отець Михайло роз’яснює суть деяких заповідей БожихРодинне вогнище

Сім’я - основний елемент суспільства, вона була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки їй міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!

У всі часи по ставленню держави до сім’ї, а значить - по становищу сім’ї в суспільстві - судили про рівень розвитку країни.

Минулого тижня в дитячій музичній школі відбулися заходи, присвячені «Дню сім’ї». В приміщенні громадської організації «Молода Петрівщина» пройшло засідання за круглим столом, організоване управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації, координатором якого виступила заступник начальника УПСЗН Світлана Попіль. Актуальною стала тема: «Сімейне духовне спілкування батьків і дітей та підготовка молоді до створення здорової сім’ї». В обговоренні взяли участь: заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета та заступник голови районної ради Анто-ніна Іванова, які привітали усіх присутніх з травневими святами, побажали миру, злагоди, здоров’я; а далі слова попросив настоятель церкви «Вознесіння Господнього» Михайло Царук, котрий нагадав, що благословення на створення сім’ї люди отримали ще в раю, що головою церкви є Ісус Христос, тому і в сім’ї чоловік мусить взяти  на себе всю відповідальність. Обручка є символом вірності, таїнству вінчання передували заручини, де молодята мали право ще трохи подумати над своїм рішенням, але ні в якому разі ще не жити разом. Сім’я повинна бути повною, де є тато і мама, щоб дітки не були обділені батьківською увагою. Коли створюється родина, до неї входять чужі між собою люди, з різними характерами, звичками, устоями, а потім, живучи разом, мають чимось жертвувати заради примирення. Як говорив Таїсій Афонський: «Якщо в мішок покласти камінці нерівної форми і довго їх крутити, стукати, кидати, то в результаті дістанемо камінці однакової форми, які прилягають один до одного». Сім’я - це мама, тато і нас семеро, якщо в родині є вже двоє діточок, то в каструльці завжди знайдеться щось і для третьої дитини.

Лікар акушер-гінеколог І категорії Петрівської районної центральної лікарні Ірина Задорожна ознайомила з демографічною ситуацією нашого регіону. Крім того, повідомила, в нашій країні, зокрема в місцевій районній лікарні, діє приконцепційна підготовка, яка проводиться перед вагітністю та в початкові її строки, що забезпечує народження здорового малюка.

сім’я ШвецівТакож в розмові взяли участь начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Ірина Лугова, котра нагадала про батьківські права та обов’язки, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Стулій, а також сім’ї: багатодітні, молоді, учасників антитерористичної операції та переселенців. Бесіда була цікавою, теплою, дружною, повчальною, до провідних спеціалістів ставилося безліч питань. Батьки обмінювалися досвідом. Наприкінці зустрічі багатодітна творча сім’я Антипенків порадувала усіх піснею про любов «Навесні». До речі, вони братимуть участь у фестивалі «Родинні скарби Кіровоградщини», який відбудеться 21 травня 2016 року в Кіровограді.

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина, а благополуччя родини - це розвиток. Як із струмочка починається річка, так і життя починається з родини. Виховання у сім’ї є першоосновою розвитку дитини. Духовний вплив батьківського дому на її формування створюється завдяки щирій материнській ніжності, небагатослівній любові батька, домашньому теплу, затишку, захисту і сімейній злагоді.

спільне фото учасників зустрічіНе менш цікавим було іще одне свято, темою якого став девіз - «З родини йде життя дитини», організоване районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Воно зібрало на щиру розмову прийомні родини Петрівщини: Копиріних, Кривд, Новаків, Тишиків, Ужвів, Шведів, Швеців з представниками влади: головою районної державної адміністрації Сергієм Завалієм та головою районної ради Тамарою Сакарою, заступником голови районної державної адміністрації Тетяною Панетою, директором районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною Стулій, начальником служби у справах дітей Іриною Луговою. Говорили про любов і долю, про найважливіше у житті кожної людини - сім’ю, родину. Спеціально до заходу кожна родина готувала домашнє завдання: випічку, малювали малюнки на тему «Мої обов’язки в сім’ї», вчили вірші. Презентація пройшла досить весело, а коли діти співали пісні та читали вірші про батьків, сім’ю - сльозу втримати було дуже важко. Протягом свята учасники активно змагалися в різних конкурсах: «Вишиванка», «Уявний мікрофон». Наприкінці святаСергій Завалій та Тамара Сакара вручили подарунки та подяки усім прийомним сім’ям, що знаходились в залі, а також звернулися до молодого підростаючого покоління зі словами:

- Живіть всі дружно і крилато,

Щоб рід людський наш не здрібнів.

Любов оберігайте свято,

Навчіться добрих, щирих слів.

І світ любіть, що, наче казка,

Для вас відкрився у житті.

І сонечкова щира ласка

Хай зігріває вас в путі.

Олена Приходкова.

На знімках: отець Михайло розяснює суть деяких заповідей Божих; сім’я Швеців; спільне фото учасників зустрічі.