Ваша мисливська рушниця

І так у цьому році ви твердо вирішили стати мисливцем. Добре, коли у вас є татова чи навіть дідова зброя, але коли її немає – це вже складніше. Запевняю вас, що навіть маючи десять тисяч гривень, сьогодні хорошої нової рушниці ви не купите, хіба що одностволку. Але бувалі мисливці, до яких звернетеся за порадою, рекомендуватимуть вам тільки двостволку. І це правильно. Дешевше буде купити зброю, як кажуть, «на руках». Та й у магазині буває чимало достойних «беушок». Нелегко буде вам вибрати більш-менш добру рушницю, але коли будете вибирати, в першу чергу, зверніть увагу на стволи. Коли модель рушниці у не дуже хорошому стані, навколо бойків є «пропари» (дрібні раковинки), а стволи зсередини, як кажуть мисливці, аж горять: будьте певні, що вони шустовані. Тобто за допомогою належного інструменту знята деяка товщина металу, разом з раковинами, і заполірована. Коли ствол насухо протертий і глянувши через нього на світло, кілець ви не побачили – стволи шустовані. По-перше, шустований ствол ніколи не дасть хорошого бою. Тонкостінний, він при пострілі сильно вібрує і розсипає шріт, а по-друге, він може розірватися, покалічити чи навіть убити вас. Сильно виіржавлені чи занадто вишустувані стволи криють в собі небезпеку. Якщо ви маєте рушницю з такими стволами, то, прочитавши цю статтю, краще убезпечте себе. Зверніться до органів поліції. Там кваліфікований спеціаліст повинен зважити стволи. Ствол певної довжини і певного калібру має свою масу. Є певні допуски, тож коли стволи аж занадто залегкі - пам’ятайте, що вони несуть небезпеку. Але коли у стволах рушниці лише невеликий «сип» і не дуже глибокі раковини - зробіть те, що я вам зараз пораджу - і ваша зброя ще довго слугуватиме вам.

Отже, купіть у автосалоні автомобільні препарати «Мовіль» і «Преобразователь ржавчины». Вдома візьміть шомпол зі сталевим йоржиком, вставте його в електро-дриль і за допомогою «Преобразователя ржавчины», позбавтеся іржі та нагару в середині стволів і на дні раковини. Проведіть таку операцію декілька разів, після кожного, ретельно протираючи білою чистою ганчіркою. Коли ви побачите, що ганчірка залишається зовсім чистою, візьміть «Мовіль». Це щось на зразок дизельного масла, тільки трішки густішої консистенції. Трішечки розігрійте його і змастіть ним стволи рушниці зсередини. «Мовіль» - це уні-версальний консервант, який здатен вступати в хімічну реакцію з іржею і залишками продуктів горіння. Змастивши стволи, залиште їх так на 5-10 діб. «Мовіль» має властивість тверднути. Тож, заповнивши раковинки, він за-твердіє в них. Згодом протріть стволи, проведіть звичайну чистку.
Затверділий у раковинах «Мовіль» забезпечить вам кращу обтюрацію при пострілі і не так сильно буде деформуватися шріт. Пам’ятайте, що нічого вічного не буває, і навіть нові, похромовані стволи після років експлуатації, здатні вигорати й іржавіти. За сезон полювання вигорить і «Мовіль». Повторіть цю операцію двічі на рік, і я запевняю вас, що дорога вашому серцю рушниця послужить вам вдвічі довше.

Мисливцям цікаво знати

Чи відомо вам, що у 60-х роках минулого століття в України було налагоджено випуск гладкоствольної мисливської зброї? Це були рушниці – «Київ-1» та «Київ-2». Вони створювалися на базі моделей «Іж-47» та «Іж-49». На жаль, у нас, в Україні, не було хороших майстрів-зброярів, тож ці дві рушниці були досить низької якості і не користувалися попитом у мисливців. Тодішня верхівка СРСР не була зацікавлена в розробці мисливської зброї в Україні, тож цю справу, як кажуть, «зам’яли». В мисливських журналах я ніколи не бачив, щоб хтось продавав ці моделі. Випущено їх було дуже мало, і вони загубилися між іншою зброєю. Шкода, що у нас трапляється подібне досить часто.

Григорій Василів.