Маковія

Маковія (Маковея, а також Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас) – народна назва свята Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають православні в перший день Успінського посту 14 серпня.
Це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше IX століття. Воно полягало у перенесенні з імператорсьго палацу до храму Софії частин Хреста Господнього, що збереглись . Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку. За переказами, цього дня, 988р., хрестився князь Володимир.
Також цього дня святкується день семи Святих Мучеників Маккавеїв, або як кажуть в народі «Маковія». Церква відзначає пам’ять семи мучеників : Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазаря, які в 166р. до н.е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані, прийнявши мученицьку смерть від сірійського царя Антіоха Епі-фана. В православній традиції свято Маковія полягає в дотриманні християнських заповідей.
Назва свята Маковей пішла від злиття двох понять: прізвища Маккавеїв і співзвучної з ним назви рослини - маку, який достигає до цього часу.
Крім цього - це свято має назву Медовий Спас, тому що до цього часу приходить час збору меду з вуликів. По церковній традиції з цього дня дозволяється їсти мед. На честь свята саме в цей день готують всілякі пригощання з маком і медом.

Миколай Бойко, протоієрей Свято-Покровської церкви (с.Чечеліївка)