серйозно налаштовані новобранці зосереджено слухають усі настанови та побажанняОсінь принесла нам не тільки прохолоду і опале листя, а й новий призов на строкову службу До лав Збройних Сил України. Загалом в Україні протягом листопада планують призвати 11 тисяч новобранців. З них 6 тисяч служитимуть в Збройних Силах, а 5 тисяч вирушать до Національної Гвардії. Водночас незмінним залишається закон з приводу того, що хлопці, які мають вищу освіту, проходитимуть службу лише один рік, тоді як усі інші - півтора року. Звичайно, строковики не залучатимуться до військових дій на території Донбасу, а їх вікова категорія складатиме від 20 до 27 років.

Наразі призов стартував і у нашому районі, де днями до війська було відправлено 7 чоловік, а всього потрібно мобілізувати 20. Відкриття Петрівського районного військового комісаріату значно полегшило це завдання. Завдяки роз’яснювальній роботі Петрівського військового комісара, майора Олександра Братченка новобранці вирушають до війська з піднесеним настроєм, адже в загальних рисах вони уже уявляють, якою саме буде їх майбутня військова служба. Військовий комісар також ознайомив усіх і з нововведеннями, які дають можливість отримати разову допомогу від держави у розмірі двох мінімальних заробітніх плат, а крім того - працюючи до призову, людина отримуватиме свою заробітню плату навіть під час служби в армії, а найголовніше - за нею зберігається її робоче місце.

Щодо проходження військової служби за контрактом, то змогу його підписати має кожен, але стовідсоткових гарантій з приводу потрапляння до зони АТО - жодної. Звичайно, що необізнаних у військовій справі людей туди взагалі не відправлятимуть, а навчатимуть та забезпечать заробітною платнею. Вимоги контракту до призовника – це бути здоровим, а перед підписанням – добре все обдумати і приймати рішення зважено. Строк контракту фіксується, що дозволяє вибрати найкращий варіант із запропонованих.

рідні довго не могли відпустити та розтиснути руки, адже цей день видався чи не найхвилюючішим за усе їх життяОтож минулого тижня семеро петрівчан уже вирушили до місця проходження служби. Прощаючись, рідні та близькі з жалем розтискували свої обійми, аби відпустити хлопців. Були цього дня і сльози, і сум від прощання, та на серці залишався спокій, бо ж всі розуміли, що нічого поганого не станеться. Це не поїздка на війну чи у зону бойових дій – це лише строкова служба, після якої змужнілі, навчені в разі потреби захищати свою Батьківщину та більш упевнені в собі чоловіки обов’язково повернуться до рідних домівок.

Від редакції: уже на момент підготовки цього номера до виходу з друку до перших семи новобранців додалися ще дванадцятеро «новоспечених» воїнів. Детальніше про це - в наступному номері.

Вікторія Махнюк

На знімках: серйозно налаштовані новобранці зосереджено слухають усі настанови та побажання; рідні довго не могли відпустити та розтиснути руки, адже цей день видався чи не найхвилюючішим за усе їх життя.