Сергій ЗавалійОдним з критеріїв діяльності нинішньої районної влади – районної державної адміністрації, районної ради та її депутатського корпусу – є їх прозорість, відкритість і зрозумілість для жителів району. В цьому контексті – й регулярне інформування про свою роботу голови райдержадміністрації Сергія Завалія у форматі інтерв’ю з журналістами районних ЗМІ. Чергове спілкування з ним відбулося незадовго до одного з найголовніших державних свят – Дня Конституції України. Основні тези цієї розмови й пропонуємо вашій увазі. Крім того, ще раз нагадуємо: якщо будь-хто з жителів Петрівщини хоче звернутися до керівника району з якимось питанням – він може зробити це з допомогою телефону «гарячої лінії» - 9-63-01 або за одним з телефонів редакції, вказаних на четвертій сторінці газети.

- Сергію Володимировичу, на нещодавній оперативній нараді одним з головних питань розгляду значилося питання стану виконання Програми со-ціального і економічного розвитку району в першому півріччі 2016 року. Цим планом передбачено величезний об’єм робіт по ремонту соціальних об’єктів, об’єктів культури, медицини, освіти практично в кожному населеному пункті району. Реа-лізація Програми має ви-рішити цілий ряд актуальних проблем. Та найбільш помітною є проблема, яка хвилює кожного з нас – це стан наших доріг. Про це всі знають, багато говорять, але ситуація залишається майже катастрофічною, не дивлячись на те, що дорожня служба щось та й робить.
На згадку приходить початок ремонтних робіт мосту через Інгулець в Петровому: чого тут тільки не було - і - Сергію Володимировичу, на нещодавній оперативній нараді одним з головних питань розгляду значилося питання стану виконання Програми со-ціального і економічного розвитку району в першому півріччі 2016 року. Цим планом передбачено величезний об’єм робіт по ремонту соціальних об’єктів, об’єктів культури, медицини, освіти практично в кожному населеному пункті району. Реа-лізація Програми має ви-рішити цілий ряд актуальних проблем. Та найбільш помітною є проблема, яка хвилює кожного з нас – це стан наших доріг. Про це всі знають, багато говорять, але ситуація залишається майже катастрофічною, не дивлячись на те, що дорожня служба щось та й робить.
На згадку приходить початок ремонтних робіт мосту через Інгулець в Петровому: чого тут тільки не було - відсутність документації, і бюрократична тяганина, і відсутність коштів, і нерозуміння необхідності кооперації витрат.
Люди дещо скептично сприйняли запевнення, коли влада пообіцяла полагодити такий важливий і складний об’єкт. Проте сьогодні міст уже є, і, разом з набережною та парком, він став однією з окрас району. А які роботи ще залишилося завершити по мосту?
- Дійсно, коли ми тільки розпочинали ремонт мосту, мало хто вірив, що цей проект буде зреалізовано. А зараз ви бачите, що основні роботи на цьому об”єкті вже закінчені. На завершальному етапі буде проведена перевірка замовником виконаних робіт відповідно до проектно-кошторисної документації, із залученням спе-ціалістів по здійсненню технічного нагляду за процесом будівництва.
Хочу зазначити, що ми обі-цяємо тільки те, що реально можемо зробити. А те, що обіцяємо – обов’язково виконуємо.
- Погоджуюся з Вами, що важливість належного стану мосту важко переоцінити, адже він з’єднує не тільки частини селища, а й району,більше того - є сполучною ланкою між областями. Але і дороги – це транспортні артерії, які побудовані ще за радянських часів і вже вичерпали свій ресурс, тож потребують значного відновлення. Що здійснено зараз і що заплановано цьогоріч в плані ремонту доріг?
- На жаль, стан доріг у нашому районі справді катастрофічний. Та все ж на сьогодні ми таки встигли дещо зробити і маємо досить значні плани по збільшенню обсягу робіт в напрямку ремонту доріг.
Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні почергово. У нас в районі є дороги загального користування місцевого значення, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг Кіровоградської області. Це такі дороги, як Т-12-15 Глинськ – Олександрія – Петрове (олександрійський і криворізький напрямок) і дорога Т-12-10 Устинівка – Долинське – Петрове – Жовті Води (кіровоградський і жовтоводський напрямок), які мають фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету та ремонтуватися силами нашого райавтодору, або на деяких відрізках залучати інші підрядні організації.
Великий обсяг робіт на сьогодні здійснено на автошляху Олександрія – Петрове, і наразі розпочалися ремонтні роботи у луганському напрямку. Погодні умови не давали проводити роботи так швидко, як хотілося, але я впевнений, що в цьому році ми закриємо питання аварійної дороги в напрямку Кривого Рогу через Луганку. Також, ми прикладемо всі зусилля, щоб поремонтувати і жовтоводський напрямок, і кіровоградський. Ми відремонтували міст через Інгулець, зробимо й дорогу на Луганку і в’їзди в Петрове.
Хочу поділитися гарною новиною – нещодавно за сприяння народного депутата України Анатолія Кузьменка Петрівський район отримав цільову субвенцію на соціально-економічний розвиток – саме на проведення капітального ремонту ділянки траси Т-12-15 на в’їзді в селище Петрове. Кожний водій прекрасно знає цю жахливу ділянку, по якій просто неможливо рухатися, тож тепер ми повністю капітально відремонтуємо частину дорожнього покриття протяжністю близько 700 м. Тобто тут зробимо не ямковий ремонт, а буде заново покладено нове, якісне покриття. Також по селищу буде здійснено і поточний ямковий ремонт дороги аж до знака на с.Луганку – на все це Анатолій Іванович Кузьменко буквально «вибив» кошти для нашого району, і сума не маленька, а саме - 4 млн.грн. Ми обов’язково отримаємо ці кошти і на трасі Т-12-15, що проходить через смт Петрове, закриємо питання аварійних ділянок.
Якщо говорити про дороги, які знаходяться у підпорядкуванні сільських та селищних рад – місцеві автошляхи, то тут теж є що сказати. У 2016 році по сільських та селищних радах заплановано виконання робіт (поточних ремонтів доріг) на загальну суму 660,86 тис.грн, освоєно 244, 806 тис.грн. Ці ремонти вже зроблено в с.Йосипівці (вул. Шкільна), смт Петроому (вул.Чумацька). Заплановано поточні ремонти у другому півріччі по селах Зеленому, Новому Стародубі, Йосипівці, Олександрівці, Богданівці. Також заплановано виконати капітальний ремонт дороги сполученням с.Зелене – м.Жовті Води і по вулицях Зеленого та Йосипівки – з виходом на Т-12-10. Замовлено Петрівською селищною радою виготовлення проектно-кошторисної документації на виконання капітального ремонту дороги по вул.. О.Лисенка в смт Петровому.
- Навесні багато роботи здійснено, зокрема і «толокою», по санітарній очистці лісосмуг та наведення порядку на узбіччях. Чи продовжилася ця робота і далі?
- Питання благоустрою і, зокрема, прибирання лісосмуг – це питання не одного дня чи одного тижня і не разові акції. Благоустроєм і підтриманням чистоти й порядку потрібно займатися постійно і системно. Ми справді «толокою» навесні досить багато впорядкували придорожніх смуг, а далі цю роботу продовжили і працівники сільськогосподарських підприємств. Є домовленості, що придорожні лісо-смуги біля полів, що знаходяться в користуванні того чи іншого сільгоспвиробника, будуть ними ж і впорядковані. Користуючись нагодою, хочу подякувати тим господарствам, які відгукнулися та взяли активну участь у розчистці лісосмуг від порослі – ТОВ «А/ф Овен», ТОВ «Чечеліївське», ПСП «Зарічне», ПП «Дружба», СФГ «Малина», ТОВ «А/Ф П’ятихатська». А всім іншим підприємствам, яких ми просили долучитися до цієї роботи, але які, з різних причин, цього не зробили – хотів би сказати наступне. Працюємо в районі разом, і гадаю, що це правильно – кожен має зробити свій внесок у розбудову району, вирішення соціальних питань і питань благоустрою.
Всім знайомий вислів: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Його можна застосувати і в нашій темі розмови. Думаю, що встановлення спеціальних знаків в межах населених пунктів на кшталт «Дякуємо за чисті узбіччя», що належать до компетенції сільських та селищних рад, допоможе достукатися до свідомості всіх учасників дорожнього руху. З приводу доріг, що перебувають на балансі Служби автомобільних доріг Кіровоградської області, - планую особисто зустрітися з керівником цієї служби Сергієм Поліщуком та порушити питання встановлення дорожніх знаків, у тому числі і спеціальних, та, після проведення поточних та капітальних ремонтів, - дорожньої розмітки.
- У 2016 році заплановано залучення інвестицій з Фонду регіонального розвитку в розмірі близько 5 млн грн. Це більше, ніж у минулому, 2015 році. На які знакові об’єкти вони будуть використані?
- Справді, якщо порівнювати з минулими роками, то в 2015 році з Фонду регіонального розвитку було залучено на 1,5 млн.грн менше, ніж планується в поточному році, а в 2014 році з Фонду район взагалі не отримав жодної копійки. У 2016 році плануємо реалізувати наступні інвестиційні проекти за рахунок коштів державного бюджету та співфінансування з місцевого бюджету в загальній сумі 9 млн.грн, у тому числі на:
- капітальний ремонт теплосистеми Петрівського НВК – 1,3 млн.грн;
- капітальний ремонт віконних прорізів (заміну) по Луганській ЗШ І-ІІІ ст.. – 1,4 млн.грн;
- капітальний ремонт (заміну віконних блоків, вхідної групи) інфекційного корпусу Петрівської ЦРЛ – 771 тис.грн;
- капітальний ремонт (заміну віконних блоків, вхідної групи) головного корпусу Петрівської ЦРЛ – 1,4 млн.грн.
Сюди ми додамо ще один об’єкт, про який говорили раніше – це капітальний ремонт ділянки дороги Т-12-15 Глинськ – Олександрія – Петрове – межа області – на суму 4,1 млн.грн.
- Ви назвали найбільш соціально значимі об’єкти для району, разом з тим, на кожній території є безліч інших, теж важливих со-ціальних об’єктів, які потребують уваги. Хотілося б дізнатись про них.
- У кожній територіальній громаді реалізується дійсно багато проектів. Деякі з них уже завершені, деякі знаходяться в стані реалізації. Коротко ознайомлю читачів зі станом реалізації інвести-ційних проектів та соціальних заходів по галузях у 2016 році.
Отже, по галузі «Охорона здоров’я» (всього заплановано на суму 1451,044 тис.грн):
- виконано
- поточний ремонт перев’язувального кабінету по-ліклінічного відділення Петрівської ЦРЛ (13,0 тис.грн);
- придбане медичне обладнання (мікроскоп, фотометр, центрифуга, електрокардіо-граф на суму 69,1 тис.грн);
- завершено реконструкцію водопровідної системи головного корпусу Петрівської ЦРЛ (придбано та встановлено насос на суму 16,464 тис.грн;
- замінено газові опалювальні котли Петрівської ЦРЛ (143, 5 тис.грн)
в стані реалізації
– реконструкція каналізаційної системи полік-лінічного відділення Петрівської ЦРЛ (виконано на суму 3,6 тис.грн, заплановано всього 239,1 тис.грн);
- облаштування кімнати для зберігання і видачі наркотичних засобів КЗ «Пет-рівський районий центр первинної медико-санітарної допомоги» (виконано на суму 20,0 тис.грн, заплановано всього 30,0 тис.грн);
- покращення матеріально-технічної бази Зеленської лікарської амбулаторії (виконано на суму 75,0 тис.грн, заплановано – 90,0 тис.грн);
заплановано
- капітальний ремонт рентгенологічного кабінету Петрівської ЦРЛ (заплановано 190,0 тис.грн);
- поточний ремонт цокольного поверху головного корпусу Петрівської ЦРЛ (за-плановано 100,0 тис.грн);
- ремонт покрівлі та реконструкція внутрішньої і зовнішньої каналізаційної системи Іскрівської лікарської амбулаторії (заплановано відповідно 45,0 тис.грн і 350,0 тис.грн);
По галузі «Культура» (всього заплановано на суму 1 254,0 тис.грн):
виконано
- придбання сценічних костюмів аматорському хоровому колективу районного Будинку культури (виконано на суму 140,630 тис.грн, заплановано 170,0 тис.грн);
в стані реалізації:
- капітальний ремонт покрівлі та стелі будівлі Петрівської музичної школи;
- реконструкція покрівлі Петрівського районного Будинку культури;
заплановано:
- поточний ремонт фасаду районного музею історії.
По галузі «Соціальний захист і соціальне забезпечення» (заплановано всього на суму 609,0 тис.грн):
виконано: капітальний ремонт приміщення адмінбудівлі територіального центру соціального обслуговування (виконано на суму 467,843 тис.грн, заплановано 600,0 тис.грн);
заплановано:
- поточний ремонт будівлі ради районної організації ветеранів України.
Назву ще декілька важливих соціальних заходів, деякі з них вже виконані, деякі ще знаходяться в стадії виконання:
- придбання комплексу обладнання для дитячого спортивного майданчика Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів (77,686 тис.грн субвенція Ганнівської сільської ради);
- енергозберігаючі заходи в школі с.Новий Стародуб – капітальний ремонт заміна вікон (262,804 тис.грн - мікропроект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» - завершені роботи);
- інноваційні енергоефективні заходи в лікарській амбулаторії с.Іскрівка – капітальний ремонт системи опалення і встановлення піролізного котла (305,498 тис.грн - мікропроект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» - майже завершені роботи);
- упорядкування прибудинкової території біля буд. № 4, 5, 6 по вул. Літвінова в смт Петровому (140,0 тис.грн грантові кошти в рамках соціального проекту «Місто – нашими руками»);
- капітальний ремонт приміщення Зеленського ДНЗ (100,0 тис.грн грантові кошти в рамках соціального проекту «Місто – нашими руками»);
- реконструкція каналізаційних мереж та споруд багатоквартирного будинку по пров.Кошового, 1б в смт Петровому (заплановано 100,0 тис.грн);
- ремонт фасадної частини із заміною плитки Свято-Покровської церкви в смт Петровому (заплановано 240,0 тис.грн спонсорських коштів);
- завершення робіт по розвитку ефірного радіомовлення в районі (100,0 тис.грн).
До всього перерахованого не ввійшло ще ряд заходів із соціально-економічного розвитку сільських та селищних рад району, що включають в себе і вуличне освітлення, і ремонти в дитячих садках, облаштування ігрових майданчиків, будівництво гідротехнічної споруди, розбиття парку тощо.
- Сергію Володимировичу, гадаю Ви погодитесь з думкою, що багато добрих справ можна було зробити в плані соціально-економічного розвитку як нашого району, так і України в цілому, якби не війна, яка триває більше двох років. Що робить район в плані допомоги підшефним військовим частинам?
- Хочу зазначити, що, як і раніше, ми продовжуємо піклуватися про наших воїнів, учасників АТО - демобілізованих, так і про тих, хто перебуває на Сході країни. Зараз одним із завдань, яке здійснює районна державна адміністрація – є допомога підшефним військовим частинам – 17 баталь-йону територіальної оборони та військовій частині, яка знаходиться в с.Богданівка Знам’янського району Кіровоградської області. Ми маємо прикласти максимум зусиль, аби швидко і результативно вирішувати усі нагальні питання наших захисників.
- Нарешті в Україну за-вітало справжнє літо, настала сприятлива пора для проведення всіляких ремонтних робіт, тож побажаємо успіху всім, хто їх буде проводити.
А для дітей - це, перед-усім, пора канікул. Як триває їх оздоровлення? Яка це сума для бюджету, чи є якісь новації, родзинки в організації різних форм дитячого відпочинку?
- У 2016 році на проведення оздоровчої кампанії за-плановано використати 551,8 тис.грн та охопити оздоровленням і відпочинком 1814 дітей віком від 6 до 17 років. З 30 травня 2016 року на базі 14 ЗНЗ району працювали пришкільні табори відпочинку з денним перебуванням, де відпочило більше 1000 учнів. Для них були розроблені цікаві програми з різних напрямків – природоохоронні, спортивно-масові, еколого-натуралістичні. Діти мали змогу взяти участь у заняттях літніх шкіл для обдарованих. Родзинкою цьогорічного відпочинку у таборах денного перебування стало функціонування іноземних мовних груп у 13 ЗНЗ, де учні вдосконалювали свої комунікативні навички з англійської мови.
Діти з Петрівського району мають змогу відпочивати та оздоровлюватись і в стаціонарних таборах, таких як «Бригантина», «Жовтень», «Молода гвардія», Артек». Путівки придбаються за кошти районного бюджету та субвенцій сільських та селищних рад. Наразі на І оздоровчу зміну до табору «Бригантина» ми вже відправили 30 дітей, всього за літній період плануємо направити до стаціонарних таборів 789 дітей. Це переважно діти пільгових категорій.
- Серед питань соціального захисту є одне з головних - рівень заробітної плати працюючих, це і зароблена винагорода за їх працю, їх соціальний захист, захист їх родин і один із стимулюючих елементів щодо ставлення людини до роботи, яку вона виконує?
- Це одне із найважливіших питань, над яким працює районна влада, і вирішення якого, в більшості випадків, залежить від розуміння роботодавців. Розмір середньомісячної заробітної плати в районі, станом на 01.06.2016 року, складає 3063 грн. У галузі сільського господарства району за відпо-відний період розмір серед ньомісячної заробітної плати склав 3079 грн. Хочу зазначити, що в інших районах Кіровоградської області цей розмір на порядок вищий. Розмір заробітної плати – це, перш за все, дохід наших громадян, це можливість покращувати їхній економічний стан. По-друге – рівень заробітної плати – це податок з доходів фізичних осіб, за рахунок чого і формується районний бюджет, і саме за рахунок цих коштів робляться ремонти і в районній лікарні, в школах, ФАПах тощо. Тому вже неодноразово ми проводили засідання робочої групи та робочі наради з керівниками сільськогосподарських підприємств на тему підвищення рівня заробітних плат у галузі сільського господарства. Є керівники сільгосппідприємств, які розуміють важливість цього питання, а є й такі, до яких ми поки що не «достукались». Але я думаю, що ми повинні тут працювати в одному напрямку, адже наші громадяни мають отримувати достойну заробітну плату.

На завершення розмови хотів би нагадати, що нещодавно в Петровому, відбулася знакова подія - закладення наріжного каменю в фундамент храму Вознесіння Господнього. Я вважаю, що це і відновлення історичної справедливості, бо храм Вознесіння Господнього після революційних подій був знищений на попіл, ніхто не пам’ятає, де він і був, Миколаївська церква розібрана на будматеріали, одна з найстаріших - Свято-Покровська - була перетворена на склади комунальних служб. А закладення храму - це повернення до наших витоків, найвищими святинями яких була духовність, віра, надія, любов та мудрість наших пращурів.
Ця справді історична подія для району нам ніби підказує - настав час збирати каміння і будувати дорогу до храму. Потрібно гуртуватися всім разом, робити добрі справи для наших людей, створювати гарний фундамент для кращого життя наших дітей.
- І насамкінець: за кілька днів жителі Петрівщини, разом з усіма українцями, відзначатимуть велике державне свято – День Конституції України. Що б Ви хотіли побажати нашим землякам з його нагоди?
- Передусім, хочу нам усім побажати, щоб закінчилася нарешті війна на Сході. Вірю, що перемога неодмінно буде за нами, адже Правда і Справедливість зажди мають брати гору. А ще хочу побажати, щоб кожен з нас своєю щоденною працею, усвідомленням демократичних цінностей суспільства та усвідомленням себе невід’ємною часточкою великого українського народу невтомно працював на зміцнення суверенітету сильної, заможної, повноцінної держави. Ми – Європейський народ з багатою історією, а значить - маємо вписати чергову гідну сторінку в літопис героїчного життя української спільноти. Тож успіхів усім нам, миру, здоров’я та Божого благословення на шляху до правової демократичної, суверенної держави!

Спілкувався Олександр Дога.