фото на згадку в день святкових урочистостейНапередодні професійного свята в районному управлінні соціального захисту населення зібралися працівники, котрі працюють у цій сфері. На початку урочистостей тематичне та змістовне вітання у віршованій формі прозвучало з вуст начальника управління Валентини Сибіри. Затим з привітанням до колективу звернувся голова районної державної адміністрації О.І. Анісімов. Він зазначив, що справа, яку виконують фахівці управління, дуже важлива й відповідальна та вимагає професійності й уваги до малозабезпечених верств населення. Турбота про цих людей потребує багато сил і терпіння особливо у теперішній нелегкий час. Олександр Іванович подякував усім за сумлінне виконання покладених на них завдань по реалізації державної соціальної політики на території району, побажав міцного здоров’я, успіхів, аби добрі справи приносили задоволення і радість не лише їх підопічним, але і самим працівникам цієї сфери.

На прийомі у голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка побували представники різних територій (Петрівського і Знам’янського районів та міста Кіровограда), але тема звернень була одна – невирішені земельні питання.

Четверо жителів села Малинівки Петрівського району – колишні орендарі місцевих земельних ділянок (загалом таких екс-орендарів більше, але не всі змогли приїхати) – скаржилися на те, що з вини головного управління Державного агентства земельних ресурсів в Кіровоградській області їм не продовжено договори оренди, термін дії яких закінчився у грудні 2013 року. Як розповів один з членів делегації Олександр Шаповал, орендарі, знаючи, що час користування земельними ділянками спливає, завчасно, а саме 25 жовтня 2013 року, подали заяви про продовження терміну оренди, доклавши до них перелік необхідних документів, зазначений на управлінській дошці оголошень. Заяви, до речі, подавались саме до обласного управління Держземагентства, оскільки в районному відділі приймати їх відмовились.

Відповіді на своє звернення від чиновників орендарі не дочекалися, тому знову приїхали до Кіровограда. А тут їм повідомили, що їхні документи десь зникли, пишіть, мовляв, нові заяви і готуйте новий пакет документів. Люди обурювалися, однак виходу не було: мусили починати все спочатку.

Нарис

сім’я ЧорнопольськихТаку назву має одна з пісень, написаних відомим у районі, та й за його межами, музикантом Сергієм Чорнопольським. У пісні говориться про те, що надзвичайно багато хороших людей, які є гордістю України, мають сільське, хліборобське коріння. Ця пісня, власне, цілком прийнятна і для сім’ї самих Чорнопольських, про яких і ця невелика розповідь.

Сергій народився в селі Петрівському у звичайній селянській родині. Батько, Валентин Миколайович, працював механізатором у радгоспі «Петрівський», був передовиком, вважався одним з кращих комбайнерів. Мама, Ольга Григорівна, працювала касиром в сільському Будинку культури, а Сергій там був «своїм», бо з дитинства тягнувся до музики. Навчався у місцевій школі мистецтв, брав активну участь у сільській художній самодіяльності. Тож, коли настав час обирати професію, вагань не було: здобував її в Олександрійському училищі культури, а потім в Кіровоградському педагогічному університеті ім. Винниченка. В університеті, до речі, крім факультету музичного мистецтва, закінчив ще й факультет фізичного виховання.

Йосипівська сільська рада від щирого серця вітає з 90-річним ювілеєм одну з найшановніших мешканок нашої територіальної громади, багатодітну маму, бабусю, прабабусю – ТЕОДОЗІЮ СТЕПАНІВНУ АМБРОЗЯК.

Складне і бурхливе життя прожила наша ювілярка: за спиною і трагедія українського Голодомору, і жахіття Великої Вітчизняної війни, і нестримний біль від втрати рідних та близьких. Проте роки й поневіряння не зламали сильну жінку. Сьогодні її розрадою є численні онуки та правнуки, з якими Теодозія Степанівна завжди намагається бути життєрадісною, привітною, енергійною.

Ось і 3-го листопада, в день бабусиного ювілею, вони привітали її з визначною датою. Ми ж також доєднуємося до цих поздоровлень, шановна Теодозіє Степанівно, та висловлюємо Вам щиру вдячність за невтомну працю, бажаємо міцного здоров’я на довгі роки, душевного тепла, любові і поваги від дітей, онуків та правнуків.

 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ З АР КРИМ ТА ТЕРИТОРІЇ ПРОВЕДЕННЯ АТО

З метою отримання узагальненої інформації про всі потреби переселенців та забезпечення їх матеріальною допомогою для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, Кабінет Міністрів України 1 жовтня 2014 року прийняв низку важливих рішень.

Так, відповідно до постанови КМУ № 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» від 01.10.2014 Міністерство соціальної політики України створить і буде вести єдину інформаційну базу даних про взятих на облік осіб, що переїхали з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

урок«… Так, я книгар -
Не лікар, не аптекар,
Не інженер,
не вчитель, не банкір…
Я – більше: я книгар!
Бібліотекар!
Потрібен я – всьому наперекір».

Бібліотека є одним із найважливіших структурних підрозділів загальноосвітнього навчального закладу. Усвідомлюючи важливість ролі шкільної бібліотеки в інноваційному розвитку загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки України, спільно з Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В.О.Сухомлинського та Національною академією педагогічних наук України, згідно з договором про співпрацю від 15 січня 2013 року, виступили з ініціативою започаткувати з 2014 року щорічне проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, що проходитиме в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек з 01 по 31 жовтня.

учні 4 класу під час урокуОсь уже кілька років поспіль навчально-виховний процес у нашій школі базується на трансформації педагогічних ідей В.О.Сухомлинського. У Петрівській загальноосвітній школі І ступеня, яка є опорною у районі з проблеми: «Трансформація педагогічних ідей В.О. Сухомлинського в практику роботи сучасної школи», стало доброю традицією проводити різні заходи та міроприємства, щоб почерпнути знання з його цілющої спадщини та проаналізувати мудрі поради Василя Олександровича. Своїм основним завданням адміністрація вважає побудову на основі педагогічних ідей В.О.Сухомлинського такого навчального закладу, який був би школою радості для дітей, школою творчості для вчителів, школою спокою для родин та суспільства. Тому основою управління в закладі є забезпечення активної, результативної взаємодії «адміністратор – учитель – учень». Головною закономірністю гуманістичного виховного процесу є орієнтація на розвиток особистості, а провідною ідеєю нашого досвіду - любов до дітей, віра в їх творчі сили та всебічний розвиток особистості кожного школяра. Навчально-виховний процес відбувається за розробленим планом роботи школи, який базується на основі трансформації педагогічних ідей В.О.Сухомлинського в сучасну школу та проведення просвітницької роботи серед освітян із зазначеної проблеми.

З початку року на території області з вини дітей виникло 22 пожежі. Внаслідок різного роду нещасних випадків травмовано двоє дітей, під час пожеж троє дітей загинули. 

Діти – це найдорожче, що у нас є, і загибель дитини є непоправною втратою для батьків. Щоб біда не постукала у ваші двері, ви повинні навчити дитину відрізняти хороше від шкідливого й небезпечного, застерегти від необачних вчинків, створити безпечні умови для життя та розвитку.  

Дуже часто діти, скеровані природною цікавістю та допитливістю, беруть сірники чи експериментують з небезпечними речовинами, або, наслідуючи дорослих, вмикають газову плиту чи праску, що може мати непоправні наслідки. Тож, аби вберегти життя своїм дітям, знайдіть час на розмову з ними, роз’ясніть їм важливість та небезпечність води, газу, вогню, електричного струму, давайте чіткі поняття і формуйте навички, як діяти в тій чи іншій ситуації, у тому числі – й надзвичайній. Власним прикладом демонструйте обережність у поводженні з вогнем, побутовою хімією, ліками, легкозаймистими речовинами та вибухонебезпечними предметами.

У червні 2014 року на території домоволодіння гр-ки С., 1948 року народження, зокрема на городній ділянці, було виявлено та вилучено рослини, зовні схожі на мак в кількості 181 одиниця, та рослини, зовні схожі на коноплі в кількості 187 одиниць. 

Слідчим відділенням Петрівського районного відділу було порушено кримінальне провадження за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.310 КК України (посів або вирощування снодійного маку чи конопель). 

Вилучені рослини були направлені на експертизу в НДЕКЦ м. Кіровограда.

Згідно висновків експерта пенсіонерка незаконно вирощувала рослини виду «мак снодійний», які є нарковмісними рослинами та містять наркотичні алкалоїди опію, а також рослини роду конопель, які є нарковмісними рослинами, що містять психотропну речовину тетрагідроканабінол.

Чим корисний гарбуз для здоров’я, властивості

Про користь гарбуза для здоров’я і його властивості було відомо ще до нашої ери. Він не тільки покращує обмін речовин, але й очищає організм від шлаків. Співвідношення вмісту крохмалю і цукру в плодах змінюється в залежності від ступеня зрілості. До настання зими кількість цукру досягає 11% у деяких сортів, а ось крохмалю - падає. Є сорти, що містять до 60% каротину. Особливо великий їх вміст в овочах, які росли на сонячному місці. 

У насінні гарбуза є жирні (50%) і ефірні масла, стеаринова, лінолева, пальмітинова та інші кислоти. Так само є вітаміни В1, С, каротиноїди, смолисті речовини.

У м’якоті містяться солі кальцію, калію, магнію, заліза, клітковина і цукор. Багатий склад вітамінів (Е, В5, В2, В1, С, РР) і мікроелементів (кобальт, мідь та інші), каротиноїдів, багато пектину. У листі до 600 мг% вітаміну С, а в квітках виявлено каротиноїди, флавоніни, фарбувальні речовини.

Не тільки сода, а й кухонна сіль можуть допомогти в побуті. Корисні поради господиням - застосовують її не тільки для підсолювання їжі, а й для усунення неприємних запахів, при пранні, для загартовування та миття посуду і для багато чого іншого.

Новий віник служитиме довше, якщо замочити його перед застосуванням в гарячій солоній воді на 3 години.

Після чистки цибулі, оселедця, часнику руки часто  довго мають неприємний запах. Для його видалення натріть руки сіллю і добре промийте.

За мінімальної переваги з рахунком 1:0 на користь наших земляків завершився перший фінальний поєдинок Чемпіонату України серед аматорів між командами ФК «Агрофірма «П’ятихатська» та СКК «Демня», що відбувся цієї неділі на стадіоні «Інгулець» в присутності близько чотирьохсот уболівальників. СКК «Демня» виявився міцним, тактично грамотним колективом, тож логічність проходження до фіналу футболістів з Львівщини жодних питань не залишила. Перший тайм зустрічі пройшов у складній позиційній боротьбі, що велася, здебільшого, в центрі поля, втім перевагу будь-кому із суперників віддати було важко. До деякої міри наші футболісти виглядали переконливіше від опонентів в індивідуальному плані, здебільшого виграючи двоборство на окремих клаптиках футбольного поля. Водночас «Демня» своїм головним аргументом висунула більш злагоджену командну гру з перекриттям вільних зон у відборі, що дозволило досить успішно протистояти атакам нашої команди. Варто зазначити, що перший по-справжньому гострий момент біля воріт суперників наші футболісти створили лише на 39-й хвилині, коли після флангового проходу по правому краю Богдан Скоцький пішов на зближення з воротарським майданчиком, а тоді несподівано прокинув м’яча на вільну від захисників зону в п’яти-шести метрах напроти воріт. Втім, на жаль, цей простріл виявився несподіваним не лише для захисників, але і для партнерів Богдана по команді, адже ніхто з них не пішов, щоб замкнути цю передачу, тож вже за мить голкіпер ліквідував загрозу. В перерві поєдинку нам вдалося поспілкуватися з представниками нечисельної, але дуже активної групи підтримки футболістів «Демні», що приїхали на гру разом зі своєю командою. Хлопці (чи, швидше вже, - чоловіки) виявилися дуже відвертими і доброзичливими. Зізналися, що в складі «Демні» грають майже усі футболісти, які пройшли вишкіл в професійних командах, зокрема в стрийській «Скалі», дублі львівських «Карпат», а хтось (на жаль, не запам’яталося прізвище) навіть виходив на поле в іграх Української Прем’єр-ліги в складі ужгородського «Закарпаття». Втім, по перерві, після ряду замін, зроблених наставником п’ятихатців Русланом Переверзієм, ігрова ініціатива поступово перейшла до наших футболістів: атаки ставали все гострішими, захисники суперників усе частіше не встигали вибудовувати надійні захисні редути.

Наша родина зазнала тяжкого горя. Пішла із життя добра і любляча мама, донька, дружина, сестра Трюхан Світлана Богданівна.

У тяжкі хвилини на допомогу прийшли добрі люди: генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Григорович Поворознюк, колеги по роботі, однокласники, односельці, знайомі, котрі підтримали та всебічно допомагали у лікуванні і похованні.

Щире спасибі і низький уклін Вам, дорогі земляки, нехай Бог дає всім здоров’я і довголіття.

З повагою сім’я Мельничуків та Трюханів.