Медовий СпасУ серпні відзначають відразу три релігійних свята, три Спаси, які вшановують дари природи: мед, яблука та горіхи. Медовий Спас відзначається 14 серпня за новим стилем. Наші предки вважали, що після цього дня бджоли починають приносити «неправильний» мед, а тому поспішали зібрати останні подарунки маленьких трудівниць. Цей мед вважався особливо цілющим, а вживали його в їжу виключно після освячення в церкві. В день Першого Спаса прийнято дарувати один одному баночки з цими ароматними ласощами, пекти медові коржики і пряники, варити медовуху. Віруючі приходять в храм, щоб освятити мед — як рідкий, так і в сотах. Вони залишають медові підношення в церкві, обдаровують ними літніх людей, дітей і тих, хто просить милостиню. Є стара приказка: «На Перший Спас і жебрак медку поїсть».

Крім того, 14 серпня священики проводять ще й мале водосвяття. Саме традиція освячувати воду, заздалегідь вириті колодязі і навколишні водойми, дала другу назву цьому святу: «Мокрий Спас» або «Спас на воді». Вважається, що навіть роса в цей день цілюща, так що будь-яке зіткнення з рідинами природного походження дарує здоров’я, фізичні і душевні сили, змиває гріхи, накопичену втому і негативну енергію. До того ж Мокрий Спас — остання можливість викупатися в річці або в озері. Після цього дня вода зацвітає і стає холодною. Якщо у вас на дачі або поруч з будинком є колодязь, джерело або хоча б артезіанська свердловина, наберіть води, з’їжте ложку меду і запийте її трьома маленькими ковтками чистої води — це подарує вам відмінний заряд бадьорості. Тільки пам’ятайте, що подібний ритуал ви можете дозволити собі тільки в Медовий Спас. Справа в тому, що зазвичай мед у поєднанні з крижаною водою викликає підвищення температури і провокує гарячковий стан.

«Героєм» Медового Спаса, крім власне меду, є і мак. Третє «ім’я» цього свята — Маковій. Ми не будемо вдаватися в подробиці історичного походження даної назви, а просто скажемо, що разом з дарами бджіл в цей день освячують і макові головки. Якраз до цього часу мак визріває остаточно. Тому на святковий стіл ставлять і страви, в яких він використовується: макові рулети, мак, виварений в меду, булочки, а також салати, перші та другі страви, наприклад, сочиво (пшенична каша з родзинками, медом, волоськими горіхами та маком). Якщо ви збираєтеся відсвяткувати Медовий Спас, орієнтуючись на християнську традицію, то пам’ятайте, що 14 серпня — перший день Успенського посту, тому м’ясні і рибні блюда не вживаються, а здоба робиться з пісного тіста. Захистити своє житло від недоброго вторгнення, від пристріту і від псування, від сварок між домочадцями і через брак паші можна, розсипавши по кутах будинку освячені макові зернятка.

Наступне вшанування дарів природи — Яблуневий Спас, його відзначають 19 серпня за новим стилем. За православним каноном Спас збігається зі святом Преображення Господнього, а за народним Яблуневий Спаскалендарем — з проводами літа. За традицією до цього дня не їдять яблука і страви з них. Деякий час тому навіть вважалося, що якщо батьки порушили цю заборону, то їхні діти, потрапивши до раю, будуть позбавлені всіляких ласощів. Так що наші предки чекали до Другого Спаса і тільки в цей день рано вранці, практично на світанку, починали збирати яблука або купували їх. Потім відносили їх до церкви для освячення, після чого влаштовували «бенкет горою».

Крім яблук, 19 серпня освячують груші й виноград і також подають на святковий стіл в сирому і в приготовленому вигляді. На свято готують пісні страви — яблуневі пироги, компоти, варення, шарлотки, а також яблука, запечені з медом та прянощами, груші в сиропі і т.п. Допускається і риба. Втім, якщо ви — людина нерелігійна, то можете доповнити меню качкою або куркою з яблуками, м’ясом в яблучно-брусничним соусом, печеними яблучками з м’яким сиром (або сиром), салатом з сиру, винограду і шинки.

В Яблуневий Спас прийнято пригощати яблуками всіх, навіть незнайомих людей. В пріоритеті — діти і які стоять на паперті жебраки. Причому спочатку плоди роздають оточуючим і тільки потім приступають до трапези. Разом з яблуками ви можете подарувати родичам та друзям картинки або текстиль із зображенням цих фруктів або сувенірні яблучка, зроблені з дерева, металу, солоного тіста. Яблука — символ родючості і родинного благополуччя, тому своїм підношенням ви побажаєте тим, хто вам дорогий, всього самого найкращого.

Якщо ви збираєтеся відзначати і цей Спас, то пам’ятайте, що, крім частувань та подарунків, святкування передбачає і вечірні прогулянки. Вирушайте на заході сонця в парк, щоб проводити літо і зустріти осінь. Бажано, щоб ви могли спостерігати, як сідає сонечко — ця традиція несе в собі глибокий сакральний зміст. Проводжаючи очима світило, ви дякуєте природі за її дари, за достаток, і просите, щоб наступні дванадцять місяців були благодатними, щедрими і ситими, наші предки при цьому ще й співали; ви теж можете виконати якусь підходящу пісню або просто звернутися до сонця з монологом. Крім того, згідно з повір’ями, останній шматок першого з’їденого після освячення яблука приносить удачу — його ретельно розжовують, загадуючи бажання. Вважається, що воно обов’язково збудеться.

Хлібний СпасТретій Спас не такий популярний, як два попередніх, але з усіх трьох він найбільш важливий. Горіховий Спас відзначають 29 серпня по новому стилю. До цього дня визрівають горіхи, їх починають активно збирати і вживати в їжу. Проте перший горіховий збір теж освячують у церкві. Незважаючи на те, що багато хто називає цей Спас Горіховим, основна його назва — Хлібний. За традицією цього дня закінчується збирання хлібів і печеться перший коровай з борошна нового врожаю. Хліб відносять в храм для освячення, а потім їдять всією сім’єю. У деяких областях нашої країни до цих пір існує обряд — залишки першої хлібини загортають в ганчірочку і кладуть за ікону. Таким чином «приманюють» в будинок благополуччя, оберігають сімейство від голоду.

Хлібний (Горіховий) Спас не прийнято відзначати якимось особливим чином, оскільки в цей час жнива були в розпалі, і нашим предкам було не до розваг. Вони вранці відвідували церкву, святили горіхи, хліб, зерно і відправлялися готувати ниву до озимих посівів. Тим не менш, деяких святкових звичаїв все ж дотримувалися — пекли хліб для малозабезпечених, пригощали горіхами рідних і перехожих, на вечерю подавалися пироги з горіхами та іншими дарами літа, що минає.

Ви ж можете не обмежувати себе у святкуванні Горіхового Спаса. До цього часу піст вже закінчиться, і навіть якщо ви його дотримувалися, в цей день вибір меню залежить тільки від вашої фантазії. Спечіть хліб за оригінальним рецептом, приготуйте страви, в яких використовуються горішки, наприклад, лобіо або салат з курки, з грибами, горіхами та сиром. Тож вдалих вам свят!

Підготувала Вікторія Махнюк