«Що таке Батьківщина?

Під віконцем калина…»

Такими словами розпочалося свято «Без калини – нема України» в Новостародубській школі. Адже в нашому краю з давніх-давен шанують калину. Немає села, двору, де б не зацвітав навесні білим цвітом кущ калини.

Будь-якої пори цей кущ дивує нас: влітку - пишною кучерявою зеленню, восени - барвистим листям та намистечком ягід; взимку вони на фоні снігу червоніють, мов кров, приваблюючи пернатих гостей – птахів, які ніколи не знехтують можливістю поживитись смачними калиновими плодами.

Наші учні щороку милуються дивовижним цвітом калини. Цей диво-кущ прикрашає школу, у ньому соловейко в’є своє гніздечко і співає пісню про незламність нашого українського народу.

На святі пролунало багато віршів, легенд, загадок про калину. Була оформлена виставка творів українських письменників, у яких згадувався дивовижний кущ. Адже калина – це символ мужності й незламності духу в боротьбі за незалежність рідного краю.

Дуже гарно виглядали букети й ікебани, які учні створили своїми руками. Був проведений конкурс на кращий малюнок, в якому взяли активну участь усі учні школи.

Тож бережіть калину, милуйтеся її цвітом. І пам’ятайте, що у злих, недобрих людей калина не росте.

Світлана Коваленко, педагог-організатор Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів