серйозно налаштовані новобранці зосереджено слухають усі настанови та побажанняОсінь принесла нам не тільки прохолоду і опале листя, а й новий призов на строкову службу До лав Збройних Сил України. Загалом в Україні протягом листопада планують призвати 11 тисяч новобранців. З них 6 тисяч служитимуть в Збройних Силах, а 5 тисяч вирушать до Національної Гвардії. Водночас незмінним залишається закон з приводу того, що хлопці, які мають вищу освіту, проходитимуть службу лише один рік, тоді як усі інші - півтора року. Звичайно, строковики не залучатимуться до військових дій на території Донбасу, а їх вікова категорія складатиме від 20 до 27 років.

Наразі призов стартував і у нашому районі, де днями до війська було відправлено 7 чоловік, а всього потрібно мобілізувати 20. Відкриття Петрівського районного військового комісаріату значно полегшило це завдання. Завдяки роз’яснювальній роботі Петрівського військового комісара, майора Олександра Братченка новобранці вирушають до війська з піднесеним настроєм, адже в загальних рисах вони уже уявляють, якою саме буде їх майбутня військова служба. Військовий комісар також ознайомив усіх і з нововведеннями, які дають можливість отримати разову допомогу від держави у розмірі двох мінімальних заробітніх плат, а крім того - працюючи до призову, людина отримуватиме свою заробітню плату навіть під час служби в армії, а найголовніше - за нею зберігається її робоче місце.

Цими днями на сайті Кіровоградської обласної ради нарешті було розміщено відомості про офіційні підсумки виборів у багатомандатному виборчому окрузі до найвищого нашого органу місцевого самоврядяування. Отож, за підсумками голосування на останніх виборах, до обласної ради пройшли одразу 8 політичних сил. Найбільшу кількість депутатських мандатів – по 14 – вибороли представники ВО «Батьківщина» та Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», 13 депутатських місць отримали представники «Опозиційного блоку» на чолі з колишнім очільником Кіровоградщини Сергієм Ларіним. 6 депутатських мандатів здобули висуванці Кіровоградської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка, 5 місць посядуть представники однієї з наймолодших політичних партій «Українське об’єднання патріотів – Укроп», і ще по чотири депутати в обласній раді матимуть Об’єднання “Самопоміч», Політична партія «Наш край» та Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Певне, для нас приємною звісткою має стати те, що цього разу Петрівщину в найвищому самоврядному зібранні області представлятимуть одразу троє депутатів (тоді як у минулому скликанні таких було лише двоє): висуванці Політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Завалій та Микола Давидовський, а також представниця Радикальної партії Олега Ляшка Тетяна Ямко. До того ж, якщо одного з депутатів попереднього скликання (маю на увазі Василя Вінницького) лише умовно можна було вважати нашим представником, оскільки з районом його безпосередньо пов’язували хіба що споруджені очолюваною ним організацією об’єкти газового господарства, яких було не менше, а, можливо, й більше в інших районах області, то нинішні наші обранці більш тісно поєднані з Петрівщиною, адже живуть і працюють саме на її теренах, а отже, як мовиться, «кровно» зацікавлені в її розвитку.

С.Тилик та С.Завалій вітають культ-працівниківПрацівники культосвітньої галузі зазвичай працюють у той час, коли інші святкують, адже саме організація і проведення різноманітних святкових заходів є одним з головних напрямків їхньої діяльності. За кожним яскравим дійством стоїть наполеглива, нелегка і, чесно кажучи, не дуже вдячна робота, головною складовою якої є ентузіазм і винахідливість. Бо ж, на жаль, матеріально-технічне забезпечення культосвітніх закладів, без якого надзвичайно важко створити яскраву виставу чи концерт на сучасному рівні, досить скрутне. Та й заробітна плата культармійців, в першу чергу – працівників клубних установ - одна з найнижчих.

Та цього разу відзначення Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва перетворилося на справжнє свято саме для них – культпрацівників. До його проведення долучилися, звичайно, і самі герої свята, та чималий внесок внесли і їхні колеги по гуманітарній сфері – працівники освіти, охорони здоров’я, соціального захисту. До того ж, вперше за багато років у відзначенні професійного свята культпрацівників взяло участь все керівництво району – голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його заступники Олександр Лукашов та Тетятна Панета, керівник апарату райдержадміністрації Ольга Семехова та голова районної ради Світлана Тилик. Були присутні і чимало керівників органів місцевого самоврядування. Це стало свідченням того, що на галузь культури нарешті таки звернули належну увагу, тож вона отримає підтримку, поліпшиться її матеріальна база, що буде гарним стимулом для того, аби творчі колективи і виконавці району домагалися нових творчих успіхів.

Кіровоградський полігон радо прийняв військове поповненняВ усі часи, коли над країною тяжким ярмом нависала загроза, її народ згуртовувався для захисту та відсічі ворогів. Не стала винятком і наша країна, адже ще від самого початку АТО українці не тільки нагадали, що вони нація, а й дали всім зрозуміти, що свою землю боронитимуть до останнього подиху. Та не тільки молодь вийшла на цю криваву арену, не забарилися з підтримкою і вже бувалі солдати, котрі до цього  завжди мали надію, що доживати віку будуть, милуючись, як під мирним небом зростатимуть їх діти та онуки. Ці сильні чоловіки не втомлюються доводити, що порох у порохівницях не закінчиться ніколи.

Нещодавно на кіровоградському полігоні пройшли військову перепідготовку і наші петрівчани, аби, в разі потреби, з першим тривожним дзвіночком одразу ж вирушити туди, де гримлять вибухи і постріли та руйнуються будівлі. Декілька тижнів виснажливих тренувань, заняття з найкращими майстрами своєї справи - і це лише початок. Як виявилося, сучасний воїн повинен уміти все, тож навчали усього: від правил надання елементарної медичної допомоги - до складних прийомів боротьби, аби кожен зміг вижити в небезпечних умовах війни. Не забули, звичайно, і про моральний стан людини, який відновлювали разом з психологами між тренуваннями. Завдяки такій поглибленій підготовці чоловіки ще більше переконуються, що сила на їх стороні. Наші мужні земляки гідно витримали всі випробування та показали себе якнайкраще. І стріляли, і першу допомогу надавали, а головне - за потреби зможуть захистити не лише себе, а й свої родини.

Нелегкими видались ці дні для Володимира Баканова, Ігоря Литовченка, Ігоря Овдія, Юрія Ляліна та Віктора Лавніковича. І хоча ці чоловіки - мешканці різних куточків нашого району, та тепер вони стали побратимами на все життя. Пройшовши разом всі навчання і тренування, вони певні, що повністю готові, за потреби, стати на захист своєї країни, на яку жорстока доля знову почепила воєнне тавро.

Вікторія Махнюк

На знімку: Кіровоградський полігон радо прийняв військове поповнення.

Управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців: завідувач сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (тимчасово вакантна посада); начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення (тимчасово вакантна посада); начальник відділу прийняття рішень (тимчасово вакантна посада); головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності; головний спеціаліст відділу прийняття рішень (тимчасово вакантна посада); спеціаліст І категорії відділу прийому громадян.

У конкурсі на заміщення вакантної посади завідувача сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (тимчасово вакантна посада) управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації можуть брати участь особи, які мають вищу бухгалтерсько-економічну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посадах головного спеціаліста не менше 3 років або стаж роботи за фахом на керівних  посадах в інших сферах не менше 5 років при необхідності, виходячи із виконання структурним підрозділом основних завдань та функцій, досконало володіють комп’ютерною технікою та вільно володіють державною мовою;

У конкурсі на заміщення вакантної посади начальника відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення (тимчасово вакантна посада) управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації можуть брати участь особи, які мають вищу бухгалтерсько-економічну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посадах головного спеціаліста не менше 3 років або стаж роботи за фахом в інших сферах не менше 5 років при необхідності, виходячи із виконання структурним підрозділом основних завдань та функцій, досконало володіють комп’ютерною технікою та вільно володіють державною мовою;

колективне фото біля фасаду школиХіба вчитель може відпочити від школи, від дитячого сміху, від пустощів учнів? Ніколи, бо малиновий передзвін прожитих літ у її стінах звучить не лише в пам’яті, а і у серці упродовж усього життя. Адже той, хто одного разу за покликом серця вибрав шлях педагога, вже ніколи з нього не зійде і повертатиметься до стін рідної школи до останнього подиху. Цього разу зустріч ветеранів освітянської ниви «Свічадо» пройшла на базі Чечеліївської ЗОШ I-III ступенів. Вже 15 років відбуваються такі зустрічі в різних куточках Петрівського краю і кожного року поповнюється команда тих, хто опинився вже  на заслуженому відпочинку, а значить також став членом ветеранського клубу. А берегинею клубу «Свічадо» є Ніна Гуренко - не просто чудова людина, а ще й надзвичайно позитивна жінка, яка не тільки надихає на нові звершення, а й несе через все життя любов до дітей. Організовує такі зустрічі голова профспілки працівників освіти району Людмила Горбанець за активного сприяння багаторічного вже начальника відділу освіти райдержадміністрації Григорія Москальця.

Почесну грамоту отримує директор дитячої музичної школи Ірина ПовалійВсі ми любимо музику, але по-різному: хтось більше, а хтось менше, але зовсім байдужих немає, адже ці чарівні звуки приходять до нас ще з раннього дитинства з маминою колисковою, і вже супроводжують все життя. Серед різних календарних свят у жовтні увесь світ відзначає Міжнародний день музики.

Петрівська дитяча музична школа в цей визначний для митців день розпочинає новий навчальний рік і проводить традиційну посвяту в «Юні музиканти» та «Юні танцюристи». Цього дня привітати малечу прийшли голова районної ради Світлана Тилик, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та начальник відділу культури і туризму Наталія Подкопаєва. Всі вони схвально говорили про захоплення мистецтвом учнів. Раділи їхнім досягненням, бажали нових творчих успіхів. Викладацький склад музичної школи був нагороджений відзнаками, зокрема спільну Почесну грамоту районної ради та райдержадміністрації отримала директор закладу І.І. Повалій, Грамотами відділу культури і туризму нагороджені викладачі О.В. Котеленець, М.М. Дробязко, О.І. Копійка, К.О. Карабилова, директор Новостародубської ДМШ А.А. Мотько. Затим вихованці виступили з концертною програмою, в якій продемонстрували свої таланти в музиці, піснях і танцях. Під час свята діти переглянули тематичний мультиплікаційний фільм, який допомагає розумітися на нотах. У цей день почесні гості подарували школі два аудіо-програвачі, які значною мірою поліпшать навчально-виховний процес, а діти отримали сувенірні значки та солодощі.

«Що таке Батьківщина?

Під віконцем калина…»

Такими словами розпочалося свято «Без калини – нема України» в Новостародубській школі. Адже в нашому краю з давніх-давен шанують калину. Немає села, двору, де б не зацвітав навесні білим цвітом кущ калини.

Будь-якої пори цей кущ дивує нас: влітку - пишною кучерявою зеленню, восени - барвистим листям та намистечком ягід; взимку вони на фоні снігу червоніють, мов кров, приваблюючи пернатих гостей – птахів, які ніколи не знехтують можливістю поживитись смачними калиновими плодами.

Наші учні щороку милуються дивовижним цвітом калини. Цей диво-кущ прикрашає школу, у ньому соловейко в’є своє гніздечко і співає пісню про незламність нашого українського народу.

На святі пролунало багато віршів, легенд, загадок про калину. Була оформлена виставка творів українських письменників, у яких згадувався дивовижний кущ. Адже калина – це символ мужності й незламності духу в боротьбі за незалежність рідного краю.

Дуже гарно виглядали букети й ікебани, які учні створили своїми руками. Був проведений конкурс на кращий малюнок, в якому взяли активну участь усі учні школи.

Тож бережіть калину, милуйтеся її цвітом. І пам’ятайте, що у злих, недобрих людей калина не росте.

Світлана Коваленко, педагог-організатор Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів

Вальс осені

Позолотою жовтня

Природа берізки гаптує

І малиновим світлом

Запалює листя осик,

Павутинки пливуть –

Вальсом осінь

кружляє-танцює,

Тихо в небі бринить

Журавлиний зажурений крик…

 

Саме так у природі

Буває цією порою.

Засмутились вербички,

Що листя-краса облетить.

Лиш веселка востаннє

Над полем знялася дугою,

Та й сховалась у хмарки,

Переливши всі барви в блакить…

 

Коли все навкруги вкрите опалим листям, а в обличчя нещадно дме холодний вітерець, вагань більше немає, що осінь розвернулася на повну силу. У такі дні прохолода не тільки надворі, вона немов проникає у нашу душу. Недарма ж вважають, що ця пора року приносить з собою не лише різнобарв’я, аби додати деревам кольорів, не забуває вона і про поганий, сумний настрій та депресію. Та не слід одразу ж впадати в цю осінню меланхолію, адже ліки від неї вже давно винайдені. Достатньо лише заварити смачного гарячого чаю або кави та додати ароматну домашню випічку, а після знайти на полиці книгу улюбленого автора, яку вже встигли зачитати аж до потертих сторінок, і все, - рецепт гарного настрою прямо перед вами. А своїми рецептами гарного настрою, точніше ароматної випічки, вирішила поділитися з усіма нами панні Анна.

стоп наркотикамНаркотична залежність серед підлітків нині шириться, як епідемія. Міліція зобов’язана невідкладно приступити до виконання своїх обов’язків, коли порушуються вимоги закону про обіг наркотичних засобів. Однак ефективно протистояти цьому нашестю можна вже на початкових стадіях, адже батьки мали би першими дізнатися про пристрасть їхньої дитини до наркотиків! Разом з тим - вони нерідко дізнаються про таку проблему, коли зарадити ситуації вже неможливо. В першу чергу, батькам потрібно знати та слідкувати  за оточенням їх дитини: з ким вона спілкується, де буває. Оточення, з яким спілкується ваша дитина - це великий показник того, який спосіб життя вона веде. Адже, зазвичай, перші «експерименти» по вживанню наркотичних засобів здійснюються під впливом сторонніх осіб, які залучають до таких дій неповнолітніх.

Дорогі земляки! Щоб у ваших домівках панували тепло та затишок, а не безжальний вогонь, потурбуйтесь про власну безпеку: ретельно перевірте справність печей, груб, камінів, електричних приладів і обов’язково дотримуйтесь правил користування ними.

Не допускайте халатності там, де мова йде про ваше життя. Не залишайте без уваги і турботи престарілих родичів, які проживають окремо. Не варто і навіть дуже небезпечно залишати без нагляду дітей при увімкнених електричних обігрівачах та розтоплених печах.

- Повітронагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.

- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.

- Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7 * 0,5 м , що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.

Температура зовнішньої поверхні електронагрівальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 850С.

Для опалення невеликих приміщень, у тому числі підприємств торгівлі (кіоски, ларьки), пересувних побутових приміщень для будівельників можуть застосовуватись масляні радіатори та нагрівальні електропанелі типу РБЕ - 1, ЕК - 2, із закритими нагрівальними елементами.

Дотримуйтесь наших порад і нехай лихо обминає ваші оселі і ваші родини!

Цінуйте своє життя! У випадку виникнення пожежі телефонуйте за номером 101.

Вододимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС в області

Звернення до батьків

Шановні батьки!

Діти – це найдорожче, що у нас є. Тому створення безпечних умов для їх життя та розвитку – найголовніше завдання дорослих і, в першу чергу, батьків. Педагоги, безумовно, докладають багато зусиль, щоб безпека життєдіяльності стала нормою життя для підростаючого покоління. Але приклад батьків є найбільш дієвим способом навчання. Діти швидко ростуть і прагнуть самостійності, а ми не завжди можемо бути поряд з ними. Тому важливо навчити дитину самостійно відрізняти корисне від шкідливого й небезпечного, застерегти від необачних вчинків.

Дуже часто через свою природню допитливість діти беруть до рук сірники чи експериментують з небезпечними легкозаймистими речовинами, вмикають газову плиту чи праску, що може мати непоправні наслідки. Аби вберегти життя своїм дітям, знайдіть час на розмову з ними. Доступно поясніть малюкам важливість та небезпечність води, газу, електричного струму. Крім того, власним прикладом демонструйте обережність у поводженні з вогнем, побутовою хімією, ліками, легкозаймистими речовинами та вибухонебезпечними предметами. Не зайвим буде роз’яснити дітям порядок дій у тій чи іншій надзвичайній ситуації, способи самопорятунку, надання першої допомоги.

Будьте уважними й терплячими у ставленні до ваших дітей - оберігайте їх здоров’я та життя!

Віталій Миронюк, начальник Управління ДСНС Україниу Кіровоградській області, полковник служби цивільного захисту

круглий стіл для людей похилого віку веде Світлана Гонта.Життя громади села Володимирівка цікаве, активне, насичене багатьма подіями. І не тільки тому, що тут розташований офіс провідного в районі господарства – ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», генеральний директор якого Олександр Григорович Поворознюк перетворив населений пункт на один з найвпорядкованіших, найквітучіших, привів у наше село великий футбол, створив гарні умови для відпочинку, занять спортом, задоволення різноманітних потреб молоді.

Як і в кожному селі, є у нас бібліотека, якою завідує Світлана Вікторівна Гонта. Цей культосвітній заклад став справжнім осередком масової роботи. Тут завжди людно, адже і молодь, і люди поважного віку завжди знайдуть для себе щось цікаве, з усіма Світлана Вікторівна привітна, всім дасть пораду. Комусь – просто цікаву книжку, відповідно до його уподобань, любителям-квітникарям та городникам – тематичні журнали та іншу літературу, тим, хто цікавиться історією України та рідного краю – також відповідну літературу. Цьому сприяє і створений нею музей народознавства, тематичні папки та виставки літератури. Велику увагу звертає вона на роботу з дітьми та молоддю, проводячи для них зустрічі з воїнами-афганцями, захисниками Вітчизни, цікавими людьми.

Проходять в бібліотеці тематичні заходи, присвячені державним святам, іншим датам календаря. А нещодавно пройшов круглий стіл, присвячений Дню людей похилого віку. Ми, пенсіонери, були зворушені надзвичайно теплою атмосферою заходу, розповідями про трудовий шлях ветеранів праці, побажаннями добра і здоров’я. А ще - із задоволенням послухали пісні у виконанні Юлії Галайчук та Леоніда Яненка.

Тож бажаємо невтомній, активній і небайдужій Світлані Вікторівні подальших успіхів у роботі і особистого щастя. Адже такі ентузіасти, як вона, є справжнім золотим фондом нашої громади.

За дорученням жителів села, пенсіонерів Зінаїда Троцька, Надія Копейко, Зоя Єременко, Марія Йосипенко, Валентина Тузніченко та Марія Бернарда.

На знімку: круглий стіл для людей похилого віку веде Світлана Гонта.