стоп наркотикамНаркотична залежність серед підлітків нині шириться, як епідемія. Міліція зобов’язана невідкладно приступити до виконання своїх обов’язків, коли порушуються вимоги закону про обіг наркотичних засобів. Однак ефективно протистояти цьому нашестю можна вже на початкових стадіях, адже батьки мали би першими дізнатися про пристрасть їхньої дитини до наркотиків! Разом з тим - вони нерідко дізнаються про таку проблему, коли зарадити ситуації вже неможливо. В першу чергу, батькам потрібно знати та слідкувати  за оточенням їх дитини: з ким вона спілкується, де буває. Оточення, з яким спілкується ваша дитина - це великий показник того, який спосіб життя вона веде. Адже, зазвичай, перші «експерименти» по вживанню наркотичних засобів здійснюються під впливом сторонніх осіб, які залучають до таких дій неповнолітніх.

Кримінальним кодексом України в ст. 315 «Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років, якщо такі дії вчинені відносно неповнолітнього. Тому, в разі виникнення подібної підозри, правоохоронці доводять до вашого відома про можливість звернення до правоохоронних органів з відповідною заявою про вчинення кримінального злочину, на підставі якої буде розпочате досудове розслідування.

Для того, щоб завчасно попередити проблему, варто знати кілька ознак, що можуть вказувати на вживання дитиною наркотиків. Це блідий, нездоровий вигляд, надто розширені чи звужені зіниці, відсутність апетиту та сильна втрата ваги, збудженість і повільність мови, відмова від раніше звичних інтересів та нехтування особистою гігієною, зовнішній вигляд, схожий на вигляд п’яниці без помітних ознак вживання алкоголю, а також сліди уколів на руках чи ногах.

Шановні батьки! Намагайтесь виховувати дитину так, щоб вона змалку усвідомлювала правомірність чи неправомірність учинених нею дій. Найкращий спосіб виховання – власний приклад та розповіді про випадки на прикладах з повсякденного життя. Пояснюйте, наскільки погано було б, якби стосовно когось із вашої родини вчинили протиправні дії (пограбували, побили тощо).

Анна Пащенко, інспектор по РНГФ