керівництво району знайомиться з ходом ремонту районного музеюОстаннім часом в нашому районі, в першу чергу - в районному центрі, розпочалися вражаючі зміни на краще. Оновлюється вигляд селища, ремонтуються і будуються нові об’єкти інфраструктури і соціальної сфери.
Голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара та заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета побували на деяких об’єктах, ознайомилися з ходом їх ремонту.
Біля районного музею історії їх зустріла начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва, яка розповіла про зроблене та плани на найближчий час. На ремонт музею передбачено 190 тис.грн. Наразі в приміщенні вже замінені вікна і двері, тривають роботи по зовнішньому оздобленню (із застосуванням технології «короїд») з утепленням, ремонтом підмурівка, також планується заміна покрівлі на метало-черепицю.
Буде облаштовано і територію, прилеглу до музею. Перед його фасадом створять сквер у вигляді карти району, в якому буде можливість відпочити на лавочках, частина експозиції музею буде розташована на його території, в тому числі музей раритетної сільськогосподарської техніки, який дещо змінить свою дислокацію.

 водій Євген Давиденко(фоторепортаж)

ПСП «Зарічне» - сільгосппідприємство, де останнім часом спостерігається найінтенсивніший розвиток тваринницької галузі, адже, використовуючи новітні технології та сучасну техніку, аграрії намагаються досягти максимальної продуктивності сільськогосподарських тварин. У господарстві на розвиток даної галузі не шкодують обігових коштів. Головні спеціалісти, на чолі яких керівник ПСП, депутат районної ради Андрій Давидовський, добре усвідомлюють, що двохгалузеве господарювання – це головна складова успішного розвитку сільгосппідприємства. А на сучасному етапі євроінтеграції тут планують налагодити ще й переробні цехи, аби задовольнити не лише потреби у продуктах харчування на місцевому рівні, а й пошукати свою нішу на більш вищому рівні ринкових відносин, спробувавши поборотися за ринки збуту з відомими товаровиробниками. На здійснення цих амбітних планів і спрямовані всі зусилля трудового колективу «Зарічного».

Маковія

Маковія (Маковея, а також Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас) – народна назва свята Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають православні в перший день Успінського посту 14 серпня.
Це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше IX століття. Воно полягало у перенесенні з імператорсьго палацу до храму Софії частин Хреста Господнього, що збереглись . Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку. За переказами, цього дня, 988р., хрестився князь Володимир.
Також цього дня святкується день семи Святих Мучеників Маккавеїв, або як кажуть в народі «Маковія». Церква відзначає пам’ять семи мучеників : Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазаря, які в 166р. до н.е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані, прийнявши мученицьку смерть від сірійського царя Антіоха Епі-фана. В православній традиції свято Маковія полягає в дотриманні християнських заповідей.
Назва свята Маковей пішла від злиття двох понять: прізвища Маккавеїв і співзвучної з ним назви рослини - маку, який достигає до цього часу.
Крім цього - це свято має назву Медовий Спас, тому що до цього часу приходить час збору меду з вуликів. По церковній традиції з цього дня дозволяється їсти мед. На честь свята саме в цей день готують всілякі пригощання з маком і медом.

Миколай Бойко, протоієрей Свято-Покровської церкви (с.Чечеліївка)

картаЗаснування поселення Петрове

Історики недостатньо приділяють уваги окремим населеним пунктам нашого краю. Місцеві ж краєзнавці не мають змоги працювати з архівними документами, які розпорошені чи не по всій Україні і зберігаються в Києві, Одесі, Кіровограді, Херсоні, Полтаві, Дніпропетровську тощо. По-перше, вони недоступні, як в більшості цивілізованих країн, а по-друге, на це треба мати великі кошти і багато часу, фактично роки… Тому люди, які цікавляться історією свого села і краю, задовольняються переказами та легендами, які передаються від старших поколінь. Один з таких переказів записав у свій час відомий криворізький журналіст, краєзнавець Шеремет М.С., уродженець с. Варварівка Долинського району. В ньому йдеться про запорожця чи то Петрика чи Петра, засновника селища Петрового. (1).
Але світло на особу засновника і навіть точну дату першої згадки про Петрове пролила стаття київського історика Пивовара А.В., яка надрукована в квітні 2016 року в історичному альманасі «ІНГУЛЬСЬКИЙ СТЕП». (2).

Ботулізм існує стільки, скільки існує людство. Ця хвороба приносила страждання і навіть вбивала людей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи. Хвороба вражала не тільки бідняків, які не дотримувалися банальних правил гігієни, а й людей заможних. Це пояснювалося природою появи бактерій. Основний носій - резервуар ботулізму - організм тварин, риб, птахів і самої людини. І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму, залишається актуальною.
Так, за 6 місяців нинішнього року в Україні зареєстровано 36 випадків харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму. Від захворювання  постраждала 41 особа, 5 з них померли. Також вже зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 5 потерпілими і в Кіровоградській області. Усі випадки ботулізму зареєстровані у побуті. Найчастіше причиною отруєння стали харчові продукти, виготовлені у домашніх умовах (м“ясні консерви, овочеві консерви, риба в“ялена та інше) і ті, що були придбані у місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).
Тож ботулізм - інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Мікроби-збудники ботулізму (анаероби) можуть жити тільки в середовищі без кисню. Збудники ботулізму живуть в грунті у вигляді спор. З грунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти. Тепле і вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, який викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне, несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого.
Щоб запобігти захворюванню:
- Необхідно ретельно очищати продукти і посуд, який використовується для консервації, від бруду і пилу.
- Використовуйте рекомендовані рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсинів.
- М’ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.
- Зберігайте домашні консерви при низьких температурах.
- Уникайте придбання домашніх консервів, а також саморобних м’ясних і рибних продуктів з рук на вулицях і ринках.
- Не купуйте в магазині консервованих продуктів з «бомбажною» кришкою.
- І найголовніше: завжди слід пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та ін. не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не гарантує, що спори ботуліністичного мікроба не проростуть. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід прокип’ятити 15 - 20 хвилин, а потім остудити. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їх вживанням – основний засіб профілактики ботулізму.
Таким чином, дотримання перелічених вище засторог допоможе вам вберегтися від ботулізму – тяжкого інфек-ційного захворювання.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ПЕТРІВСЬКОМУ РАЙОНІ.

мак14 серпня православні відзначають свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. 
В християнстві Медовий Спас називають святом Животворящого Хреста Господнього. Багато століть тому, в серпневу літню спеку, в Константинополі люди масово гинули від хвороб. Щоб зцілити народ, з собору виносили частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус, і проносили по місту. Звідси і пішла назва. Але в миру Спас називають саме Медовим: бджолярі якраз у ці дні починають збір медового врожаю. Неодмінно несуть його в церкву – освятити. Ввечері цього дня в селах на пасіку обов’язково заглядали діти – медку поїсти. Говорили, що «на Перший Спас і жебрак медку спробує». Так і було. Всіх шанували в цей день. Господині пекли медові пряники, булочки, пиріжки, затівали млинці з медом.
Отож свято збігалося з початком Успенського посту, то і частування волілиготувати пісні. Наприклад, робили пісну медову коврижку.

Дар’я КолісникВсесвітньо відомий авіаконструктор Олег Антонов наголошував: «Від моделі - до планера, від планера - до літака». Так охарактеризував він провідну роль авіамоделювання. Чимало людей, які займалися цим видом діяльності, стали відомими спеціалістами з літакобудування, льотчиками, космонавтами.
Можливо, серед них ми у майбутньому ми побачимо й школярів Максима Миронюка, Данила Теплова, Сергія Чвалка, Дар’ю Колісник та Дмитра Шутя, які залюбки відвідують авіамодельний гурток районного центру дитячої та юнацької молоді «Юні пілоти».
Під керівництвом свого залюбленого у техніку Олексія Кашеверова вони вивчають основи аеродинаміки, конструкції літаючих моделей , ознайомлюються з основними етапами розвитку авіаційної техніки, оволодівають багатьма видами технічної обробки матеріалів. А ще вони мріють про чемпіонські звання та великі спортивні перемоги.

ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ

У нашому районі збирання врожаю зернових виходить на завершальну стадію. Не встигли деякі сільськогосподарники заховати в засіки зібране, як починають „чистити” поля від стерні її випалюванням. Бездумні дії часом призводять до непоправних наслідків і багатотисячних збитків. Подібні випадки трапляються і на Петрівщині. Слід мати на увазі, що в період збирання врожаю категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання стерні, післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, і на тих, де жнива закінчилися. Випалювання стерні та залишків соломи призводять до пожеж на сусідніх полях, вимкнення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісосмугових насаджень. Державі завдаються значні матеріальні та екологічні збитки.
Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні
правопорушення на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 гривень, а на
посадових осіб - від 850 до 1190 гривень. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та
об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340
до 680 гривень, на посадових осіб - від 1190 до 1700 гривень.
Петрівський РС У ДСНС України у Кіровоградській області  ще раз звертається до сільгоспвиробників з попередженням - па-м’ятайте про небезпеку, що може виникнути саме через вашу безвідповідальність!

Андрій Бочаров Провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області


РЯТУВАЛЬНИКИ ДСНС ЗАСТЕРІГАЮТЬ: БУДЬТЕ ВКРАЙ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДІ!

За вікном теплий серпень. Усе частіше хочеться покинути домівку й відправитися на природу, здебільшого – до річки, озера або ставу. Тому на часі говорити про воду, а точніше - про правила поводження на водоймах, аби відпочинок приносив лише радість. Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води зі швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо, якщо не впевнені у своїх силах; купаючись у незнайомому місці - не пірнайте з берега, гірки, дерева; у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана; утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження - головна причина трагічних випадків. Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, тож з самовпевненістю запливають надто далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне - не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

Володимир Малюта,начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Удачливішими виявлися миколаївці

Отож цьогорічна участь «Інгульця» в розіграші Кубку України, на жаль, обмежилася лише одним матчем: поступившись гостям з МФК «Миколаїв» у серії післяматчевих пенальті, наші хлопці вибувають з переліку претендентів у боротьбі за один з найголовніших трофеїв вітчизняного футболу. І все ж говорити, що цього разу «Інгулець» нас знову розчарував, певне, не доводиться: наші хлопці продемонстрували справжню боротьбу, бажання, волю до перемоги. Не вистачило лише трохи майстерності, досвіду, ну й елементарного везіння. Очевидно, доречно зазначити, що в кубковому протистоянні кольори нашого клубу захищали, переважно, гравці «Інгульця-2», який зараз перебуває на чолі турнірної таблиці в другій лізі. А от миколаївці приїхали поборотися за Кубок своїм основним складом. І хоча зараз в змаганнях чемпіонату першої ліги ця команда особливо вагомим результатом похвалитися не може, перебуваючи вище від «Інгульця» всього лиш на одну сходинку і випереджаючи лише на одне очко – ми усі мали нагоду переконатися, що, насправді, команда ця дуже добротна, потужна, яка не має в організації гри відверто проблемних, слабких місць. Особливо сподобалася лінія захисту гостей, яка своїми упевненими, переконливими діями додавала снаги півзахисникам, і ті, час від часу, робили спроби загострювати гру в напрямку наших воріт. Що цікаво, з ігрового ансамблю гостей абсолютно не випадав лівий захисник, добре знайомий нам усім Богдан Сокол, який упродовж понад двох років перебував у стані нашої команди, однак так і не зміг завоювати собі місця в основі, а ось уже в сумській «Барсі» гравець набув необхідної ігрової практики, щоправда, в незвичному для нас амплуа – захисника, і ось тепер, цілком успішно, він грає в першій лізі.

Ваша мисливська рушниця

І так у цьому році ви твердо вирішили стати мисливцем. Добре, коли у вас є татова чи навіть дідова зброя, але коли її немає – це вже складніше. Запевняю вас, що навіть маючи десять тисяч гривень, сьогодні хорошої нової рушниці ви не купите, хіба що одностволку. Але бувалі мисливці, до яких звернетеся за порадою, рекомендуватимуть вам тільки двостволку. І це правильно. Дешевше буде купити зброю, як кажуть, «на руках». Та й у магазині буває чимало достойних «беушок». Нелегко буде вам вибрати більш-менш добру рушницю, але коли будете вибирати, в першу чергу, зверніть увагу на стволи. Коли модель рушниці у не дуже хорошому стані, навколо бойків є «пропари» (дрібні раковинки), а стволи зсередини, як кажуть мисливці, аж горять: будьте певні, що вони шустовані. Тобто за допомогою належного інструменту знята деяка товщина металу, разом з раковинами, і заполірована. Коли ствол насухо протертий і глянувши через нього на світло, кілець ви не побачили – стволи шустовані. По-перше, шустований ствол ніколи не дасть хорошого бою. Тонкостінний, він при пострілі сильно вібрує і розсипає шріт, а по-друге, він може розірватися, покалічити чи навіть убити вас. Сильно виіржавлені чи занадто вишустувані стволи криють в собі небезпеку. Якщо ви маєте рушницю з такими стволами, то, прочитавши цю статтю, краще убезпечте себе. Зверніться до органів поліції. Там кваліфікований спеціаліст повинен зважити стволи. Ствол певної довжини і певного калібру має свою масу. Є певні допуски, тож коли стволи аж занадто залегкі - пам’ятайте, що вони несуть небезпеку. Але коли у стволах рушниці лише невеликий «сип» і не дуже глибокі раковини - зробіть те, що я вам зараз пораджу - і ваша зброя ще довго слугуватиме вам.

лінійка29 липня 2016 року, за вказівкою першого заступника начальника управління ДПтС України в Кіровоградській області, полковника внутрішньої служби Володимира Воробйова, о 6 годині 20 хвилин в Петрівській виправній колонії (№ 49) відбувся загальний збір особового складу за умовним сигналом «Буря».
Контролювати дії персоналу установи прибув начальник відділу ВОРНБ Управління, полковник внутрішньої служби Олександр Бичев. Даний захід мав на меті визначити боєздатність, дії персоналу та готовність на випадок тривоги й надзвичайних обставин.
Після шикування персоналу було проведено стройовий огляд, де особлива увага приділялась охайності та недопущенню порушень правил носіння форменного одягу. Після цього було організовано проведення загального обшуку на об’єкті, що охороняється, в результаті чого було вилучено ряд заборонених для виростання засудженими предметів.