Чудова новина з далекої Мальти

Очевидно, звістка, яка цими днями надійшла на Україну з далекої Мальти, ще пару років тому виглядала б фантастичною. Власне, й зараз офіційне повідомлення про підсумок першої зустрічі команди «Інгулець-3» на груповому етапі Кубку регіонів УЄФА звучить дещо ірреально. Але факт є фактом: футбо-лісти нашої команди, яка захищає на цьому турнірі серед кращих аматорських колективів Європи честь не лише нашої області, а й усієї України, здолали одного з найсильніших своїх опонентів і одного з фаворитів турніру - команду «Іль-де-Франс» з Парижа з рахунком 2:1. Хоча за даними футбольної статистики, зокрема щодо часу володіння м’ячем чи кількості ударів по воротах, невеличка перевага значилася на боці французів, однак результат, як мовиться, на табло. Очевидно, наші футболісти більш грамотно і дисципліновано відіграли в обороні, атаки їх були більш гострими, а удари – прицільнішими.
Взагалі перебіг матчу відбувався доволі драматично: розпочалася гра з навального штурму французів, які впродовж перших хвилин кілька разів небезпечно атакували ворота «Інгульця». Втім наші гравці впевнено відзахищалися і невдовзі перейшли в контрнаступ, у свою чергу також створивши кілька небезпечних епізодів біля воріт парижан. І ось один з таких епізодів увінчався успіхом: під час чергової атаки «Інгульця» парижани вибили м’яч на кутовий, а подачу з кутової позначки головою замкнув Олександр Боженко. Сталося це на 30-й хвилині: «Інгулець» повів у рахунку! Втім, радісний настрій на лаві «Інгульця» протримався недовго: вже за п’ять хвилин нападник французів (марокканець за походженням) Саїд так само після подачі кутового удару зрівнює рахунок. А ще за п’ять хвилин французи отримали стовідсоткову нагоду вийти вперед: за порушення правил у своєму штрафному майданчику проти нападника «Іль-де-Франса» жовту картку отримав наш голкіпер Крикнін, і французи здобули право пробити пенальті. Проте, удача в цьому епізоді була на нашому боці: той же самий Крикнін зумів відбити удар Ареля, тож перший тайм так і закінчився з рахунком 1:1.

Друга половина гри знову розпочалася з потужних атак французів, наша ж команда свідомо віддала парижанам ініціативу, зосередивши всі зусилля на надійній грі в обороні і намагаючись час від часу підловити їх гострими контратаками. І ось на 75-й хвилині така тактика знову принесла успіх «Інгульцеві»: під час однієї з контратак наші півзахисники вивели на зручну ударну позицію все того ж Боженка і Олександр знову не схибив: «Інгулець» сенсаційно повів у рахунку – 2:1. І цей такий жаданий для нас результат хлопці змогли утримати до кінця гри, хоча зробити це виявилося ой як нелегко! Вже через чотири хвилини після забитого м’яча Олександр Боженко, який по-праву може вважатися головним героєм матчу, до певної міри вчинив уже «антигеройський» вчинок, порушивши правила у зовсім необов’язковому епізоді майже в середині поля, за що отримав другу жовту картку, а, як підсумок – і червону, внаслідок чого, залишивши команду у меншості, був вилучений з поля. Втім цього разу все для наших хлопців завершилося благополучно – перша гра і перша перемога над найбільш грізним суперником у своїй групі.
Тепер про речі не такі приємні: уже на момент виходу цього номера з друку наша команда проведе і другий свій матч в груповому турнірі, і наступним її суперником буде також досить грізна аматорська збірна Шотландії. Шотландці, між іншим, у першому турі просто декласували господарів чемпіонату-мальтійців, здолавши їхню команду «Гоцо» з рахунком 5:0. І тепер, виходить, що на таку потужну команду «Інгулець» буде змушений виходити без свого лідера атак, адже, згідно з регламентом, Боженкові доведеться пропустити один матч. І все ж, будемо вірити в те, що ми зуміємо достойно протистояти гордим нащадкам древніх кельтів, адже іншої такої нагоди для наших футболістів у їх любительській кар’єрі може вже не бути ніколи. Тож побажаймо їм успіху і удачі.

Володимир Кіфенко.