учасники заходуНа початку травня працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, за участю підоблікових осіб, проведено захід до Законом встановленого Дня пам’яті та примирення, який, за новою традицією України, повинен відзначатися щороку 8 травня, а також зберігається державне свято – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги), що відзначається 9 травня.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 мільйонів військових і підпільників, понад 5 мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8-10 мільйонів осіб.

Отож метою заходу стало гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу країн Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, а також підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів.

Схилимо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя за врятування рідного краю, увійшовши в безсмертя…

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області