Ботулізм існує стільки, скільки існує людство. Ця хвороба приносила страждання і навіть вбивала людей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи. Хвороба вражала не тільки бідняків, які не дотримувалися банальних правил гігієни, а й людей заможних. Це пояснювалося природою появи бактерій. Основний носій - резервуар ботулізму - організм тварин, риб, птахів і самої людини. І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму, залишається актуальною.
Так, за 6 місяців нинішнього року в Україні зареєстровано 36 випадків харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму. Від захворювання  постраждала 41 особа, 5 з них померли. Також вже зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 5 потерпілими і в Кіровоградській області. Усі випадки ботулізму зареєстровані у побуті. Найчастіше причиною отруєння стали харчові продукти, виготовлені у домашніх умовах (м“ясні консерви, овочеві консерви, риба в“ялена та інше) і ті, що були придбані у місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).
Тож ботулізм - інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Мікроби-збудники ботулізму (анаероби) можуть жити тільки в середовищі без кисню. Збудники ботулізму живуть в грунті у вигляді спор. З грунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти. Тепле і вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, який викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне, несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого.
Щоб запобігти захворюванню:
- Необхідно ретельно очищати продукти і посуд, який використовується для консервації, від бруду і пилу.
- Використовуйте рекомендовані рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсинів.
- М’ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.
- Зберігайте домашні консерви при низьких температурах.
- Уникайте придбання домашніх консервів, а також саморобних м’ясних і рибних продуктів з рук на вулицях і ринках.
- Не купуйте в магазині консервованих продуктів з «бомбажною» кришкою.
- І найголовніше: завжди слід пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та ін. не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не гарантує, що спори ботуліністичного мікроба не проростуть. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід прокип’ятити 15 - 20 хвилин, а потім остудити. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їх вживанням – основний засіб профілактики ботулізму.
Таким чином, дотримання перелічених вище засторог допоможе вам вберегтися від ботулізму – тяжкого інфек-ційного захворювання.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ПЕТРІВСЬКОМУ РАЙОНІ.