Важко знайти мешканця багатоповерхівки, який би був повністю задоволений роботою свого житлово-комунального підприємства. Не покращилась якість послуг і після того, коли їх ціна значно зросла. Альтернативою комунгоспам та ЖКГ мали б стати ОСББ, які вже діють у декількох містах країн, але за час їх діяльності теж зявилися як позитивні, так і негативні обставини. Мабуть, тому жителі і не поспішають створювати обєднання співвласників багатоповерхівок. Про те, яким чином вже найближчим часом мають вирішитися ці проблеми, ми зясовуємо у головного спціаліста відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Петрівської РДА Ірини Шаповал.

- Отже, Ірино Миколаївно, чого очікувати значній частині наших громадян, чи зміняться умови проживання мешканців багатоквартирних будинків після 1 липня 2016 року?

- На даний час в Україні активно проводиться реформа житлово-комунального господарства, наслідком якої повинно стати забезпечення реалізації права власності у багато-квартирному будинку, створення умов для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків, а також визначення альтернативних методів управління. Для цього було прийнято та набув чинності з 1 липня 2015 року Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до даного закону, власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку, а спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною влас-ністю співвласників. Також даним законом встановлено права, обов’язки та відповідальність співвласників багатоквартирного будинку. На жаль, на даний час переважає необізнаність жителів про те, що, мешкаючи у багатоквартирному будинку, відповідальність не закінчується порогом власної квартири. Саме тому метою нового закону є надання громадянам реальної можливості управляти своїм майном. Тепер кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів та технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника. Слід зазначити, що на сьогодні майже всі квартири приватизовано, тобто знаходяться вони у приватній власності, тоді як  житловий фонд все ще перебуває на балансі у житлово-комунальних підприємств. Тому постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 301 встановлено механізм списання з балансу багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності.

- Ким і як буде здійснюватися управління багатоквартирним будинком?

- Управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників, функції з управління багатоквартирним будинком необхідно буде передати  управителю або об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку. Форму управління обирають співвласники багатоквартирного будинку шляхом проведення зборів та голосування. Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень.

На сьогодні найбільш ефективною формою управління будинком, з точки зору врахування «права голосу» співвласників будинку, є створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Тоді управління будинком здійснюється самостійно об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку. Хоча співвласники будинку, створивши об’єднання, можуть також прийняти рішення щодо залучення до управління будинком спеціалізованої фахової організації — управителя.

У разі, якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом (тобто до 1 липня 2016 року), співвласники багатоквартирного будинку не створили об’єднання співвласників та не прийняли рішення щодо його управління, управління таким будинком здійснюватиметься управителем, який призначається на конкурсних засадах сільською чи селищною радою, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа сільської чи селищної ради.

Іншої форми управління будинком, окрім через створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку чи управителя, законом не передбачено. Тож на сьогодні залишилося зовсім небагато часу, щоб створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку тим мешканцям, які бажають самостійно управляти власним будинком.

- Хто такий управитель?

- Управитель багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб’єкт підприємницької діяльності, яка, за договором із співвласниками, забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Фактично, функція управителя - посередник між власниками житла та тими юридичними і фізичними особами, що надаватимуть комунальні послуги (водопостачання, водовідведення, вивезення твердих побутових відходів, прибирання прибудинкової території, ремонтні роботи тощо). Управитель укладає угоди на виконання послуг, а оплату за ці послуги здійснюватимуть за платіжками співвласники будинку пропорційно до їхніх часток співвласника. Крім оплати за послугу по утриманню, передбачаються витрати на сплату винагороди управителю.

- Як будуть діяти ЖЕКи надалі?

- Житлово-комунальні підприємства не зникають, адже вони надають не тільки послугу з утримання будинку і прибудинкової території (яка з 1 липня зникає), а й послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, вивезення твердих побутових відходів. Вони і надалі працюватимуть, але тільки тепер не напряму з мешканцями, а через управителя та об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, з яким укладатимуть угоди. Послуги з управління будинком надаватимуть управителі. В таких умовах роботи має зникнути монополія житлово-комунальних підприємств та сформуватися конкурентна атмосфера на ринку житлово-комунальних послуг.

- Що ж, ми вдячні Вам за вичерпні відповіді, сподіваємося, вони будуть корисними нашим читачам.

Спілкувався Сергій АНДРУСЕНКО.