25 років тому було започатковано пісенний фестиваль «Калиновий спів». Талановиті сини і доньки українського народу збираються разом, щоб квітчати калину, продовжуючи традиції вокально-хорового виконавства.

Фестиваль несе у собі козацький дух, що зародився багато століть тому у думах та легендах і продовжує своє життя в кожній степовій мелодії, у кожному пісенному рядку. Тому «Калиновий спів» шанований в Україні, тому на нього так чекають аматори-степовики.

Побажаємо цьому чудовому святу багато щедрих на успіхи та здобутки творчих років! Нехай примножується його мистецька скарбниця, хай розлітаються світом, неначе птахи, калинові дивоспіви!

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

працівники управління соціального захисту населення РДАПетрівщина активно долучилася до відзначення Дня вишиванки, надзвичайно багато людей їх одягли в цей день замість буденного одягу.

Біля приміщення районної ради пройшов флеш-моб - загальне фотографування працівників апаратів районних органів влади та жителів райцентру, які відгукнулися на заклик взяти участь у цьому заході.

Як зазначили очільник району Сергій Завалій та Тамара Сакара, вітаючи учасників свята: вишиванка - це душа народу, відображення генетичного коду нації, символ її відродження. Тож побажали, аби доля кожного розквітала, як чудова українська вишиванка. Подібні флеш-моби пройшли також в загальноосвітніх навчальних закладах району.

учасники флеш-мобу учні Петрівського НВК

На знімках: працівники управління соціального захисту населення РДА, учасники флеш-мобу, який пройшов на центральній площі та учні Петрівського НВК.

Важко знайти мешканця багатоповерхівки, який би був повністю задоволений роботою свого житлово-комунального підприємства. Не покращилась якість послуг і після того, коли їх ціна значно зросла. Альтернативою комунгоспам та ЖКГ мали б стати ОСББ, які вже діють у декількох містах країн, але за час їх діяльності теж зявилися як позитивні, так і негативні обставини. Мабуть, тому жителі і не поспішають створювати обєднання співвласників багатоповерхівок. Про те, яким чином вже найближчим часом мають вирішитися ці проблеми, ми зясовуємо у головного спціаліста відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Петрівської РДА Ірини Шаповал.

отець Михайло роз’яснює суть деяких заповідей БожихРодинне вогнище

Сім’я - основний елемент суспільства, вона була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки їй міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!

У всі часи по ставленню держави до сім’ї, а значить - по становищу сім’ї в суспільстві - судили про рівень розвитку країни.

Минулого тижня в дитячій музичній школі відбулися заходи, присвячені «Дню сім’ї». В приміщенні громадської організації «Молода Петрівщина» пройшло засідання за круглим столом, організоване управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації, координатором якого виступила заступник начальника УПСЗН Світлана Попіль. Актуальною стала тема: «Сімейне духовне спілкування батьків і дітей та підготовка молоді до створення здорової сім’ї». В обговоренні взяли участь: заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета та заступник голови районної ради Анто-ніна Іванова, які привітали усіх присутніх з травневими святами, побажали миру, злагоди, здоров’я; а далі слова попросив настоятель церкви «Вознесіння Господнього» Михайло Царук, котрий нагадав, що благословення на створення сім’ї люди отримали ще в раю, що головою церкви є Ісус Христос, тому і в сім’ї чоловік мусить взяти  на себе всю відповідальність. Обручка є символом вірності, таїнству вінчання передували заручини, де молодята мали право ще трохи подумати над своїм рішенням, але ні в якому разі ще не жити разом. Сім’я повинна бути повною, де є тато і мама, щоб дітки не були обділені батьківською увагою. Коли створюється родина, до неї входять чужі між собою люди, з різними характерами, звичками, устоями, а потім, живучи разом, мають чимось жертвувати заради примирення. Як говорив Таїсій Афонський: «Якщо в мішок покласти камінці нерівної форми і довго їх крутити, стукати, кидати, то в результаті дістанемо камінці однакової форми, які прилягають один до одного». Сім’я - це мама, тато і нас семеро, якщо в родині є вже двоє діточок, то в каструльці завжди знайдеться щось і для третьої дитини.

З метою попередження крадіжок електрообладнання, несанкціонованого доступу до електричних опор та трансформаторної оливи на об’єктах електричних мереж ПАТ «Кіровоградобленерго» просимо повідомляти про підозрілих осіб, які знаходяться або здійснюють діяльність в безпосередній близькості від об’єктів електричних мереж, у першу чергу, трансформаторних підстанцій чи електроопор за номерами  телефонів:

Петрівський РЕМ: 05237 9-79-39; 05237 9-74-91;

оперативний черговий дирекції з питань безпеки ПАТ «Кіровоградобленерго»: (067) 520-40-79 (цілодобово), телефон довіри: 0522 35-82-06 (цілодобово, автовідповідач);

Петрівське відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області: 05237 9-71-02 (черговий), 102.

Автономер, марка, колір автомобіля, на якому приїхали особи, опис їхньої зовнішності, інша інформація про них – все це може суттєво посприяти затриманню зловмисників.

Відділ економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Петрівський РЕМ ПАТ «Кіровоградобленерго»

З метою забезпечення відшкодування повної вартості послуг з водопостачання та водовідведення, у зв’язку з значним зростанням цін на енергоносії, паливно-мастильні матеріали та зміною мінімальної заробітної плати на державному рівні, керуючись ст..7, ст.31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст..9,10 Закону України «Про ціни та ціноутворення», Постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 01.06.2011р. №869 із змінами та доповненнями та Наказу Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ України від 30.07.2012 р №390 «Про затвердження порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад», Комунальне підприємство «Петрівське» інформує про наміри здійснити зміну нових тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення для споживачів смт. Петрове, Петрівського району, Кіровоградської області.

21 травня свою 80-ту річницю від дня народження мав відзначити наш колега, хороший товариш, добра і високопорядна людина – Віктор Іванович Обертас. У цей день планував запросити до себе на гостини близьких та друзів, а тому дбайливо готувався до цієї зустрічі. Збирався також узяти участь у черговому засіданні клубу педагогів-ветеранів «Свічадо», для чого навіть написав невеличкий виступ, а також вірш-присвяту своїм колегам-ветеранам. Та не судилося… До ювілею він не дожив якихось два тижні.

Працював Віктор Іванович у Петрівській середній школі учителем автотракторної справи, а потім – автосправи (вивчалися колись такі предмети). Учні, здебільшого, його любили і поважали, чимало хто з наших колишніх випускників, завдяки шкільній науці, обрали для себе професію механізатора чи водія. Але, крім своїх основних посадових обов’язків, він у школі вважався майстром на всі руки, і ця його майстерність використовувалася сповна. Десь розбили шибку, ще десь прорвало трубу опалення, а там – то стілець розвалився, то розетку слід полагодити… Не відмовляв у допомозі нікому, розуміючи, що умілі чоловічі руки, в переважно жіночому педагогічному колективі, - на вагу золота.

спільне фото учасників фестивалюДитинство – найщасливіша, найвеселіша, пора в житті людини. Усі діти цікаві, енергійні та сповнені надій. Саме в цьому золотому віці вони вчаться здобувати освіту, готуються до дорослого життя. Наша задача - забезпечити належні умови для їхнього розвитку, захистити від негараздів життя та допомогти відкрити свої здібності і таланти. Вихованці приходять до дитячого садочка не тільки для того, щоб просто провести час, але й аби розширити свої знання і вміння, поспілкуватися з однолітками та авторитетними дорослими.

Днями в Петрівському дошкільному навчальному закладі №1«Рудана» відбулася одна із яскравих подій - відкрите творче змагання дітей в рамках конкурсу «Дошкільня року - 2016».

До актової зали дитячого садочку завітали 36 вихованців із дошкільних навчальних закладів району: Балахівського, Баштинського, Володимирівського, Ганнівського, Іванівського, Луганського, Малинівського, Новостародубського№1, Петрівського №1, Петрівського №2, Петрівського «Колосок», Червонокостянтинівського дошкільних закладів та Водянського навчально-виховного комплексу.

гості святаРадісну подію відзначив дошкільний навчальний заклад «Колосок» (с. Петрівське). 55 років тому маленькі дитячі рученята вперше відчинили двері новозбудованих дитячих ясел, а оченята почали звикати до дивовижного світу, де оселилося безтурботне дитинство. За п’ять з половиною десятків років заклад випустив більше трьох тисяч дошкільнят, які оволоділи необхідними знаннями, вмінням працювати в колективі, вихованих і підготовлених до школи.

Під час святкування ювілею було по-родинному затишно, цікаво, радісно, просто казково! Привітати іменинників завітали чимало гостей: ветерани дошкільної освіти, випускники й вихованці садочка, батьківський колектив. Також на святі були присутні й почесні гості: голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, методист районного методичного кабінету при відділі освіти райдержадміністрації Валентина Сердюк, сільський голова Наталія Лепська, представники ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», педагоги-ветерани, працівники дитсадка різних років та батьки.

Велике горе спіткало нашу родину – пішов з життя наш дорогий чоловік, батько, дідусь Обертас Віктор Іванович. Ми щиро вдячні усім, хто в цю тяжку хвилину нас підтримав, допомігши організувати скорботну церемонію прощання і поховання. Зокрема – наш доземний уклін і палкі слова подяки родині - Толокам, Висоцьким, Чайковським, Копаням, друзям - Мікуліним, Сердюкам, Тиликам, а ще – Петру Павловичу Мельниченку, Людмилі Михайлівні Горбанець, Лілії Йосипівні Куницькій та усім колегам, друзям і знайомим, які разом з нами розділили наш біль і тугу. Хай береже вас Господь, дорогі земляки!

З повагою дружина, діти та онуки покійного.

учасники заходуНа початку травня працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, за участю підоблікових осіб, проведено захід до Законом встановленого Дня пам’яті та примирення, який, за новою традицією України, повинен відзначатися щороку 8 травня, а також зберігається державне свято – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги), що відзначається 9 травня.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя.

Шановні жителі Петрівщини!

Сьогодні мені хочеться звернутися до всіх небайдужих людей, що відгукнулися на прохання допомогти в лікуванні моєї доньки - Юлії Маркевічус, яка потребувала термінової операції. З таким проханням ми звернулися до громади в 2014 році. Надія на те, що в такий нелегкий час знайдуться люди, готові допомогти, була мінімальною… Але,  дякувати Богу, світ виявився не без добрих людей…

Першою на наше прохання відгукнулася Володимирівська ЗШ І-ІІІ ступенів: учні провели благодійний ярмарок, а вчителі надали благодійну допомогу.

Затим генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» О.Г. Поворознюк безпосередньо від себе та своєї родини надав значну суму. «Агрофірма «П’ятихатська» допомогла нам із коштами, яких не вистачало.

А далі після виходу статті в газеті «Трудова слава» на мій рахунок надійшли кошти від небайдужих громадян.

тюльпаниЯк же треба було полюбити свою маленьку батьківщину, своє рідне село, щоб навесні так заквітчати його квітами! У відомій пісні є такі рядки: «Сиреневый туман над нами проплывает…». А ось над моєю Ганнівкою пливе ароматний тюльпановий туман. Біля тисячі штук цих прекрасних провісників весни висадили навесні працьовиті люди. Знаєте, від такої краси погляду відвести не можна.

Так і хочеться сказати: «Мить прекрасна, зупинись, не полишай нас». Нам відомо, що наш сільський голова Ніна Степанівна Цапенко закохана у квіти. Щовесни під її керівництвом висівають багато квітів. Але цієї весни вона подарувала нам особливо неймовірну красу, просто квітковий рай! Спасибі вам за це. Квіти всюди: на узбіччі дороги, біля будівель, на клумбах. А біля сільської ради - справжнісінький райський куточок! Знаєте, коли потрапляєш до центру села, то ніби заходиш до прекрасного міні-містечка. А біля Будинку культури, який знаходиться поряд з будівлею сільської ради, з ранньої весни до пізньої осені також буяють квіти. Це вже тут доклала своїх зусиль завідуюча Валерія Іванівна Пилипенко. Спасибі вам, люди добрі, за ваші труди, за турботу, за подаровану односельцям красу і радість.

Як би хотілося, щоб і вся наша Україна сьогодні засівалася не мінами та снарядами, а лише квітами, що несуть добро і радість в кожну душу.

Нехай панує між нами мир і злагода.

Лідія Зуєнко, ветеран освіти, Ганнівка.

учасники матчуНайсильнішою виявилася «Діадора»

Напередодні Свята Перемоги в Петровому на спортивному майданчику зі штучним покриттям відбулися змагання з міні-футболу на Кубок ДЮСШ «Олімп», присвячені цій світлій даті, серед футболістів 2000 року народження і молодших. Загалом в турнірі взяли участь чотири команди: МФК «Віннер», МФК «Діадора», МФК «Олімпік» та МФК «Фенікс». Змагання пройшли в одне коло, а переможцем турніру, за підсумками усіх ігор, стала команда «Діадора», Другу і третю сходинку турнірної таблиці змагань, посіли, відповідно, команди «Феніск» та «Олімпік». Замкнула квартет учасників команда «Віннер».

Отже, команда-переможець нагороджена головним призом – Кубком ДЮСШ «Олімп». Також усі команди, що здобули призові місця, отримали дипломи, кращі ж гравці турніру-нагороджені грамотами.

До символічної збірної турніру, за підсумками змагань, увійшли: голкіпер Ігор Сидоренко (МФК «Олімпік»), польові гравці Роман Семенов (МФК «Олімпік»), Данило Здоровенко (МФК «Діадора»), Володимир Машков (МФК «Фенікс»), Іван Вервес (МФК «Віннер») та Дмитро Коломоєць (МФК «Олімпік»).

Оргвідділ ДЮСШ

Травень, оспіваний у піснях, прийшов до нас зі щебетом соловейка та цілою низкою свят. Поряд з днем Перемоги у Другій світовій війні стоїть чудове свято – День Матері.

Слова «мати», «мама» мають схоже звучання у багатьох мовах, адже перший крик новонародженого немовляти людей різних націй та рас схожий за звучанням з цими словами. Кожна дитина, лише тільки починає сприймати оточуючий світ як реальність, розуміє, що найближчою, найріднішою з оточуючих є саме мама.

Мати дарує дитині життя, вводить її в цей дивовижний світ, вчить рідної мови, допомагає зіпнутися на ноги і зробити перший крок. Материнська любов і ласка, її незабутні очі супроводжують нас впродовж усього життя. Тож недаремно кожен з нас відчуває себе дитиною, допоки жива мама.

Скільки насіння вона кинула в землю, скільки всього зростила за своє життя! Ми її постійно бачимо то на городі з сапкою, то в садку, то у клопотах біля хазяйства. Постійно у турботах, у праці. У найтяжчу хвилину згадуємо натруджені, але ласкаві мамині руки, її нелегке життя, її велике серце. Її благословіння допомагає нам долати труднощі і негаразди, оберігає від лиха.