Вишні відмінно підходять для домашніх заготовок на зиму. Прості рецепти для консервації, приємний смак і колір, густе варення нікого не залишить байдужим до цього плоду. Крім того, в плодах вишні містяться різні кислоти (молочна, янтарна, яблучна, лимонна, шікімова, хінна ...) пектинові речовини, вітамін С. 
Пектинові речовини, що містяться в плодах вишні, надають консервованому варенню, повидлу, джему густоту та желеподібну консистенцію. А кількістю доданого цукру можна регулювати солодкість цієї смачної домашньої заготовки на зиму.

Вишні у власному соці 

Добре промиту вишню покласти в сталеву або емальовану каструлю. На 4 кг ягід взяти 1 кг цукру і пересипати ягоди. Необхідно залишити на 10 годин для виділення соку. У банки розкласти плоди, розлити рідину і стерилізувати 10 хвилин півлітрові банки. Ягоди повинні залишатися цілими. 

Варення з вишні без кісточок 

Вишні (без кісточок) засипати цукром на свій смак. Залишити на 5 годин. Сік, який виділитися, злити, закип’ятити, всипати ягоди і проварити. Проваривши 10 хвилин, залишити настоюватися на 6 годин. Потім проварити ще раз. Готувати в кілька прийомів. Тоді добре просочаться вишні і вийде варення високої якості. 

Варення з кісточками 

Вишень беремо кілограм, промиваємо, наколюємо. З півлітри води і 1,3 кг цукру зварити сироп і залити підготовлені плоди. Нехай постоїть 3 години. Потім прокип’ятити 5 хвилин. Дати постояти 3 години. І так повторити кілька разів. На 3 - 4 раз закатати. 
Якщо варити в два прийоми, то на цю кількість цукру брати половину води. 

Солодка вишня для вареників

З промитих вишень вийняти кісточки і додати 600 г цукру. Коли пройде 12 годин, суміш розфасувати по банках, розділяючи рівномірно рідину. Стерилізувати 15 хвилин (півлітрові - 10) і закатати. 

Вишня натуральна для вареників, киселів, компотів. 

Плоди промити, відцідити, обсушити. Розкласти по літрових стерилізованих банках, залити водою. Слідкуйте, щоб вміст не був вище плічок, адже при нагріванні у вас воно почне підніматися. У каструлю або миску простелити на дно тканину, рушник, поставити заготовку і залити воду. Отримаєте водяну баню. Доведіть до кипіння, трохи прикрутіть вогонь. Стерилізувати 20 хвилин, закрутити.