це все Україна моя»
- під такою назвою проходив урок літературного читання в 2-му класі. Цікавою та змістовною виявилася подорож рідними серцю місцями, організована вчителем початкових класів Новохатько Оленою Іванівною. Школа турбується про здоров’я своїх вихованців. На
уроці фізичної культури з модуля «Футбол» семикласники під керівництвом учителя фізичної культури Ольги Василівни Охват добре засвоїли ведення, передачу та зупинку м’яча (фрагмент заняття на фото зліва внизу).
У тренажерній залі цікаво проходять уроки фізичної культури для учнів 2-го класу. З метою формування та розвитку фізичних якостей своїх вихованців Ольга Василівна використовує нестандартне обладнання.
На годині спілкування учні 3 класу, разом з класним
керівником Тетяною Василівною Трипадуш, здійснили мандрівку у королівство «Здоров’я». Мандрували картою по дорозі Мудрості, через річку Шкідливих Звичок, галявину Лікарських рослин, гору Зубних каменів, долаючи різні перешкоди, щоб потрапити в палац «Здоров’я». Під кінець мандрівки діти переконались у тому, що потрібно дбайливо ставитись до свого здоров’я та навчилися правил здорового способу життя.
Школа – це старт для боротьби за знання, за відмінні оцінки, за вірних друзів, за подолання нових висот, дивовижний світ знань і відкриттів. У світлих класах вчителі закладають міцний фундамент для учнівських перемог, допомагають визначитися з вибором професії, успішно пройти тестові випробування … За таких умов уроки стають ненудними, книги — цікавими, шкільна дружба — міцною!

Ольга ПОЗИВАЙ, директор Чечеліївського ЗНЗ

урок фізкультури урок читання

відновленний музейВажко переоцінити роль закладів культури, особливо в теперішній час. Працівники закладів формують духовність громадян, їхня праця завжди була і залишається спрямованою на зміцнення головних оберегів народу. Вони роблять все можливе для розквіту і збагачення культури рідного краю.
На жаль, останні роки фінансування галузі було досить обмеженим, тому і накопичилося безліч проблем.
Тільки в 2015 та 2016 роках «крига скресла». У минулому році в районному Будинку культури замінено вікна та придбано музичну апаратуру за кошти бюджету та спонсорські кошти. Придбані також сценічні костюми для аматорського хорового колективу районного Будинку культури та для вихованців хореографічного відділення Петрівської дитячої музичної школи.
Сама будівля РБК за роки свого існування не бачила жодного капітального ремонту. Тож виготовлена вся необхідна проектна документація щодо перекриття покрівлі районного Будинку культури, і ось вже підрядна організація розпочала ремонтні роботи.
– У цілому ж роботи проходять відповідно до календарного графіка, – повідомила начальник відділу культури РДА Наталія Подкопаєва. – Кошти на будівельні матеріали перераховані, матеріали закуплені, тож будівельники взялися за роботу. За словами Наталії Вікторівни, в цьому році на ремонтні роботи по районному Будинку культури передбачено кошти з районного  бюджету в розмірі 934 тис. грн. Вартість здійснених на сьогодні робіт сягає 187тис.грн.
Керівники району приділили увагу і районному музею історії. Ця старенька, непримітна будівля за короткий час несказанно змінилася, за кошти районного бюджету тут замінили вікна, двері, покрівлю, виконали фасадні роботи, в тому числі і фарбування. Упорядковано і територію біля музею – тут висаджено сквер «Єдність Петрівщини», який скоро також стане однією з окрас районного центру.

Прес-служба райдержадміністрації.

 

Стояти в чергах не потрібно

У багатьох абонентів Кіровоградгазу викликають незадоволення великі черги, що виникають в абонентському відділі під час перерахунків. Завдяки нововведенню, стояти в чергах непотрібно. Відтепер абсолютно всю інформацію щодо особового рахунку споживачі природного газу можуть дізнатися за допомогою веб-серверу. Для цього необхідно зайти на сайт «Газоліна онлайн» і створити особистий кабінет. Щоб пройти реєстрацію, треба вказати газову компанію – ВАТ «Кіровоградгаз», прізвище, ім’я, по батькові, номер особового рахунку в форматі 9 цифр (наприклад 108032771), номер лічильника, суму останньої сплати та електронну адресу поштової скриньки, на яку і прийде пароль доступу до особистого кабінету. В особовому кабінеті можна буде ознайомитися зі станом особового рахунку, надходженнями по субсидії, які об’єми закриваються, які ідуть нарахування, а також дізнатися довідкову інформацію. Через особистий кабінет можна передавати показники газового лічильника і робити звіряння. На сайті зручно переглядати інформацію про тарифи та нововведення у системі газопостачання. Сервіс продовжують вдосконалювати. Тож невдовзі через особистий кабінет можна буде не тільки роздрукувати квитанцію на оплату, а й здійснити безготівковий розрахунок за спожитий газ, не виходячи з дому.

Чудова новина з далекої Мальти

Очевидно, звістка, яка цими днями надійшла на Україну з далекої Мальти, ще пару років тому виглядала б фантастичною. Власне, й зараз офіційне повідомлення про підсумок першої зустрічі команди «Інгулець-3» на груповому етапі Кубку регіонів УЄФА звучить дещо ірреально. Але факт є фактом: футбо-лісти нашої команди, яка захищає на цьому турнірі серед кращих аматорських колективів Європи честь не лише нашої області, а й усієї України, здолали одного з найсильніших своїх опонентів і одного з фаворитів турніру - команду «Іль-де-Франс» з Парижа з рахунком 2:1. Хоча за даними футбольної статистики, зокрема щодо часу володіння м’ячем чи кількості ударів по воротах, невеличка перевага значилася на боці французів, однак результат, як мовиться, на табло. Очевидно, наші футболісти більш грамотно і дисципліновано відіграли в обороні, атаки їх були більш гострими, а удари – прицільнішими.
Взагалі перебіг матчу відбувався доволі драматично: розпочалася гра з навального штурму французів, які впродовж перших хвилин кілька разів небезпечно атакували ворота «Інгульця». Втім наші гравці впевнено відзахищалися і невдовзі перейшли в контрнаступ, у свою чергу також створивши кілька небезпечних епізодів біля воріт парижан. І ось один з таких епізодів увінчався успіхом: під час чергової атаки «Інгульця» парижани вибили м’яч на кутовий, а подачу з кутової позначки головою замкнув Олександр Боженко. Сталося це на 30-й хвилині: «Інгулець» повів у рахунку! Втім, радісний настрій на лаві «Інгульця» протримався недовго: вже за п’ять хвилин нападник французів (марокканець за походженням) Саїд так само після подачі кутового удару зрівнює рахунок. А ще за п’ять хвилин французи отримали стовідсоткову нагоду вийти вперед: за порушення правил у своєму штрафному майданчику проти нападника «Іль-де-Франса» жовту картку отримав наш голкіпер Крикнін, і французи здобули право пробити пенальті. Проте, удача в цьому епізоді була на нашому боці: той же самий Крикнін зумів відбити удар Ареля, тож перший тайм так і закінчився з рахунком 1:1.

Кажуть, що кожна жаба своє болото хвалить. Так воно і буває серед мисливців. Це не дивно, - кожен з них звик до свого дробовика, і йому здається, що рівного йому немає. Але трапляються й такі хвальки, які намагаються довести, що їхня рушниця б’є однаково і дрібними, і великими номерами шроту. Це вже буде неправдою. Ніколи «Іж-27» з чоковими звуженнями верхнього ствола 0,75 мм, а нижнього – циліндр, не вдарить дрібними номерами шроту так добре, як «ТОЗ-34» зі звуженням верхнього ствола 1,25 мм, а нижнього – 0,5 мм. І навпаки, та ж сама «тозівка» не вдарить так добре великими номерами шроту, як «іжівка». Існує таблиця, за якою, вимірявши будь-яке чокове звуження ствола вашої рушниці, можна визначити, яким шротом вам краще стріляти. Та все це відносно. Бувають мисливці, які стверджують, що діставали зайця за 100 метрів. Ніби це заслуга його найкращої рушниці. Що взяв зайця за 100 метрів – це може бути правдою, але шротові рушниці розраховані на 35-50 метрів пострілу. Великі номери шроту летять значно далі. Та це не є великою заслугою рушниці. Я ніколи не був вправним стрільцем, скоріше навпаки, але колись взяв зайця метрів за 80. Рушниця моя була рядовою - «Іж-27», яка била краще великими номерами шроту, і те, що я влучив – було, як кажуть, звичайною «везухою». У такому випадку краще мати дві рушниці. На пернату – з великими звуженями ствола, для бою дрібними номерами, а на зайця чи копитну дичину - з невеликими звуженнями стволів. Але життя навчило пристосовуватись до однієї рушниці. Рушниця з більшими діаметрами чоків б’є краще великими номерами шроту і дуже розсіває дрібний. На пернату дичину пересипайте для більшої кучності шріт крохмалем, а якщо чоки стволів менші, і шріт б’є дуже кучно, розбиваючи здобич, переложіть шріт тоненькими прокладками. Скажімо, ту саму навіску шроту розділіть прокладками на 3 частини у гільзі. Та все таки потрібно вміти добре стріляти. Це досягається тренуваннями, адже зараз боє-припаси ой які дорогі!

Григорій Василів.