У житті, практично, кожної людини першою сходинкою до отримання знань є дитячий садок, а потім школа. Переступаючи поріг цих закладів, ми ще не задумуємося, чого нас навчатимуть, як здобуті знання знадобляться у подальшому житті, у виборі професії, кар’єрному зрості. Ось тут на допомогу приходять вихователі та вчителі. Це їм належить, разом з батьками, застосувавши різні методи виховання, відкрити і розвинути здібності і таланти кожної особистості. Тож недаремно учитель вважається головною моральною фігурою суспільства, а у календарі, серед інших значимих професійних свят, значиться і День працівників освіти. Це свято відзначається золотавої осінньої пори, на початку жовтня, коли земля вкривається різнобарвним листям. Ось і цього разу, як завжди на Петрівщині, освітян вшановували на високому рівні у сесійній залі районної ради. Жвавий гамір зібрання зупинив лише гучний шкільний дзвінок. Саме ним ведучі свята – учителі Новостародубської ЗНЗ Марина Лут та Юрій Кулибаба сповістили про початок імпровізованого уроку й привітали з всенародним святом. З вуст одного з них лунають слова:
- Із безлічі професій на Землі,
Які вже є, яких ще будуть вчити,–
Є головна, як віщий, сущий хліб,
І назва цій професії – учитель.

На початку інтегрованого уроку, мета якого була в особі присутніх у залі учасників святкових урочистостей, привітати усіх освітян району з професійним святом, окремо вшанували працю тих, хто відзначений державними та галузевими нагородами, вклонилися низько вчительській долі, невтомній праці сівача розумного, доброго, вічного. Раптом почувся стукіт у двері. Це учительські діти теж просяться на урок. Вони презентували у жартівливій формі свій виступ про батьків-педагогів. Затим ведучі запрошують до слова голову райдержадміністрації Сергія Завалія та голову районної ради Тамару Сакару. Вони подякували освітянам за значний внесок у розвиток суспільства, адже вчителі не лише дають знання, але й виховують учнів патріотами своєї Батьківщини, є сівачами добра та любові у дитячих душах. У свою чергу, пообіцяли і надалі надавати пріоритет освітянській галузі. Керівники району зазначили, що педагоги Петрівщини у своїй діяльності можуть гордитися своїми успіхами на освітянській ниві, та висловили свою шану і повагу до них. А оскільки ця професія клопітка і потребує багато зусиль, то зичили вчителям міцного здоров’я, успіхів у праці, сімейного затишку та миру. З роками не втрачає своєї актуальності педагогічна творча спадщина виданого педагога-гуманіста В.О.Сухомлинського, вона відкривається все новими і новими гранями. Саме його ім’я носить найпочесніша освітянська нагорода району, започаткована районної радою та районною державною адміністрацією. Цього року цієї високої нагороди удостоєна Наталія Тимченко, керівник екологічного гуртка «Жайворонок» ЦДЮТ, переможець Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних керівників, педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості». Сергій Завалій і Тамара Сакара вручили Наталії Петрівні диплом переможця, грошову премію і квіти.
Взагалі у нашому районі існує чимало гарних традицій вшанування праці освітян. Ось уже п’ятий рік поспіль кращі вчителі початкових класів, послідовники С.П.Логачевської, нагороджуються премією, яка носить її ім’я. Світлана Панасівна щаслива і горда тим, що багато вчителів впроваджують у практику своєї роботи її надбання. На цей раз зазначеною премією була відзначена Алла Москаленко, вчитель початкових класів Петрівської загальноосвітньої школи І ступеня, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії. Нагороду їй вручила сама заслужений учитель України, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики початкової освіти Світлана Логачевська.
Ще одну педагогічну нагороду «За відданість справі», започатковану як заохочувальну відзнаку за високий професіоналізм, ініціативу, творчість, вагомий внесок у підвищення якості освіти та результативність у роботі, вручено Ользі Слободяник – учителю української мови та літератури комунального закладу «Петрівське навчально-виховне об’єднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія», спеціалісту вищої кваліфікаційної категорії. Потім очільники району вручили Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України Нелі Дудник, вчителю історії Володимирівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Подяки від Міністерства освіти і науки України отримали Анатолій Біленко, вчитель фізичної культури Червоностянтинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ірина Глязнуцова , вчитель географії Петрівського НВК, Віра Коваленко, вчитель трудового навчання Балахівської ЗОШ І-ІІІІ ступенів, Любов Медведенко, вчитель цього ж фаху Петрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олександр Оранський, вчитель фізики Петрівського НВК, Тетяна Платошина, вихователь Луганського ДНЗ «Сонечко». З нагоди свята та за сумлінну працю Почесною грамотою управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної адміністрації було нагороджено Ольгу Єлісєєву, учителя української мови і літератури Луганської ЗОШ І-ІІІ ступенів, а грамотами – Геннадія Копаня, вчителя історії Петрівського НВК, Оксану Скворцову, вчителя української мови та літератури Петрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ольгу Хральченко, вчителя трудового навчання та образотворчого мистецтва Червонокостянтинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Подяку управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА отримала Світлана Шкуратько, учитель трудового навчання Володимирівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Почесною грамотою Петрівської районної ради та РДА було нагороджено Тетяну Швець, методиста РМК. Грамоту РДА було вручено Тетяні Міщенко, учителю української мови та літератури Чечеліївської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Начальник відділу освіти Григорій Москалець, привітавши колег з професійним святом, вручив Почесні грамоти відділу осві-ти Петрівської РДА Любові Ляхович, вчителю початкових класів Ганнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Наталії Залевській, вчителю біології Луганської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Юлії Шевченко, вчителю історії Петрівського НВК, Наталі Корж, практичному психологу ЦДЮТ, Ганні Дяченко, вихователю Петрівського ДНЗ «Рудана». Грамотами відділу освіти також нагороджені Олена Прокопенко, вихователь Богданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олеся Щурик, учитель укра-їнської мови та літератури Ганнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ірина Біденко, вчитель початкових класів Новостародуб-ської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Вадим Блоха, керівник гуртка ЦДЮТ.
Вітала освітян також і голова райкому профспілки праців-ників освіти Людмила Горбанець, вручивши Почесну грамоту ЦК профспілки працівників освіти і науки України Гульнарі Лубенець, голові профспілки Балахівської школи соці-альної реабілітації та Грамоти районного комітету профспілки Ларисі Ситник , голові профспілки Петрівського ДНЗ «Рудана» і Тетяні Трипадуш, вчителю Чечеліївської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Нагородження супроводжувалися концертними номерами учасників художньої самодіяльності. А закінчився імпровізований «урок» «домашнім завданням» з добрими і щирими побажаннями, виконання якого неод-мінно викличе у педагогів лише приємні враження і емоції.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: нагороду отримує Наталя Тимченко; на передньому плані учитель Петрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Оксана Скворцова; нагороду Аллі Москаленко вручає Світлана Панасівна Лугачевська; освітян вітає Людмила Горбанець; на сцені вокальний квартет у складі: методиста районного методкабінету Дмитра Сулими, начальника відділу культури і туризму РДА Наталії Подкопаєваї, заступника голови РДА Тетяни Панети і начальника відділу освіти РДА Григорія Москальця.