Травень, оспіваний у піснях, прийшов до нас зі щебетом соловейка та цілою низкою свят. Поряд з днем Перемоги у Другій світовій війні стоїть чудове свято – День Матері.

Слова «мати», «мама» мають схоже звучання у багатьох мовах, адже перший крик новонародженого немовляти людей різних націй та рас схожий за звучанням з цими словами. Кожна дитина, лише тільки починає сприймати оточуючий світ як реальність, розуміє, що найближчою, найріднішою з оточуючих є саме мама.

Мати дарує дитині життя, вводить її в цей дивовижний світ, вчить рідної мови, допомагає зіпнутися на ноги і зробити перший крок. Материнська любов і ласка, її незабутні очі супроводжують нас впродовж усього життя. Тож недаремно кожен з нас відчуває себе дитиною, допоки жива мама.

Скільки насіння вона кинула в землю, скільки всього зростила за своє життя! Ми її постійно бачимо то на городі з сапкою, то в садку, то у клопотах біля хазяйства. Постійно у турботах, у праці. У найтяжчу хвилину згадуємо натруджені, але ласкаві мамині руки, її нелегке життя, її велике серце. Її благословіння допомагає нам долати труднощі і негаразди, оберігає від лиха.

Матері присвячувалося цікаве і змістовне свято «Слава жінці – берегині», яке пройшло у Володимирівській сільській бібліотеці.

Святково вбране приміщення, у центрі якого образ Матері Божої, прикрашений рушниками, квітами, композицією з калини та колосків. На стінах плакати: «Як під сонцем квітам, так з матір’ю дітям», «Серце матері – невичерпне джерело чудес». До свята була підготовлена книжкова виставка «Образ матері в літературі».

В залі звучить пісня «Ой зелене жито, зелене» у виконанні О.Білозір. Мам, бабусь, вчителів зустрічають діти в українських костюмах. Вони гостям і головним героїням свята дарують найкращі пісні та вірші Б.Олійника, В.Симоненка, А.Малишка.

Виступали і гості – молоді мами і сивочолі бабусі. Вони висловлювали щиру вдячність за теплі слова і атмосферу любові, яка панувала на святі. А коли зазвучала «Пісня про рушник», то всі присутні підвелися зі сльозами на очах і приєдналися до співу.

Стихає музика, і бібліотекар Світлана Вікторівна Гонта продовжує вести захід:

- Хотілося б, щоб ми всі шанували своїх матерів, бо вони вічні і неповторні. Цінуйте кожну хвилину, кожен день, проведений поряд з мамою, бо, як писав В.Базилевський:

- Цілуйте матір на прощання

І не соромтеся сльози.

І дай вам, Боже, не востаннє

Прощатись так біля воріт!

Цілуйте матір на прощання

Премного літ, багато літ.

Тож станьмо перед Матір’ю на коліна й помолимось, як Матері Божій.

Станьмо на коліна перед Матір’ю й виростимо духом до небес.

Боже, прийми молитву своїх дітей, бо ми просимо за Україну, за рідну матір, і молитва наша праведна, як любов.

Наш кор..