С.Завалій спілкується з Н.Запорожець.Голова райдержадміністрації С.Завалій днями в черговий раз провів особистий прийом громадян.

Першою побувала на прийомі жителька Петрового Н.Запорожець. Вона розповіла, що є власником земельного паю, який перебував в оренді у ПП «Дружба». Після того, як добіг кінця термін оренди, вона не мала наміру його продовжувати, але виявилося, що це вже зроблено без її відома, термін оренди продовжено ще на 10 років. Керівник підприємства В.Волков не бажає повернути пай власниці, мотивуючи це тим, що під новим договором оренди стоїть її підпис, вона ж стверджує, що документ не підписувала.

С.Завалій уважно вислухавши відвідувачку, пояснив, що він, як голова райдержадміністрації, не може втручатися в господарську та іншу діяльність підприємств. Стосунки між орендарем і орендодавцем регулюються шляхом підписання відповідного договору, який є юридичним документом. Тому суперечки між сторонами вирішуються лише в судовому порядку. Якщо Н.Запорожець вважає, що її підпис під договором сфальсифіковано, то суд може призначити графологічну експертизу, аби це встановити і прийняти відповідне рішення. Голова райдержадміністрації подякував Н.Запорожець за візит, зауважив, що це допоможе йому краще знати і розуміти ситуацію в районі, тримати в полі зору подібні проблеми.

Ще одна жителька Петрового – З.Лихошерст прийшла зі скаргою на дії виконкому Петрівської селищної ради, який відмовився оформити подання щодо присвоєння їй звання «Мати-героїня», мотивуючи це тим, що вона не належним чином виховувала своїх дітей.

С.Завалій пояснив, що на відміну від радянських часів, коли це звання присвоювали жінкам за факт народження п’яти і більшеітей, в Україні воно прирівнюється до найвищої державної нагороди. Званням «Мати-героїня» нагороджуються жінки, які народили п’ять і більше дітей, а крім того - доклали зусиль, щоб виростити їх повноцінними громадянами, дбали про створення умов для їхнього навчання тощо. Тобто – самі є достойними членами суспільства і виховали такими ж своїх дітей, фактично здійснивши материнський подвиг.

Заступник голови райдержадміністрації Т.Панета додала, що подають кандидатури на присвоєння звання трудові колективи, або органи місцевого самоврядування, а не органи виконавчої влади – райдержадміністрації. З.Лихошерст, як багатодітна мати, все одно отримує доплату до пенсії, незалежно від того, має звання «Мати-героїня», чи ні.

Керуюча справами (секретар) Петрівської селищної ради Н.Нікіфорова пояснила, що виконком селищної ради дійсно прийняв рішення не подавати кандидатуру З.Лихошерст на присвоєння звання «Мати-героїня», мотивуючи це тим, що вона не була зразковою матір’ю, її син, зокрема, був позбавлений батьківських прав, були й інші зауваження щодо того, як виховувалися її діти.

С.Завалій запропонував Зінаїді Федорівні висловити свою точку зору. Вона пояснила, що народила і виховала шістьох дітей. У сина, дійсно, склалися непрості сімейні обставини. Йому довелося кілька років працювати на Півночі Росії, в результаті чого сім’я розпалася. Оскільки бабуся не мала змоги нормально утримувати онука через матеріальну скруту, хлопчика довелося віддати до будинку-інтернату. А у відповідь на закид, що сина позбавили батьківських прав, зауважила, що то була не рідна його дитина, хоча і носила прізвище батька.

- То хіба ж я винна у тому, що у сина так невдало склалося життя? – бідкалася Зінаїда Федорівна. Як би там не було, всі діти працюють, хоча і стали не видатними людьми, а простими трудівниками, та нічим не гірші від інших.

З огляду на дійсно непросту ситуацію С.Завалій порадив З.Лихошерст ще раз звернутися до виконкому селищної ради, та підказав, які ще документи слід додати до заяви. Виконком уважно розгляне питання і, можливо, прийме інше рішення.

Анатолій РЯБОКОНЬ

На знімку: С.Завалій спілкується з Н.Запорожець.

Фото автора.