Амброзія - небезпечна рослина, карантинний бур’ян нашої місцевості. Батьківщина амброзії-Північна Америка. Вперше на території України цей вид бур’яну було виявлено у 1914 р. у Дніпропетровській області. На даний час амброзія поширена по всій території України.
Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості (80-100 тис. шт. на одній рослині) і може зберігати свою життєздатність 40 років. Коренева система бур’яну досягає 4 метрів. Амброзія полинолиста поглинає вдвічі більше вологи, ніж культурні рослини, чим спричиняє значне усихання та збіднення грунту. Амброзія здатна виділяти хімічні сполуки, які пригнічують проростання таких культур, як кукурудза та соняшник.
Основний засіб боротьби з амброзією - це у кожному разі не слід допускати до її квітування, бо поширюється вона за рахунок насіння. Доцільно виривати її з коренем. Скошування не допоможе, бо коли залишаться хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться й обов’язково заквітують. Серед заходів-захисту сільськогосподарських культур важливими є агротехнічні, а саме дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпо-сівний обробітки грунту, вчасний догляд за посівами.
Проблема амброзії досить актуальна і при реалізації сільськогосподарських культур, які засмічені амброзією. При експорті більшість країн вимагають повну відсутність насіння амброзії в продукті. Цього складно досягти, бо в багатьох підприємствах доходить до 1 тис. насінин у кілограмі зерна. Засмічена продукція підлягає очищенню. Процес очищення є дуже складним, оскільки потребує спеці-ального обладнання. Таке обладнання є на єдиному в районі сертифікованому Рядівському елеваторі. Тож давайте боротися з глобальною проблемою амброзії разом!

С.М.Сидоренко, директор Рядівського елеватора