Останнім часом роботи з благоустрою у нашому селищі помітно активізувалися. Яскравими ілюстраціями цього стали поява набережної та чудового парку відпочинку. Однак на цьому зупинятися не збираються: нещодавно виграний черговий грант від компанії «Метінвест» дав змогу розпочати роботи в районній лікарні та над втіленням  нового проекту – будівництвом скверу ветеранів. Роботи вже розпочато, а щоб заглибитися в їх деталі, ми зустрілися з головою районної ради Світланою ТИЛИК, яка з радістю погодилася відповісти на  наші запитання.

С.Завалій спілкується з Н.Запорожець.Голова райдержадміністрації С.Завалій днями в черговий раз провів особистий прийом громадян.

Першою побувала на прийомі жителька Петрового Н.Запорожець. Вона розповіла, що є власником земельного паю, який перебував в оренді у ПП «Дружба». Після того, як добіг кінця термін оренди, вона не мала наміру його продовжувати, але виявилося, що це вже зроблено без її відома, термін оренди продовжено ще на 10 років. Керівник підприємства В.Волков не бажає повернути пай власниці, мотивуючи це тим, що під новим договором оренди стоїть її підпис, вона ж стверджує, що документ не підписувала.

С.Завалій уважно вислухавши відвідувачку, пояснив, що він, як голова райдержадміністрації, не може втручатися в господарську та іншу діяльність підприємств. Стосунки між орендарем і орендодавцем регулюються шляхом підписання відповідного договору, який є юридичним документом. Тому суперечки між сторонами вирішуються лише в судовому порядку. Якщо Н.Запорожець вважає, що її підпис під договором сфальсифіковано, то суд може призначити графологічну експертизу, аби це встановити і прийняти відповідне рішення. Голова райдержадміністрації подякував Н.Запорожець за візит, зауважив, що це допоможе йому краще знати і розуміти ситуацію в районі, тримати в полі зору подібні проблеми.

колектив "Джерело" з Оксаною Пекун.Знімальна група телепрограми «Фольк-music», яку щонеділі показує «Перший національний» канал, днями побувала у селі Олександрівці нашого району.

«Фольк-music» - це програма для всіх поколінь, яка покликана відроджувати український музичний етнос, автентичні та народні пісні різних регіонів України. А ще - це популяризація автентичної музики, в першу чергу серед молоді.

На Кіровоградщині «Фольк-music» разом із ведучою програми, народною артисткою Оксаною Пекун побували в декількох районах.

Щоб познайомитися з творчістю народного аматорського колективу «Джерело» з Олександрівки та поділитися своїми враженнями з глядачами програми народна артистка завітала до Петрівщини.

Тут її гостинно зустріли заступники голови райдержадміністрації Олександр Лукашов та Тетяна Панета, начальник відділу культури РДА Наталія Подкопаєва, Чечеліївський сільський голова Сергій Дяченко та учасники гурту «Джерело».

На сторінках районки ми вже неодноразово розповідали про те, як оновилася центральна частина Петрового за останній період, як реконструйовані «набережна закоханих» та парк відпочинку стають одним з найулюбленіших місць дозвілля багатьох петрівчан різного віку. Безумовно, аби уся ця рукотворна краса, яка стала однією з визначальних візиток райцентру, не втрачала своєї чарівної привабливості, за нею щоденно доглядають працівники комунальних служб, зокрема дбайливі руки озеленювальниць невтомно чаклують над кожною рослиною, кожною стеблинкою, слідкують, щоб відвідувачі парку не смітили, не нищили створену для них же красу. На жаль, подібні випадки час від часу таки трапляються, хоча, звичайно, переважна більшість петрівчан таки дбайливо ставляться до результатів праці десятків своїх земляків. Але зараз вестимемо мову саме про прикрі винятки, адже для того, аби їх викорінити, треба розуміти їх природу, усвідомлювати, чому подекуди немотивований вандалізм так глибоко засів у наших душах, що його не здатні зупинити ні довколишня краса, ні, тим більше, заклики до совісті, умовляння, намагання присоромити. З яскравим проявом такого демонстративного вандалізму працівники комунальних служб зіткнулися на минулому тижні. У розпал робочого дня до парку на білому легковику з номерним знаком 67-32 (на символи, позначені літерами, уваги, на жаль, не звернули) під’їхала галаслива компанія, що відзначала чиєсь весілля. І хоч був уже четвер, тобто день, коли навіть найтриваліші весільні урочистості, зазвичай, вже йдуть на спад, в даному випадку, схоже, вгамовуватися ніхто не збирався. Ну що ж, це право громадян самим визначати часові параметри весільної церемонії. Але, як трактує одна з основних правил цивілізованого демократичного світу – будь-чиє особисте право не повинно порушувати прав інших членів суспільства. На жаль, в даному випадку все було з точністю до навпаки. Нам тут добре, весело, а на всіх інших – «начхати». Приблизно таким мотивом, очевидно, можна було пояснити поведінку компанії в парку. Наостанок своє нетривале тут перебування «дорогі гості» означили розбитою на дрібнесенькі осколки порожньою пляшкою від шампанського, очевидно, вирішивши, що таким своїм вчинком «на щастя» вони гарантують довге й благополучне життя новоствореній родині. Працівники, які поруч порядкували на клумбах, від обурення ледве стримували сльози, хтось із них став вимагати, аби дебошири прибрали за собою. Та, звісно, підігріті хмільним голови цього дня на благородні вчинки не були налаштовані, тож, облаявши жінок наостанок, галаслива компанія знову сіла в легковик і подалася «веселитися» далі десь в інше місце.

Павло СтрілецьЯ прожив довге життя. Молодість мого покоління обпалила війна. Довелося і мені захищати рідну землю від гітлерівської навали. Багато лиха бачив на фронті, втрачав бойових друзів. Пам’ятаю один епізод, коли на нашу лінію оборони налетіли бомбардувальники. Залягли ми в окопи, голови страшно було підняти. Не бачимо нічого, чуємо тільки суцільний гуркіт, неначе прямо над головою безперервно гримить грім. Окопи далеко не завжди здатні врятувати від бомб і снарядів. От і цього разу впала бомба поруч з моїм окопом. Одного бійця просто змішало з землею, іншому так пошматувало осколками спину, що він стік кров’ю і невдовзі помер, а мене засипало. Лежу і відчуваю, що скоро загину від задухи, аж чую, як хтось поряд каже, що потрібно намагатися відритися. Спробував ворушитися і земля потроху почала просідати вниз. Коли звільнив голову і вдихнув повітря, то неначе ще раз народився.

Мало нас, фронтовиків, вже залишилося, але відчуваємо увагу і турботу про нас. Мене відвідував вдома голова райдержадміністрації С.Завалій, цікавився, як живу, яка потрібна допомога. Побували у мене з нагоди Дня Перемоги і працівники військкомату, селищної ради, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Сибіра, разом з якою я поклав квіти до братської могили в День Перемоги, нагадала, що необхідно оформити субсидію. А я кажу – навіщо вона мені? У мене все є. Мені встановили двері, постійно відвідує соціальний робітник Світлана Педан, яка робить все необхідне, директор територіального центру Інна Лук’янова прислала робітників, які попиляли і занесли в сарай дрова. Мене постійно відвідують школярі. Кажуть, що є така програма – «Зірка пам’яті», призначення якої – турбота про ветеранів.

В рамках акції «Підтримай Українську армію» на рахунки Мініоборони надійшло 159 мільйонів 354 тисячі гривень

Станом на 6 серпня в рамках акції «Підтримай Українську армію» на рахунки Міністерства оборони України в якості допомоги Збройним Силам України від юридичних і фізичних осіб надійшло 159 мільйонів 354 тисячі гривень. З них у 2015 році надійшло понад 6 мільйонів 73 тисячі гривень.

Із загальної суми 144,833 мільйона гривень – грошові перекази на матеріально-технічне, решта – на медичне забезпечення Збройних Сил України.

Міністерство оборони, Збройні Сили України висловлюють щиру вдячність усім небайдужим громадянам, які долучилися до благодійної акції «Підтримай Українську армію», та продовжують надавати допомогу вітчизняним Збройним Силам з метою підвищення їх боєготовності та зміцнення обороноздатності держави

15-річного та 19-річного хлопців впіймали на гарячому при вчиненні відкритого викрадення майна в с. Іскрівка. Один з них раніше засуджений та має не зняту і не погашену в установленому порядку судимість.

Подія відбувалась неподалік джерела, куди подружжя зі своїми друзями приїхали на відпочинок на своєму автомобілі марки ВАЗ 2108. Зловмисники, проходячи неподалік автомобіля, помітили на задньому сидінні салону автомобіля барсетку.

У одного з них виник задум на заволодіння чужим майном, яке знаходиться в автомобілі, тож він запропонував своєму другу вчинити кримінальне правопорушення спільно, на що останній погодився.

козаки пишуть листа«…Серед нас є люди, які кожного дня хочуть змінити

цей світ: зробити його кращим, справедливішим і багатшим. Вони, ці люди, не звертають уваги на  труднощі, а з радістю виконують свою роботу - добути ті часточки минулого, що ще жевріють у пам’яті старожилів, припадають пилюкою в схронах архівів.

Ці люди виконують свою роботу заради того, щоб передати ці крихти минувшини прийдешнім поколінням. Хай же нащадки узнають, як колись жили, який мали вигляд і у що вірили їхні далекі пращури…»

Йозеф Аугуста

«…Для кожної людини у світі знайдеться його власна основна загадка, відповідь на яку так хочеться отримати, а потім відомим уже рішенням поділитися із багатьма людьми…» - як точно і вірно сказано автором «Іліади» та «Одіссеї». У цій публікації я не тільки користувався творами різних письменників, але використав і те, що було закладено у мою пам’ять із дитинства через розповіді старших. Що із цього вийшло – виношу на шпальти «Трудової слави» для ознайомлення читачів із цими фактами нашої священної історії. Ще за радянської доби Володимир Висоцький говорив: «…Удивительное рядом, но оно запрещено…», а сьогодні дивовижне відкрило двері, тільки треба переступити через цей поріг. Отже, вперед…

Медовий СпасУ серпні відзначають відразу три релігійних свята, три Спаси, які вшановують дари природи: мед, яблука та горіхи. Медовий Спас відзначається 14 серпня за новим стилем. Наші предки вважали, що після цього дня бджоли починають приносити «неправильний» мед, а тому поспішали зібрати останні подарунки маленьких трудівниць. Цей мед вважався особливо цілющим, а вживали його в їжу виключно після освячення в церкві. В день Першого Спаса прийнято дарувати один одному баночки з цими ароматними ласощами, пекти медові коржики і пряники, варити медовуху. Віруючі приходять в храм, щоб освятити мед — як рідкий, так і в сотах. Вони залишають медові підношення в церкві, обдаровують ними літніх людей, дітей і тих, хто просить милостиню. Є стара приказка: «На Перший Спас і жебрак медку поїсть».

Крім того, 14 серпня священики проводять ще й мале водосвяття. Саме традиція освячувати воду, заздалегідь вириті колодязі і навколишні водойми, дала другу назву цьому святу: «Мокрий Спас» або «Спас на воді». Вважається, що навіть роса в цей день цілюща, так що будь-яке зіткнення з рідинами природного походження дарує здоров’я, фізичні і душевні сили, змиває гріхи, накопичену втому і негативну енергію. До того ж Мокрий Спас — остання можливість викупатися в річці або в озері. Після цього дня вода зацвітає і стає холодною. Якщо у вас на дачі або поруч з будинком є колодязь, джерело або хоча б артезіанська свердловина, наберіть води, з’їжте ложку меду і запийте її трьома маленькими ковтками чистої води — це подарує вам відмінний заряд бадьорості. Тільки пам’ятайте, що подібний ритуал ви можете дозволити собі тільки в Медовий Спас. Справа в тому, що зазвичай мед у поєднанні з крижаною водою викликає підвищення температури і провокує гарячковий стан.

У матчі третього туру другої ліги «Інгулець» в Сумах переміг місцеву «Барсу».

У звітній грі зустрічалися команди, які в перших двох турах святкували перемоги. Як наслідок, вони після другого туру перебували в лідерах. Команди грали на штучному покритті. Та попри це гості змогли швидко пристосуватися до таких умов, захопивши територіальну перевагу з перших хвилин матчу. Вже на шостій хвилині кращий бомбардир «Інгульця» Віталій Колєсніков ледь не переправив м’яч у сітку воріт суперника. А через кілька хвилин з-за меж штрафного майданчика потужно пробивав Ілля Ходуля: на шляху м’яча став гравець господарів, який отримав незначне пошкодження. Після надання медичної допомоги останній зміг продовжити гру. На 21-ій хвилині матчу небезпечно в штрафний майданчик господарів входив Віталій Колєсніков, але згаяв шанс для удару. Сумська команда через вісім хвилин змогла загрожувати воротам Дениса Боброва: після удару Коровікова м’яч пролетів повз ворота. 32-а хвилина матчу мала стати щасливою для гостей, але після подачі з флангу гравець «Інгульця», перебуваючи перед воротами без опіки, «розминувся» з м’ячем. А ще через три хвилини Олександр Мішуренко з кута штрафного майданчика, з-під захисника пробив вище воріт Івана Фельде. Перша половина зустрічі пройшла за переваги гостей, які її втілити у забитий м’яч не зуміли. З «нулями» на табло команди пішли на перерву.

Визначилися учасники 1/16 фіналу Кубку України серед аматорів 2015 року. Змагання стартують 12 серпня. «Інгулець-2» свій похід за Кубком розпочинає 19 серпня. Суперником буде команда «Зоря-Черкаський Дніпро-2» (Білозір’я, Черкаської обл.). Перший матч має відбутися в селищі Петрове; матч-відповідь через тиждень у Білозір’ї. Пари 1/16 фіналу:

1. «Рух» (Винники Львівської обл.) – «Гетьман» (Хмельницький) – матчі відбудуться 12 і 19.08.

2. «Нива» (Теребовля Тернопільської обл.) – «Зарінок» (Тисовець Чернівецької обл.) – 12 і 19.08.

3. «Опір» (Львів) – ФК «Волока» (Чернівецька обл.) – 19 і 26.08.