Рекомендації  по виявленню ранніх ознак вживання психоактивних речовин серед молоді

Залежність від наркотиків - це захворювання, що виникає у разі систематичного вживання речовин, що включені до списку наркотиків, та проявляється психічною та фізичною залежністю від них. В останнє десятиріччя спостерігається швидке зростання психічних та поведінкових розладів, внаслідок вживання наркотичних речовин та їх змоложування. В коло споживачів психоактивних речовин втягується досить відчутна кількість молоді та дітей. Саме молодь та діти, як правило, вперше вживають психоактивні речовини, тому дуже важливо вміти помічати та розрізняти ранні ознаки вживання наркотиків, коли проблема ще не набула хронічного характеру і значно легше піддається корекції.

Найпоширенішими наркотичними речовинами на Україні є:
• препарати коноплі (каннабіноїди)
• опіоїди (опіати)
• психостимулятори (амфетаміни).
Найчастіші шляхи вживания наркотичних речовин:
• паління (гашиш, маріхуана, анаша, героїн та ін.)
• внутрішньовенне введення наркотичних речовин (екстракт з макової соломки «ширка», героїн, ефедрон та ін.)
• вживання таблетованих форм (екстазі, первентин та ін.)
• вдихання (героїн, маріхуана, гашиш та ін.)
Ранні ознаки вживання психоактивних речовин можуть бути різними, в залежності від того, яку психоактивну речовину, в якій кількості та комбінації вживає молода людина. В залежності від того, в якому стані перебуває молода людина: (сп’яніння, вихід з нього або в перерві між прийомами наркотиків), ранні ознаки вживання наркотичних речовин можуть відрізнятися. Ці стани характеризуються наступними ознаками:
Сп’яніння після вживання каннабіноїдів (марихуана, гашиш або сленгові назви - «план», «драп», «травка», «дурь» та ін..).
Гостра токсикація внаслідок вживання канабіноїдів:
через 5-15 хв. після паління виникає відчуття піднесеного настрою та приливу сил, сильний голод і спрага. Психічний стан при сп’янінні коливається від немотивованої веселості, сміху, розгальмованості до тривоги, страху, агресивності. Зіниці у стані сп’яніння розширені, вони блищать, шкіра бліда, сухі губи. Відмічаються м’язові подригування, можуть виникати галюцинації. Закінчується сп’яніння тяжким сном, слабкістю, апатією.
В перервах між прийомами цих наркотичних засобів на перших етапах ніяких суттєвих змін у поведінці молодої людини не відмічається. Через декілька місяців (1 - 2 після регулярного (щоденного) вживання каннабіноїдів можуть виникнути такі ознаки: - псується або безпідставно змінюється настрій, безсилля змінюється дратівливістю, агресивністю, порушується сон (сонливість вдень), з’являється головний біль, озноб, пітливість шкіри тремор, підвищується артеріальний тиск.
Гостра інтоксикація внаслідок вживання опіоїдів (екстракт з макової соломки героїн та ін.):
Після прийому наркотику виникає ейфорія (підвищення настрою), приємне почуття комфорту та розслаблення, зіниці різко звужені, обличчя та шия червоніють, з’являєтеся зуд шкіри переважно обличчя. Під час сп’яніння молоді люди малорухомі, шукають усамітнення та спокою.
При необхідності молоді люди можуть легко приховувати усі ознаки сп’яніння, окрім різко звужених (розширених) зіниць.
При виході з стану опійного сп’яніння зіниці розширені, може виникнути нудота, блювота, біль у різних частинах тіла, підвищена температура тіла, зростання частоти серцевих скорочень, коливання артеріального тиску, безсоння, виділення з носу. Психічний стан характеризується дратівливістю, злостивістю, нестійкістю настрою.
Залежність від опіоїдів виникає дуже швидко, особливо при внутрішньовенному шляху введення. В зв’язку зі швидким виникненням залежності молода людина часто намагається піти з дому, незважаючи на заперечення близьких. Часто штучно провокує конфліктні ситуації, шоб скористатися ними і піти з дому.
Гостра інтоксикація внаслідок вживання психостимуляторів (амфетамінів - екстазі, первентин, ефедрон).
При цьому виді інтоксикації підвищується фізична активність, виникає ейфорія, почуття «невагомості», увага швидко відволікається, посилюється статевий потяг, з’являється відсутність бажання спати, розширюються зіниці, з’являється м’язовий тремор, обличчя бліде, артеріальний тиск підвищений.
Вихід з амфетамінової інтоксикації супроводжується безсиллям, болем у різних частинах тіла, тривалим важким сном, підвищеним апетитом, тахікардією, похмурим настроєм зі злостивістю і агресивністю. В перервах між вживанням наркотиків цієї групи поведінка молодої людини схожа на поведінку при вживанні опіоїдів.
Ранніми ознаками вживання психоактивних речовин, незалежно від їх виду, можуть бути наступні зміни у поведінці, характері та фізіології молодої людини:
• безпідставне зникнення з дому на досить тривалий час
• пропуски занять у навчальному закладі, зниження успішності в навчанні
• різкі зміни у поведінці (необгрунтована агресивність, злобність, замкнутість, зміна кола друзів, неохайність), що не були властивими раніше
• поява брехливості, відчуженості
• виникнення боргів
• зникнення цінних речей та грошей з дому, крадіжки .
• зникнення зацікавленості до навчання, праці, захоплень, телебачення
• зникнення з дому або поява у молодої людини таких хімічних речовин, як оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон та інші розчинники; флакони з невідомими рідинами
• знаходження у молоді шприців, голок, гумових жгутів, таблеток, наркотичних речовин, целофанових пакетів, клею
• поява у лексиконі нових жаргонних слів: «баян», «машина» - шприц, «колеса» - таблетки; «драп», «план», «дурь», «ширка» - назви наркотичних речовин; та ін.
• наявність слідів від ін’єкцій у будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі
• розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон вдень, важке пробудження та засинання, тяжкий сон)
• розлади апетиту (різке підвищення апетиту або відсутність, прийом значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги)
• коливання розміру зіниць (зіниці різко розширені або звужені до булавкової головки) та кольору шкіри (різко бліда, сірувата).
Наявність однієї або декількох з вищевказаних ознак не дає підстав для ствердження того, що молода людина вживає психоактивні речовини, однак це повинно спонукати ви-кладачів та вихователів навчальних установ рекомендувати молодій людині та близьким їй людям звернутись за консультацією до фахівців-наркологів.

Юрій Беліченко, лікар-нарколог, вища кваліфікаційна категорія Петрівська ЦРЛ.