Дар’я КолісникВсесвітньо відомий авіаконструктор Олег Антонов наголошував: «Від моделі - до планера, від планера - до літака». Так охарактеризував він провідну роль авіамоделювання. Чимало людей, які займалися цим видом діяльності, стали відомими спеціалістами з літакобудування, льотчиками, космонавтами.
Можливо, серед них ми у майбутньому ми побачимо й школярів Максима Миронюка, Данила Теплова, Сергія Чвалка, Дар’ю Колісник та Дмитра Шутя, які залюбки відвідують авіамодельний гурток районного центру дитячої та юнацької молоді «Юні пілоти».
Під керівництвом свого залюбленого у техніку Олексія Кашеверова вони вивчають основи аеродинаміки, конструкції літаючих моделей , ознайомлюються з основними етапами розвитку авіаційної техніки, оволодівають багатьма видами технічної обробки матеріалів. А ще вони мріють про чемпіонські звання та великі спортивні перемоги.

переможці та призери змагань: на другому місці команда нашої області«Урожайними» на нагороди стали для юних спортсменів з Петрового успішні виступи у складі збірної команди області на Всеукраїнських змаганнях учнівської молоді з авіамодельного спорту (вільнолітаючі моделі літаків), які відбулися за сприяння обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді центру на базі спорткомплексу Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету за участю п’яти команд України.
У тому, що дружна команда нашої області, «кістяк» якої склали спортсмени з Петрового, посіла у видовищному дійстві друге місце в командній першості після сильної команди Дніпропетровської області (третіми були черкащани), є безумовна їхня заслуга.
Найбільший успіх випав на долю 15- річного Дмитра Шутя, який виборов на змаганнях звання чемпіона України в особистій першості в класі моделей F -1- N.
команди -переможниці Всеукраїнських змагань з авіамодельного спортуДруге місце у класі моделей F-1- P та третє місце у класі моделей F -1 D посів Сергій Чвалко, третім призером у класі моделей F-1-L став Маким Миронюк. А як не згадати про подвійний успіх на змаганнях Дар’ї Колісник - семикласниці комунального закладу «Петрівський навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів -гімназія», яка зайняла друге та третє місця відразу у двох класах власноруч виготовлених нею вільнолітаючих моделей?
Дар’я розповіла, що дуже хвилювалася на змаганнях такого рівня, бо виступала не лише за себе, а й вперше представляла Кіровоградську область після дворічного навчання в авіамодельному гуртку «Юні пілоти». А ще відчувала підтримку своїх батьків та старших братика і сестрички, які бажали їй перемоги.
Незабутніми для моєї нової знайомої та інших учасників змагань стали відвідини ними виставки «Космічні фантазії» обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді та музейного комплексу Кіровоградської льотної академії, де ознайомилися з цінними експонатами з історії світової авіації та космонавтики, численними спортивними нагородами та подарунками його випускників з усіх куточків колишнього Союзу та країн далекого зарубіжжя.

Анатолій Саржевський, методист обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

На знімках: Дар’я Колісник; переможці та призери змагань: на другому місці команда нашої області; команди -переможниці Всеукраїнських змагань з авіамодельного спорту.
Фото автора