ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ

У нашому районі збирання врожаю зернових виходить на завершальну стадію. Не встигли деякі сільськогосподарники заховати в засіки зібране, як починають „чистити” поля від стерні її випалюванням. Бездумні дії часом призводять до непоправних наслідків і багатотисячних збитків. Подібні випадки трапляються і на Петрівщині. Слід мати на увазі, що в період збирання врожаю категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання стерні, післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, і на тих, де жнива закінчилися. Випалювання стерні та залишків соломи призводять до пожеж на сусідніх полях, вимкнення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісосмугових насаджень. Державі завдаються значні матеріальні та екологічні збитки.
Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні
правопорушення на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 гривень, а на
посадових осіб - від 850 до 1190 гривень. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та
об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340
до 680 гривень, на посадових осіб - від 1190 до 1700 гривень.
Петрівський РС У ДСНС України у Кіровоградській області  ще раз звертається до сільгоспвиробників з попередженням - па-м’ятайте про небезпеку, що може виникнути саме через вашу безвідповідальність!

Андрій Бочаров Провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області


РЯТУВАЛЬНИКИ ДСНС ЗАСТЕРІГАЮТЬ: БУДЬТЕ ВКРАЙ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДІ!

За вікном теплий серпень. Усе частіше хочеться покинути домівку й відправитися на природу, здебільшого – до річки, озера або ставу. Тому на часі говорити про воду, а точніше - про правила поводження на водоймах, аби відпочинок приносив лише радість. Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води зі швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо, якщо не впевнені у своїх силах; купаючись у незнайомому місці - не пірнайте з берега, гірки, дерева; у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана; утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження - головна причина трагічних випадків. Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, тож з самовпевненістю запливають надто далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне - не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

Володимир Малюта,начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області