28 червня - День Конституції України!Шановні друзі!

Прийміть щирі вітання з нагоди Дня Конституції України!
Нехай демократичні засади, що були закріплені Основним документом, стануть реаліями нашого сьогодення, а дух законності прийде до серця кожному громадянину нашої держави.
Переконаний, що спільними зусиллями ми здобудемо мир в Україні і будемо пишатися тим, що ми - громадяни процвітаючої європейської країни!

Голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко

* * *

Дорогі земляки!

Щиро вітаю вас із визначним державним святом – Днем Конституції!
Основний Закон є визначальним чинником забезпечення державного суверенітету України та консолідації суспільства.
Нехай ваше особисте щастя і благополуччя гармонійно поєднується із загальнодержавними інтересами, а трудові досягнення сприяють розвитку Вітчизни. Бажаю вам міцного здоров’я, творчого натхнення, добробуту і затишку у ваших родинах, мудрості й далекоглядності, високих досягнень, успіхів у праці та нових звершень.
Нехай це свято додасть вам наснаги і творчих здобутків в ім’я процвітання нашої незалежної Батьківщини.

З повагою народний депутат Анатолій Кузьменко

* * *

Шановні земляки!

28 червня ми відзначаємо велике державне свято – День Конституції України. Це – перша Конституція незалежної України, котра стала основою розбудови нашої держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
Прийнята за драматичних обставин 20 років тому, Конституція увійшла в наше життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Депутати Верховної Ради працювали над її проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня 1996 року. В результаті було ухвалене консолідоване історичне рішення щодо найголовніших державних символів – синьо-жовтого прапора, герба та гімну, єдиної державної української мови.
Народження основного закону країни закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав і свобод людини, сприяло подальшому зміцненню міжнародного авторитету України.
На жаль, ряд норм і положень чинної української Конституції сьогодні опинилися під загрозою, зокрема через агресивні дії сусідньої країни, якою анексовано частину нашої території, на іншій частині розв’язано кровопролитний збройний конфлікт. Тож наш спільний обов’язок мудрими та виваженими, але водночас – рішучими і непоступливими діями повернути цей стан речей у конституційне поле, хоча для цього, можливо, знадобиться ще не рік і не два…
Відзначаючи це свято, ми повинні пам’ятати, що витоки свого конституційного мислення ми ведемо від видатних вітчизняних державотворців – Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Михайла Грушевського. Згадаймо й про незабутнього отамана Пилипа Орлика, котрий ще у 1710 році створив прообраз першої української конституції – «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького».
Нам є чим пишатися, ми маємо славну історію, продовженням якої є наша повсякденна праця, ратні і трудові здобутки в ім’я зміцнення і процвітання України.
Тож спільними зусиллями, розумінням цінностей демократичних ідей здобудемо вільну, заможну, відповідальну перед суспільством державу.
Бажаємо миру і щастя, духовної міцності, здоров’я, сили, великих трудових звершень та незламної віри в щасливе майбутнє України і нашого рідного степового краю.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

Шановні друзі!

Щиро вітаю вас із Днем державної служби.
Люди, які обирають державну службу, заслуговують на повагу, адже на їхніх плечах нелегка ноша відповідальності за добробут та майбутнє нашого народу.
Пам’ятайте, що довіра до влади починається з державного службовця, який має відігравати роль посередника між нею і народом. Вірю, що  ваша праця зміцнить нашу державу. Нехай ваші добрі справи сприяють соціально-економічному та культурному розвитку Кіровоградщини та розв’язанню повсякденних проблем.
Зичу усім вам міцного здоров’я, миру, добробуту та нових здобутків.

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

* * *

Шановні державні службовці!

Прийміть щирі вітання з нагоди вашого професійного свята – Дня державної служби. Нехай ваша праця на благо нашої держави зміцнює її та створює усі умови для побудови громадянського суспільства. Висловлюємо вам велику вдячність за те, що ви стоїте на захисті державних інтересів України, адже саме через вашу діяльність ми будуємо сучасну незалежну європейську державу.
Тож бажаємо вам на все життя міцного здоров’я, безмежного щастя, родинного тепла, добробуту, невичерпної енергії, оптимізму і, звичайно ж, - мирного неба над головою.
Нехай ваші добрі справи та починання неодмінно увінчаються успіхами.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

Дорогі юнаки та дівчата Петрівщини!

Районна державна адміністрація та ра-йонна рада вітають вас зі святом – Днем молоді!
Районні органи влади знають проблеми молоді і вважають пріоритетним напрямком своєї діяльності реалізацію державної молодіжної політики в інтересах повноцінного соціального розвитку особистості.
Молодість – фундамент всього майбутнього життя, тому важливо використовувати всі переваги цієї прекрасної пори: учіться, працюйте над собою, досягайте успіхів, кохайте, дерзайте і обов’язково перемагайте! Любіть свою країну, будьте справедливими та впевненими у своїх силах.

Сучасні і освічені, ви – сьогодення нашого краю і його майбутнє. Ваша невичерпна енергія і завзяття, оптимізм і наполегливість знаходять втілення у бізнесі та виробництві, в науці, спорті, мистецтві, громадській та політичній діяльності. Сьогодні, як ніколи, нашій країні потрібні ваші успіхи, ваш оптимізм, віра в майбутнє і прагнення до кращого. Потрібні саме ті якості, які властиві молодості і молодим.
З нагоди свята бажаємо усім молодим міцного здоров’я, успіхів у навчанні і роботі, творчої енергії, незалежних думок та сил, щоб втілити в життя все, до чого ви прагнете.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

 

Вже 20 років Україна має Конституцію, яка повинна стати головним орієнтиром при розробці і ухваленні всіх законів, регулювати всі сфери життєдіяльності держави. Так це чи ні, - про це поговоримо пізніше, а зараз згадаємо, як, за яких умов вона приймалася, як відбувалося обговорення основних її положень.
П’ятий рік існування незалежної України визначався глибокою економічною кризою, падінням життєвого рівня громадян, соціальними потрясіннями. Україна - єдина з колишніх союзних республік ще не мала Конституції, хоча конституційний процес проходив дуже активно: різні політичні сили пропонували суспільству свої проекти, філософія яких часто була абсолютно протилежною одна одній. Конституційна комісія України 11 березня 1996 року схвалила проект Конституції України, який був опублікований в центральних ЗМІ, а 6 та 9 квітня і в «Трудовій славі». Розпочалося його обговорення, зокрема й на сторінках районки.

Сергій ЗавалійОдним з критеріїв діяльності нинішньої районної влади – районної державної адміністрації, районної ради та її депутатського корпусу – є їх прозорість, відкритість і зрозумілість для жителів району. В цьому контексті – й регулярне інформування про свою роботу голови райдержадміністрації Сергія Завалія у форматі інтерв’ю з журналістами районних ЗМІ. Чергове спілкування з ним відбулося незадовго до одного з найголовніших державних свят – Дня Конституції України. Основні тези цієї розмови й пропонуємо вашій увазі. Крім того, ще раз нагадуємо: якщо будь-хто з жителів Петрівщини хоче звернутися до керівника району з якимось питанням – він може зробити це з допомогою телефону «гарячої лінії» - 9-63-01 або за одним з телефонів редакції, вказаних на четвертій сторінці газети.

Велике лихо спіткало нашу родину: передчасно пішов з життя наш дорогий чоловік, батько, дідусь Сахненко Олексій Михайлович. Хочеться адресувати слова щирої вдячності усім, хто розділив наше горе, підтримавши нас у скрутну хвилину, допоміг організувати скорботну церемонію прощання і поховання. Зокрема, наш доземний уклін кумам: Кузнєцовим, Давидовським, Гутнікам, Максимовим, дякуємо також сусідам Козловським, Н.І.Костенко, О.М.Глущенко, колегам покійного по роботі в сільській раді та в ПСП «Зарічний», колегам-працівницям приватного торговельного закладу, начальнику фінуправління райдержадміністрації Г.Т.Овдій, керівнику апарату райдержадміністрації О.О.Сємєховій, голові районної організації ветеранів О.В.Гіюку, М.М.Кривенкові, Л.П.Шевченко, М.Ф.Посвистаку, В.Б.Копейкові, друзям Д.В. та Т.Г. Гончарукам, Н.Г.Педан, приватним підприємцям села Новий Стародуб, усім іншим приятелям., друзям і знайомим, які разом з нами розділили наше горе.
Хай Бог береже вас, дорогі земляки.

З повагою дружина, донька, зять та онучка покійного.

С.Завалій та Т.Сакара висловлюють теплі побажання О.ПрокопцюЙого охороняють люди в білих халатах, чия професія вважається найближчою до Бога.
Нещодавно з приводу їхнього професійного свята в залі засідань районної ради пройшов урочистий захід.
Голова райдержадміністрації Сергій Завалій, вітаючи присутніх, нагадав, що галузь охорони здоров’я завжди була пріоритетною для районної влади, яка і надалі буде її підтримувати, реалізуючи ряд проектів щодо поліпшення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, умов праці медичних працівників і перебування на лікуванні хворих.
-Ми пам’ятаємо про обі-цянки і виконуємо їх, – запевнив очільник району.
-Ви робите все можливе, щоб врятувати комусь життя, поліпшити здоров’я, – продовжила вітальну промову голова районної ради Тамара Сакара. - І вдень, і вно-чі, за будь-якої погоди, ви виконуєте свій обов’язок, робите це з любов’ю і чуйністю, розуміючи, що іноді просте щире слово діє краще, ніж ліки. А найбільшою нагородою для вас є слова вдячності від людей.

хвилина мовчанняПетрівщина, як і вся Україна, 22 червня відзначила День скорботи і вшанування пам’яті. З цього приводу в усіх територіальних громадах пройшли відповідні заходи, в Петровому відбулося покладання квітів до меморіалу загиблих воїнів, в якому взяли участь працівники райдержадміністрації та районної ради, їхніх структурних підрозділів, представники громадськості селища.
Голова райдержадміністрації С.Завалій, звертаючись до присутніх, нагадав, що 75 років тому на нашу землю прийшла війна, яка забрала мільйони життів - як воїнів, так і мирних жителів. Сьогодні ми зовсім не так, як ще два-три роки тому, сприймаємо слово «війна», бо вона стала реальністю нашого життя. Тож ми пам’ятаємо і тих, хто загинув у війні з гітлеризмом, і захисників Батьківщини, які сьогодні воюють і гинуть на Донбасі.
-Тож дай нам, Боже, мудрості, щоб прийшов мир. Пам’ятаючи подвиг наших дідів, слід щодня доводити, що ми достойні їхньої світлої пам’яті, збережемо країну, яку вони захищали від фашистської навали, – сказав він.

захід до Міжнародного Дня Сім’їУ травні працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області на базі Макіївського професійного училища соціальної реабілітації в смт. Балахівка, Петрівського району, Кіровоградської області, за участю вихованців училища проведено захід до Міжнародного Дня Сім’ї. Дітям розповідалося та було продемонстровано повчальні фільми «Поговоримо про сім’ю», «Сім’я та її роль в сучасному світі» про одну з найбільших цінностей людини - любов. Саме в ній відкривається людська особистість, радість применшення себе заради того, кого кохаєш, радість продовження себе.
Дуже хотілося б, щоб цей день завжди залишався особливим святом, адже жодна нація, жодне цивілізоване суспільство не обходилися і не зможуть обійтися без сім’ї. Сім’я – це основа основ і для кожної людини і для кожної держави. В нашій державі теж споконвічно складалися традиції, спрямовані на зміцнення сімейних, родинних зв’язків, відповідальності за виховання дітей, поваги до батьків та до жінки-матері. Адже буде жити сім’я – буде жити й процвітати Україна!
Нехай у кожній оселі панують взаєморозуміння між батьками і дітьми, мир, добробут, спокій та злагода!

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області

Рекомендації  по виявленню ранніх ознак вживання психоактивних речовин серед молоді

Залежність від наркотиків - це захворювання, що виникає у разі систематичного вживання речовин, що включені до списку наркотиків, та проявляється психічною та фізичною залежністю від них. В останнє десятиріччя спостерігається швидке зростання психічних та поведінкових розладів, внаслідок вживання наркотичних речовин та їх змоложування. В коло споживачів психоактивних речовин втягується досить відчутна кількість молоді та дітей. Саме молодь та діти, як правило, вперше вживають психоактивні речовини, тому дуже важливо вміти помічати та розрізняти ранні ознаки вживання наркотиків, коли проблема ще не набула хронічного характеру і значно легше піддається корекції.

Амброзія - небезпечна рослина, карантинний бур’ян нашої місцевості. Батьківщина амброзії-Північна Америка. Вперше на території України цей вид бур’яну було виявлено у 1914 р. у Дніпропетровській області. На даний час амброзія поширена по всій території України.
Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості (80-100 тис. шт. на одній рослині) і може зберігати свою життєздатність 40 років. Коренева система бур’яну досягає 4 метрів. Амброзія полинолиста поглинає вдвічі більше вологи, ніж культурні рослини, чим спричиняє значне усихання та збіднення грунту. Амброзія здатна виділяти хімічні сполуки, які пригнічують проростання таких культур, як кукурудза та соняшник.
Основний засіб боротьби з амброзією - це у кожному разі не слід допускати до її квітування, бо поширюється вона за рахунок насіння. Доцільно виривати її з коренем. Скошування не допоможе, бо коли залишаться хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться й обов’язково заквітують. Серед заходів-захисту сільськогосподарських культур важливими є агротехнічні, а саме дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпо-сівний обробітки грунту, вчасний догляд за посівами.
Проблема амброзії досить актуальна і при реалізації сільськогосподарських культур, які засмічені амброзією. При експорті більшість країн вимагають повну відсутність насіння амброзії в продукті. Цього складно досягти, бо в багатьох підприємствах доходить до 1 тис. насінин у кілограмі зерна. Засмічена продукція підлягає очищенню. Процес очищення є дуже складним, оскільки потребує спеці-ального обладнання. Таке обладнання є на єдиному в районі сертифікованому Рядівському елеваторі. Тож давайте боротися з глобальною проблемою амброзії разом!

С.М.Сидоренко, директор Рядівського елеватора

Вишні відмінно підходять для домашніх заготовок на зиму. Прості рецепти для консервації, приємний смак і колір, густе варення нікого не залишить байдужим до цього плоду. Крім того, в плодах вишні містяться різні кислоти (молочна, янтарна, яблучна, лимонна, шікімова, хінна ...) пектинові речовини, вітамін С. 
Пектинові речовини, що містяться в плодах вишні, надають консервованому варенню, повидлу, джему густоту та желеподібну консистенцію. А кількістю доданого цукру можна регулювати солодкість цієї смачної домашньої заготовки на зиму.

Відділ культури і туризму Петрівської районної державної адміністрації повідомляє, що триває конкурс на посади:

- директора Петрівського районного музею історії;

- директора Петрівського районного будинку культури;

- директора Петрівської центральної районної бібліотеки;

- директора Петрівської районної дитячої бібліотеки;

Кваліфікаційні вимоги до кандидатів:
- громадянство України, 
- вільне володіння державною мовою, 
- вища освіта відповідного спрямування, 
- стаж роботи на керівних посадах у сфері культури не менше трьох років, здатність за своїми діловими і моральними якостями освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки.